horoszkóp

Bocsánatkérést nyert Fábry Sándor

dns
2005.12.13. 15:37
A Noran kiadónak nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Fábry Sándortól, amiért az írásos engedélye nélkül jelentetett meg egy vele készült interjút. A Magyar Rádióban elhangzott beszélgetést Váradi Júlia A szabadság foka című könyvében jelentette meg a showman szóbeli engedélyét követően. A kiadó fellebez az ítélet ellen.

A felperes Fábry Sándornak  15. adott igazat a bíróság abban a perben, amelyet a showman a Noran könyvkiadóval szemben indított. Az MTI információi szerint az alperes kiadó nem tudta bizonyítani, hogy Fábry Sándor írásos beleegyezését adta volna a vele készült interjú megjelentetéséhez.

Interjú a Dizájncenterről

Tekintse meg képeinket!

Az ominózus, Szabadság foka című könyvet Váradi Júlia a Magyar Rádió munkatársa, és a Magyar Televízió Rakott című kulturális műsorának felelős szerkesztője jelentette meg 2005 áprilisában. A Pulitzer-díjas újságíró közéleti személyekkel és művészekkel folytatott interjúiból válogatott a kiadvány számára, ezek közt jelent meg egy négy oldalas interjú Fábry Sándorral a "siralmasan ronda" és megállíthatatlanul újratermelődő használati tárgyakból álló Dizájncenterről. A beszélgetés elsőként a Magyar Rádió Gondolat-jel című műsorában hangzott el, és amikor Váradi Júlia azzal az ötletével jelentkezett Fábrynál, hogy az anyagot írásban is megjelentetné, a Showder arcának nem volt kifogása ellene.

Mint arról a per szeptemberben kezdődött tárgyalását követően beszámoltunk, a Noran kiadó ügyvédjeként eljáró dr. Wichmann Ákos szerint a könyv megjelenése előtt Fábry két alkalommal adott szóbeli engedélyt. Az első alkalommal a kiadó szerkesztőjének, Valcsicsák Dórának, a második alkalommal pedig személyesen Váradi Júliának. Miután minden interjúalany jóváhagyását megkapta a kiadó, a könyvet kinyomtatták. Eközben azonban Fábry Sándor levelet írt, amelyben visszavonta a hozzájárulását.

A saját szavai voltak

Miután a könyvet visszavonni nem lehetett, Fábry a bírósághoz fordult, hogy egyrészt személyiségi jogsérelmének megállapítását kérje, másrészt kötelezze a kiadót, hogy a könyvet tovább ne árusítsa. "A per során többször már nem került szóba a személyiségi jogok sérelme, a bíróság a továbbiakban szerzői jogokról beszélt. Ez azonban nem érthető számunkra, mivel az általunk megjelentetett interjú nem Fábry Sándor tulajdona" - mondta lapunknak Kőrösi Papp József a Noran kiadó ügyvezető igazgatója, és hozzátette, a per során a felperes többször is azt sugallta, az interjúnak annyiban ő a szerzője, hogy a benne megfogalmazott gondolatok az övéi.

A per során felvetődött, hogy a felek peren kívül is megegyeznének. "Fábry azt kérte, jelentessük meg az ÉS-ben, hogy jogsértés történt, továbbá hogy vonjuk vissza a piacon lévő kiadványokat" - mondta a Noran vezetője, aki azonban nem tett közzé nyilatkozatot az ÉS-ben, mondván, az újságnak semmi köze a perhez, és a kiadványhoz sem. A tárgyalások ezután folytatódtak, majd a bíróság első fokon ítéletet hozott.

Kitől kell bocsánatot kérni?

Klikk a képre!

Eszerint az alperes Noran kiadónak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Fábry Sándortól a Gondolat-Jel című műsorban, ahol ezután ismertetni kell az ítéletet. A jövőben pedig ha a kiadó utánnyomtatást készít Váradi Júlia kötetetéből, akkor a showmannel készített interjút kötelesek törölni.

"A bíróság végül hangzó anyaggal való visszaélés miatt ítélték el a kiadót. Ez nem világos, ugyanis a Magyar Rádiótól megkaptuk az engedélyt az elsőként ott elhangzott interjú megjelentetéséhez" - mondta Kőrösi Papp József. A perben ugyanakkor nem az ez egyetlen, kevésbé érthető momentum. A szerzői jogi kérdéseken kívül arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, ha Fábry a jogait sértve érzi a Szabadság foka című könyvben megjelent interjú miatt, miért nem tiltakozott azellen, hogy ugyanannak a beszélgetésnek a szövega a Radio.hu honlapján is megjelent korábban.

A honlapon többen olvasták, mint a könyvben

A Noran kiadó ügyvédje szerint a könyvből összesen körülbelül 1500 példány fogyott, a honlapon megjelent változatot ennél többen olvasták. Fábry tehát valószínűleg a könyvben szereplő közéleti személyiségek mellett nem szeretett volna megjelenni, ezt azonban Kőrösi nem kommentálta. "Az ítéletről annyit szeretnék még közölni, hogy a bíróság 65 ezer forint + áfa megfizetésére kötelezte a kiadót a bocsánatkérés mellett. Az ítélet ellen fellebbezünk" - tette hozzá Kőrösi Papp József.