Geréb Ágnes bíróság elé áll

2007.09.20. 11:13
Bár a szombaton, otthonszülés közben meghalt kisbaba ügyében egyelőre még folyik a nyomozás, egy másik, négy évvel ezelőtt történt eset miatt a bábának és három társának hamarosan bíróság elé kell majd állnia. Amennyiben a doktornőt elítélik, akár három év börtönbüntetést is kaphat.

A szombat este, szülés közben meghalt kisbabával együtt Geréb Ágnes összesen három csecsemőt veszített el. A pár napja történt esetben még folyik a nyomozás, a második haláleset miatt viszont már folyik a büntetőeljárás a szülésznőből lett bába, illetve három társa ellen. Az eset 2003. decemberében történt és egy ikerpár került bajba. Bár az első gyermek gond nélkül jött a világra, a második baba szívhangjai rohamosan romlottak. A csecsemőt kórházba szállították, de nem tudták megmenteni, fél évvel később meghalt „Szívverése nagyon lassú, 30-40/perc volt ekkor. Azonnal szárazra töröltük, leszívtuk a légutaiból a (nem magzatszurkos) váladékot, és megkezdtük a szakszerű újjáélesztést - elhelyeztük a kisbabát úgy, hogy a légutai átjárhatóak legyenek, majd ballonnal, maszkon át 90%-os oxigént lélegeztettünk be, szívmasszázst alkalmaztunk, gyomorszondát helyeztünk be - szerencsénk volt, mert éppen pár héttel ezelőtt vettünk részt újra egy újraélesztési tanfolyamon, így az ismereteink frissek voltak - és közben azonnal hívtuk a Czerny mentőt” –írta Geréb Ágnes. A résztvevőket és az édesanyát a SOTE II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója jelentette fel 2004. januárjában.

Három évet is kaphat

Morvai Attila, a Fővárosi Ügyészség szóvivője a Blikk információját megerősítve elmondta, hogy az illetékes ügyészség kétévnyi nyomozás után 2006. márciusában kapta meg a vádemelési javaslatot, majd az előírt hatvan napon belül úgy döntöttek, hogy vádat emelnek maradandó fogyatékosságot eredményező foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az ügy 2006. július huszonegyedikén érkezett meg a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz. Egyelőre még az iratkezelőknél vannak a papírok. Ők december ötödikéig foglalkoznak az iratokkal, majd átadják az ügyben illetékes bírónőnek, aki majd kitűzi a tárgyalás időpontját.

A bíróság munkatársaitól megtudtuk, hogy Geréb Ágnes az elsőrendű vádlott, társai pedig másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlottak. A maximálisan kiszabható büntetés három évig terjedő szabadság vesztés, de a bíróság mindkét irányban eltérhet ettől – tudtuk meg Morvai Attilától.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés


171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest - öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) E § alkalmazásában foglalkozási szabályok a lőfegyver használatára és kezelésére vonatkozó szabályok is.

Forrás: net.jogtar.hu

Még folyik a nyomozás

Ami a szombaton történt tragikus esetet illeti, egyelőre nem történt előrelépés. Az ügyben továbbra is BRFK rendkívüli halálesetekkel foglalkozó osztálya nyomoz és várják az orvosszakértő vizsgálatának eredményét. Amennyiben bűncselekményre utaló nyom merül fel, vagy bárki személyes felelőssége megállapítható, a közigazgatási hatósági eljárás átminősülhet büntetőeljárássá.

A maradandó fogyatékosság


A maradandó fogyatékosság valamely készségnek vagy képességnek a végleges elvesztését jelenti. Nem feltétel, hogy ez a külső szemlélő számára felismerhető legyen. Ilyen a hallás, látás, járás képességének vagy a nemző, fogamzási képességnek az elvesztése.

A maradandó fogyatékosság leggyakoribb előfordulási formája valamely végtag vagy ehhez tartozó végtagrész elvesztése, például a kéz, láb vagy azok meghatározott részeinek, ujjaknak, vagy ízületeknek a testtől különféle formában történő elválása, leszakadása, letépése. Ebbe a körbe tartozik az is, ha a végtag ugyan a törzshöz kapcsolódva látszólag épen megmarad, azonban rendeltetésszerűen már nem használható (idegek elszakadása, bénulás).

Nem feltétel, hogy a bűncselekmény passzív alanya a bűncselekmény előtt kifogástalan egészségi állapotnak örvendjen, elég, ha a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés eredményeként korábbi állapotához képest romlás állt be. Maradandó fogyatékosságnak minősül, ha a szabályszegéssel okozati összefüggésben a terhes nő elveszti magzatát.

Nincs jelentősége annak, hogy az adott testrész vagy adott sérülés - csonthiány, foghiány - utóbb orvosi beavatkozások eredményeképpen pótolható.

A fizikai romláson kívül a szellemi képességekben bekövetkezett végleges negatív irányú változás is, amely a szabályszegéssel okozati összefüggésben következik be, e körbe tartozik.

Forrás: Magyaország.hu