Milliárdos csalással gyanúsítják Bálint Antónia urát

2007.04.16. 17:17
Földesi Szabó László, aki nemrég még Mehmet Karcsi hazahoztala miatt került rivaldafénybe, most áfacsalás gyanúja miatt van bizonytalan ideig előzetesben.

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói 2007. április 13-án reggel több budapesti vállalkozásnál és egy kiemelten közhasznú alapítványnál tartottak házkutatást - áll a VPOP frissen kiadott közleményében. A nyomozás eddigi adatai szerint az érintett vállalkozások és az alapítvány Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben, jogellenesen hozott forgalomba Távol-Keletről származó élelmiszereket.

Földesi Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért alapítvány elnökét is őrizetbe vették vasárnap. Földesi előzetes letartóztatását - öt társával egyetemben - a Pesti Kerületi Bíróság rendelte el, a Pesti Fővárosi Ügyészség indítványa alapján.

A vámőrség adatai szerint Földesi és társai közel 8.500 tonna áru esetében azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az Unió országain túlról származó árukat adományként átengedték volna az alapítványnak, és így vám- és áfamentesen kezeltették azokat. Ezeket az árukat azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több magyarországi üzletlánc részére eladta. Az így meg nem fizetett vám, illetve áfa összege 1,22 milliárd forint.

Barátnője, Bálint Antónia, aki jelenleg négyhónapos terhes a férfitól, már azt is nehezen viselte, hogy a sajtó a korát és szülésének várható idejét is pontatlanul írta meg. Az érintett kismamát a hír óta azonban telefonon nem lehetett elérni, ahogy az alapítványt sem.