horoszkóp

A nőszervezetek szinten alulinak tartják Fábry élcelődését

dns
2008.02.14. 08:39
Fábry Sándor megnyilvánulása nem üti meg azt a szintet, hogy a nőszervezetek partnernek tekintsék, és tiltakozzanak a Lendvai Ildikóra tett a legutóbbi megjegyzése ellen - mondta az egyik nőszervezet elnöke. A vitatott megjegyzést az ORTT állampolgári bejelentések nyomán vizsgálni fogja, de a hazai női szervezetek nem reagálnak.

Habár korábban az Esti Showder szerkesztői a megvágott műsorban nem hagyták bent Fábry Sándor Lendvai Ildikóról szóló szexviccét, a nézők valamelyike eljutatta a szó szerinti idézetet a sajtónak. A műsorvezető a legutóbbi adásban összefoglalta a megjegyzéséről megjelent sajtóközleményeket, a szerkesztők pedig bejátszották a korábban cenzúrázott mondatot, amelyben Fábry az MSZP frakcióvezetőjén viccelődött.

Ez csak egy költői kép

Fábry Sándor költői képe

"Én nem tudom, hogy mi kéne ezeknek, hogy megbukjanak. Most tényleg elképzelem, hogy Lendvai Ildikót dugja egy csődör szamár a Combino villamoson. Lendvai Ildikótól elnézést kérünk, mint nőtől, ez csak egy költői kép. Így elképzeljük. És mi lenne a válasz? Megy a Combino".

A show producere, Kovács Kristóf több lapnak elmondta, a felvételt követően az RTL Klub jogi osztályának munkatársaival abban egyeztek meg, hogy a szerkesztett műsorban ez a megjegyzés nem lesz benne. A vitatott, viccnek szánt kijelentés azonban egy adással később mégis hallható volt.

Nem tartják ízlésesnek

Mint arról a Blikk beszámolt, Az ORTT állampolgári panaszok alapján hamarosan vizsgálja a műsort, és amennyiben törvénysértést állapítanak meg, a csatorna pénzbüntetésre számíthat. Kérdésünkre Rényi Ádám az RTL Klub kommunikációs vezetője megerősítette, amit Kolosi Péter programigazgató a Blikknek elmondott. Eszerint törvénysértés ebben az esetben nem történt, a műsorvezető nem tett gyűlöletkeltése, sem becsületsértésre alkalmas kijelentést, ezért döntöttek amellett, hogy mégis adásba kerülhet Fábry „magánmegjegyzése”. A programigazgatóhoz hasonlóan Rényi kiemelte, hogy a showman megnyilvánulásával nem azonosul a csatorna.

A Fábry-ügyről írt cikkeket olvasva különösnek tartottuk, hogy a nőszervezetek nem reagáltak a műsorban elhangzottakra, holott egyéb médiabeli megnyilvánulás ellen felemelik a szavukat. Mint ismert, Gyurcsány Ferencnek arra a megjegyzésére, hogy „akinek egy öregecske felesége van, annak joga van egy fiatalabbra” tizenkét szervezet rövid időn belül reagált, hogy tiltakozzon.

A nőszervezetek nem tekintik partnernek

Mint azt Huszár Józsefné Júlia a Veszprémi Nők Kerekasztalának elnöke a Velvetnek elmondta, a hallgatásuk oka, hogy nem szeretnének ezzel a „szinten aluli” témával foglalkozni. Az elnökasszony úgy véli, ha tiltakozóakcióba kezdenének, az Fábry Sándor számára egy újabb lehetőséget jelentene, hogy a műsorában viccelődjön. „Fábry Sándor megnyilvánulásai nem ütik meg azt a mércét, hogy mi partnernek tekintve őt nyilvánosan tiltakozzunk.” Huszár Józsefné Júlia hozzátette, a nőszervezetek képviselőinek nagy részét egyébként személyesen bántja ez a fajta „burleszk és ocsmánykodás” ami a műsorvezető stand upjainak egyik jellegzetessége.

A Mona – Magyarországi Női Alapítvány programvezetője, Lestál Zsuzsa elmondta, a társaságuk sem foglalkozik Fábry Sándor megnyilvánulásaival. Hozzátette, a szervezett tiltakozásokat gyakran a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezi, amelyik 47 tagszervezettel tartja a kapcsolatot, és körlevélben értesíti őket az állásfoglalásairól. Ez a téma nem került fel a tagszervezetek levelezőlistájára. A tagok közé tartozik többek közt az Esélyegyenlőségért Alapítvány, a Nane, és a Habeas Corpus munkacsoport is.

Önmaga paródiája

Mint arra Huszárné is utalt, Fábry Sándor nem első alkalommal sérti az emberek valamely csoportjának az érzéseit. Arra is kíváncsiak voltuk, a témában megjelent híreinkre milyen olvasói reakciók érkeznek. A Lendvai Ildikó személyét érintő megjegyzésre kevesebben reagáltak, a kommentelőink inkább a műsorról és Fábry Sándorról osztották meg a véleményüket. Zed szerint az Esti Showder színvonala egy ideje Mónika Show színvonalán „állapodott meg.” Galamb úgy véli, Fábry önmaga paródiája, Traktorka pedig azt a kérdést veti fel, vajon mikor szerepelt utoljára érdekes vendég a műsorban.

Akik egyetértettek Fábry megjegyzésével, azok közül néhányan azt fogalmazták meg, valójában a vitatott mondat arról szól, hogy az országunk működése abszurd, ezért abszurd eseménynek kell történnie minden változáshoz.

Fábry Sándor megjegyzései

"Miért akarsz te a showbizniszben dolgozni? Van még sok más szakma, például a parkettacsiszoló. Oda talán jó lennél!"- jegyezte meg Fábry Sándor nemrég egy asszisztensének, akiről utólag azt mondta, poénból akarta kirúgni. Egy műsorában hajtóvadászatot indított egy újságíró ellen azt nehezményezve, hogy nézőként vett részt a forgatáson, mégis írt az eseményekről. Azt viszont nem sokan vethetik a szemére, hogy a műsorában rendezett karaoke-show-n egy amatőr pár Delhusa Gjon Nika seperimeno című dalának feldolgozását vágatta ki, az valóban rettenetes volt.