Geréb Ágnes, akinek csak szülései vannak

2007.09.19. 15:58
Miután a napokban meghalt egy csecsemő, akit édesanyja nem kórházban hozott világra, megint fellángolt az otthonszülés létjogosultságával kapcsolatos vita. A történet főszereplője nem a baba és a kismama, hanem Geréb Ágnes, aki lassan húsz éve segít az anyáknak intézményen kívül megszülni gyermekeiket.

Geréb Ágnes neve a budapesti kisbaba tragikus halálának köszönhetően ismét nagyon felkapott lett. Azonkívül, hogy Magyarországon ő „kíséri” végig az otthonszülések többségét, viszonylag keveset tudni róla. Ami talán nem is csoda, hiszen a legtöbb vele készített interjúban csak kevés dolgot árul el magáról és főként a sokat vitatott módszerről beszél. Mi azért megpróbáltunk ennél többet kideríteni.

A kezdetek

Dr. Geréb Ágnes harminc éve, azaz 1977-ben végezte el az orvosi egyetemet Szegeden. Gyakornoki idejét egy helyi klinikán töltötte, 1981-ben szakvizsgázott és közben pszichológia szakon diplomázott. 1986-ban részt vett egy londoni konferencián, melynek az otthonszülés volt a témája. Saját bevallása szerint a szülőszobán mindent kipróbált, amit mások nem: "Kijártam a szülésznőképzőt is. Tizenhét évet dolgoztam szülész-nőgyógyászként a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ahol már egészen a kezdet kezdetén a magam útját kezdtem járni." Így kapva kapott az alkalmon, amikor nővére egyik amerikai ismerőse felajánlotta, hogy bemutatja annak a bábának, akinél ő is szült. „ 1989-ben tehát eldöntöttük, hogy elmegyünk családostól Kaliforniába ehhez a bábához. Fizetés nélküli szabadságot kértem, de nem kaptunk vízumot egészen sokáig. Az egy évből csak négy és fél hónapot töltöttünk kint, a maradék időben pedig itthon voltunk. Közben a mamájuk hasában nőttek azok a gyerekek, akiket velem szerettek volna megszülni. A mamák nem ahhoz ragaszkodtak, hogy otthon szüljenek, hanem ahhoz, hogy velem. S mivel én fizetés nélküli szabadságon voltam, a klinikára be nem mehettem, így hát otthon szültek. Így kezdődött” – olvasható a szülés.hu oldalon.

Ági, ahogy én látom - Koós Tamás (részlet)

Az első házasságából van két nagy gyereke. Fölnőttek. Dániel és Dorka. Mind a ketten kórházban születtek. Aztán született két gyereke, akik már otthon érkeztek. Jakab és Janka. Sokszor mondja Ági, hogy ez a két szülés gyógyító erejű volt. Azóta próbálja megadni a két nagyobbnak is mindazt, amit valaha "elmulasztott", amit azok nem kaphattak meg.

Kiderült, hogy Ági nyílt hátgerinccel született és így él. Mikor előadásokon kérdésként merül föl, hogy valaki elvetesse-e a gyerekét, ha a vizsgálatok eredményei olyanok, hogy az orvosok azt mondják: "a gyereknek alighanem nyitott a gerince"... Ági nem ad "igen" vagy "nem" választ. Elmeséli a saját gerincét. Most már azt is tudom, hogy színésznő volt sokáig. Játszotta Elektrát is.

Forrás: szülés.hu

Újra itthon

Az amerikai út még elszántabbá tette. "Megerősítést kaptam. Ráismerések voltak, hogy jé én is így gondolom, jé, én is idejutottam, jé, itt is így van� Tele voltam energiával, amikor onnan hazajöttünk. Úgy gondoltam, meg lehet ezt csinálni nálunk is - nem kellenek az otthoni szüléshez óriási pénzek. Csak éppen ki kell nyílni� Elkezdtem kérvényeket, elképzeléseket, együttműködési terveket írogatni minisztériumoknak, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumnak, KÖJÁL-nak, mindenféle - és a kérvényeket mindig visszadobták. És mindig pont ugyanazzal az indokkal: az infrastruktúra Magyarországon nem megfelelő" - folytatta Geréb Ágnes, akire idővel egyre többen tekintenek úgy, mint egyik otthonszülés egyik és szinte egyetlen élharcosa. Ő azonban nem kedveli, ha így tekintenek rá. „Nem szeretem a „küzdés” szót, inkább azt mondom, hogy képviselem az otthonszülés ügyét. Ez egy lehetséges alternatíva, én pedig próbálom egyengetni azoknak az útját, akik ezt választják. De nem gondolom, hogy küzdeni, harcolni kellene érte, vagy több embert rávenni. Ez nem az egyedül üdvözítő út, hanem egy a sok közül, aminek létjogosultsága van” – nyilatkozta a nana.hu-nak. Szakmájában kifejtett tevékenység elsimerése részeként 2000-ben Ashoka öszntöndíjban részesült.

Saját útját járja

1992-ben Szegeden rendezett egy szülészeszti konferenciát és több, hasonló gondolkodású szakemberrel létrehozta az Alternatal Alapítványt, melynek ő lett az egyik szakmai vezetője. A szervezet mottója: a háborítatlan szülésért, születésért. "A világ nagyjait idehívtam és jöttek is. Például Sheila Kitzinger, szülésre felkészítő tanár és antropológus, akinek könyvei jelentek meg magyarul és ebben a szakmában a legnagyobbak között van. Itt volt Michael Odent francia szülész, eredetileg sebész is, aki szerint a szülészet rengeteg sallanggal van megtűzdelve, és arról beszélt, hogy mennyivel egyszerűbben lehetne szülni, mint a kórházi gyakorlatban. Elég furcsa volt, hogy a világ minden tájáról - Dél-Afrikától Amerikáig és Európa számos országából eljöttek előadni a nagyok, de a szomszéd klinikáról, ami ötszáz méterre volt, csak egy-két orvos jött át." Körülbelül ekkor született meg a Napvilág Születésház ötelete. A Soros Alapítvány segítségével létre is hozták az intézményt, ami hol egy külön épületben, hol magánlakásban működött. 2001-ben létrejött a Független Szülészeti Szakmai Kollégium. A szervezet tagjai szerint egy gyermek megszületése az élet meghatározó állomása és nem egészségügyi kérdés - adta hírül akkor a Korridor. Ugyanebben az évben elindult a Szabadon szülni, szabadon születni kampány. A mozgalmat alapító Alternatal Alapítvány, a Napvilág Születésház és a Születésház Egyesület augusztusban petíciót nyújtott be, melyben azt kérték, hogy a nők élhessenek a szabad választási jogukkal.

Szakmai fórumokat szerveztek annak érdekében, hogy megindulhasson a párbeszéd, a kórházban zajló szüléseket és az otthonszülést támogató szakemberek között. Több akkreditált konferenciát rendeztek az évek során, ahol szép számmal jelentek meg a kórházban dolgozó szülésznők is, akik számos olyan tapasztalatot és tudást szereztek melyet mindennapi munkájuk során, a kórházban is eredménnyel használhatnak. 2006. április hetedikén az Egészség Napján megszervezték az első pelenkás felvonulást, 2007-ben az akciót megismételték, melyre egy újabb petíciót készítettek. A nyílt levélben arra kérték a miniszterelnököt, hogy legyen ez az Otthonszületés napja, hogy szüntessék be az eljárást Geréb Ágnes ellen, és hogy becsüljék meg jobban azokat, akik otthonukban szeretnék világra hozni gyermeküket.

3:3000

Az Index hétfőn még azt írta, egyelőre nincsen hivatalos statisztika arról, hogy a kórházak mennyi babát veszítenek el, a nemzetközi felmérések szerint azonban a tervezett - vagyis képzett szakemberek jelenlétében történő - otthonszüléseknél is ugyanaz a halálozási arány - körülbelül 1-2 ezrelék - , mint az egészségügyi intézményekben levezetett szüléseknél. Azóta azonban napvilágot látott az Egészségügyi Minisztérium egyik közleménye (lásd: Össze nem hasonlítható számok). Geréb Ágnes az utóbbi tizennyolc évben közel 3300 otthonszülést kísért végig és a mostani tragikus esettel együtt összesen három babát veszített el, így a halálozási arány nála egy ezrelék. A doktornő mindegyes alkalommal közzé tett egy nyilatkozatot a szülés.hu honlapon. Az első eset 2000-ben történt. A kislány komplikációk nélkül jött világra. A szülés után egy órával vették észre, hogy a baba meghalt. Megpróbálták újraéleszteni és bevitték a kórházba is, de ez nem segített. A második eset 2003-ban történt, ekkor egy ikerpár került bajba. Bár az első gyermek gond nélkül jött a világra, a második baba szívhangjai rohamosan romlottak. A csecsemőt kórházba szállították, de nem tudták megmenteni, fél évvel később meghalt. A harmadik, legnagyobb port kavart ügy pedig pár napja, szeptember tizenötödikén történt. Bár a szülés eleinte rendben zajlott, de miután kijött a baba feje, a pici elakadt. Bár a kórházban sikerült kihúzni, az életét már nem tudták megmenteni. Dr. Lintner Ferenc, János Kórház szülészeti osztályvezető főorvosa szerint valószínűleg elakadt a baba válla, ők ezt a problémát akár egy gátmetszéssel is orvosolni tudták volna.

A törvényen kívüli

Geréb Ágnest pályafutása során többször is felfüggesztették. Legelőször a hetvenes évek végén tiltották ki a szülőszobából, mivel - Magyarországon először - az apukákat is beengedte. Bár ez azóta bevett gyakorlat, akkor még szabályellenes volt. 2001-ben fél évre függesztették fel a kamarai tagságát, mivel 1998-ban négy esetben engedély nélkül vezette le szülést, a kerületi ÁNTSZ pedig feljelentette. A Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága ekkor a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium 1999. február 26-i állásfoglalására hivatkozott, miszerint az a szülész szakorvos, aki tervezett otthonszülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek, protokollok ellen. 2002-ben például szintén egy régebbi, pontosabban hét évvel korábban levezetett születés miatt tiltották el a praktizálástól.

Össze nem hasonlítható számok
Az egészségügyi minisztérium szerint tavaly a 97 ezer kórházi szülés során negyven csecsemő halt meg, ami 0,4 ezrelékes halálozási mutatót jelent, és a tárca szerint épp a szabályozatlanság miatt nem lehet tudni, hogy hány otthonszülés végződött halállal.- adta hírül az MTI. Geréb Ágnes saját adatai szerint 3300 otthon levezetett szüléséből három végződött halállal, ami kevesebb mint egy ezreléknek felel meg, de a duplája a tavalyi kórházi, szülés közbeni halálozásnak. A hivatalos statisztikával ezek a számok nem összevethetőek, a hivatalok ugyanis csecsemőhalálozás címen tartanak számon minden egy éves kora előtt meghalt gyermeket, ami értelemszerűen nem ugyanaz, mint a születés közben meghaló csecsemő. A csecsemőhalálozás egyébként magyarországon 6 ezrelék körül alakul, amire nem nagyon lehetünk büszkék.

És mi a helyzet most?

Dr. Csaba Károly, a Közép-Magyarországi ÁNTSZ tiszti főorvosa a Blikknek elmondta, hogy a szülészeti ellátás engedélyköteles, Geréb Ágnesnek viszont nincsenek meg a megfelelő papírjai. „Többször próbáltuk meg elkapni, de szinte képtelenség. A bába és a kismamák szorosan együttműködnek. Gyakran előfordult, hogy az anyukák azt állították, Geréb Ágnest mint rokont vagy családi barátot hívták segédkezni a hirtelen meginduló szüléshez. Ez pedig nem tiltott.” A BRFK Sajtóosztályától megtudtuk, hogy a rendőrség jelen pillanatban közigazgatási hatósági eljárás keretén belül vizsgálja az ügyet, az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére várnak, melynek elkészülte általában heteket (kb. 30 nap) vesz igénybe. Amíg bűncselekményre utaló nyom nem merül fel, vagy bárki személyes felelőssége nem állapítható meg, addig jelen eljárás keretein belül marad a vizsgálat. Ha a fenti feltételek bármelyike teljesül, az eljárás átminősülhet büntetőeljárássá.

Dr. Geréb Ágnes mély megdöbbenésének ad hangot
Dr. Geréb Ágnes mély megdöbbenésének ad hangot, hogy néhány orvoskolléga egy általuk részleteiben ismeretlen tragikus kimenetelű eset körülményeiről nyilatkozik. A szülész-nőgyógyász asszony készséggel áll szakmai vita és vizsgálat elé, de kegyeletsértésnek és orvosetikailag elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen ügyet a nagyközönség előtt részletesen tárgyaljanak. (OS)