A parafenomén hasonló képességekkel rendelkező utódját keresi egy tévéshowban, de a bűvészszakma felzúdult: szerintük közönséges bűvésztrükköket mutat be természetfeletti képességekként.

Uri Geller tehetségkutató tévéműsora óriási visszhangot keltett: az izraeli tévében futó show miatt Gellert bűvészek sora vádolja azzal, hogy bűvésztrükkökkel veri át a nézőket - írja a BBC Online. A bűvészszakma azért támadt Gellerre, mert ő soha nem ismerte be, hogy bűvésztrükköket használna, hanem misztikus, természetfeletti képességekkel rendelkező parafenoménként adta el magát.

A kanálhajlító képességével elhíresült Geller azért indította "Uri Geller Looks for a Successor" című tévéműsorát, hogy ezen keresztül találja meg utódját a műsorba jelentkező, különleges képességekkel rendelkezők közül. Egy izraeli bűvész, Eliron Toby azonban azzal vádolja az önjelölt parafenomént, hogy a műsorban látottak egyszerű bűvészmutatványok, ami átverés, és kiábrándító hatással lehet a Geller képességeiben hívőkre. Egy másik mágus, Dandi Asraf osztja a véleményét, és azt állítja, a látottak alapján "szó sincs természetfeletti erőkről". Az AFP hírügynökség megkeresésére Geller természetesen tagadta, hogy a műsorban bármilyen bűvészmutatványt alkalmaznának, és állította, hogy hozzá hasonlóan a versenyzők is csak természetfeletti képességeiket használják a műsorszámok előadásához.

"Nem vagyok bűvész és soha nem is voltam az. Titokzatos erőm van" - állítja Geller. Ezzel szemben Asram szerint a tévéshow bár szórakoztató, de "nyilvánvalóan bűvésztrükkök sora. Nincsenek természetfeletti erők, nincs csoda - ezen a világon ezek nem léteznek". Toby pedig úgy fogalmaz, elszomorította, hogy "egy ilyen ember évekig át tudott verni tömegeket". A Successor szerinte azok hitét rombolta le, akik eddig hittek abban, hogy Geller képességei által meggyógyulhatnak vagy segítséget kaphatnak.

A műsor akkora felzúdulást keltett a szakmában, hogy még az Izraeli Bűvészszövetség is összeült, hogy megvitassa. A társaság elnöke, Dalia Peled tolmácsolta a hivatalos állásfoglalást: "A szövetség reméli és hisz benne, hogy a közvélemény tisztában van azzal, hogy ez egy szórakoztató műsor, és az abban látható műsorszámokat nem természetfeletti erők segítségével adták elő".

Geller nem bánja a vitát, szerinte ez is csak a műsor nézettségének kedvez. "A cinikusok és a bűvészek, akik engem támadnak, nekem tesznek ezzel milliókat érő segítséget" - ismerte be. "Ezzel csak még rejtélyesebbé teszik Uri Gellert és erősítik az őt övező misztikus aurát".