Grace Jones 60 évesen fűzőben-neccharisnyában tér vissza

2008.12.01. 19:50
A jamaicai származású énekesnő-színésznő-modell és jelenség húszévi kihagyás után újabb nagylemezzel jelentkezett, jövőre pedig turnékörútra indul az Egyesült Királyságban, de most lenge öltözetű pasik és tigrisek nélkül. Az extravagáns kinézetéről és jellegzetes hangjáról ismert híresség ennek kapcsán elárulta, szívesen duettezne Amy Winehouse-zal, valamint hogy szerinte a hosszú élet titka, hogy nézzünk sok naplementét és kezeljük rugalmasan a nemi szerepeket.

A Terminátor-alkatú Grace Jones a nyolcvanas években különleges zenei stílusával sokak szerint megelőzte a korát. Most - 19 év kihagyással - újabb nagylemeze jelent meg, amely a Hurricane címet viseli. Jonesnak mit sem változott a hangja az elmúlt két évtizedben, extrém külsőségekért sem megy a szomszédba, de a tigrises-tánckaros látványos showkat most már meghagyja Madonnának. Ez persze nem jelenti azt, hogy 60 évesen ne merne még mindig neccharisnya-fűző kombinációban és ufós kalapokban színpadra állni.

A lemezek csak úgy véletlenül lesznek

A jamaicai származású énekesnő, színésznő és modell, Andy Warhol és Keith Haring egykori múzsája most nem stílusával lepte meg a közt: nemrég kiadta Hurricane című nagylemezét, aminek Corporate Cannibal névre hallgató számához készült klipje az énekesnőtől megszokottan szokatlan látványvilágot hozza. Mint Jones elmondta: esze ágában sem volt új albumot csinálni: az csak úgy lett. "Nem döntöttem el, hogy készítek egy új lemezt, sőt úgy gondoltam, soha többé nem csinálok. Aztán véletlenül így alakult" - nyilatkozta a BBC-nek, és hozzátette: ez az album egy "zenei szerelmi viszony". A sokrétű egyéniség Párizsban lett igazán híres modell, és hiába tekintett rá múzsájaként Andy Warhol, az Egyesült Államoknak túl sok volt szélsőséges kinézete, valódi sikereit Angliában aratta.

Az énekesnő egyébként úgy véli, őt sokan tartják hisztis dívának, de szerinte ennek a maximalizmusa az oka: "Sosem csinálok olyasmit, amit valaki már kipróbált, mert az már nem is érdekes". Grace Jonest - több okból is - igazi egyéniségnek tartják, így olyan jogalapokkal bír, amivel sok más művész nem. Erre példa az is, hogy jelenlegi albumának zenei producereit, a Sly és Robbie néven futó párost még arra is rá tudta venni, hogy egynél többször vegyék föl ugyanazt a számot. "Csak annyit mondtam, hogy vagy így lesz, vagy nem jövök holnap" - mesélt finom, ám a jelek szerint eredményes meggyőzési módszereiről.

Pasik és tigrisek nélkül, csak a hangjával

Jones jövő januárban angol turnéra indul, aminek első állomása Birmingham lesz. Arra azonban előre felhívta a figyelmet, hogy senki se számítson a tőle régebben megszokott látványshowra, amivel mostanság inkább Madonna él. Jones koncertjein húsz évvvel ezelőtt sem volt ritka a lézershow, vagy a ketrecbe zárt tigris a színpadon, és persze hiányos öltözetű férfitáncosokkal is előszeretettel dobta fel az előadást. "Most a zenére akarom helyezni a hangsúlyt. Azt szeretném, hogy ha mondjuk ledobnának egy bombát, a hangom akkor is szárnyaljon és szórakoztassa a résztvevőket. Természetesen azért lesz némi felhajtás, de nem lesz túllihegve. Igazi rock'n'roll lesz - persze divatosan" - nyilatkozta az egyébként stílusikonként is maradandót alkotott Jones. Visszatéréséből 2008 nyarán pár élő fellépés során már adott némi ízelítőt, így elmondható: továbbra is a Terminátor-külsejű, androgün jelenségre számíthatunk a fura kosztümjeivel, legfeljebb derékban lett kicsit bővebb.

Az énekesnő kortársaival is képben van, a mindenki által annyira sztárolt Timbalanddel például nem dolgozna, de Amy Winehouse az egyik nagy kedvence, és vele szívesen énekelne is, mert "ő az egyetlen figyelemreméltó hang manapság". Jonest az sem zavarja, hogy Wino mostanság inkább testi-lelki roncsként szerepel a hírekben: szerinte nem kell aggódni érte, hiszen - a Rehab énekesnőjéhez hasonlóan - ő is élt meg nehéz időszakokat, neki is voltak függőségi problémái, és most mégis itt van. "Mindenkinek vannak mélypontjai. Neki most tanácsra van szüksége, hogy rendbe szedje magát. Én is éltem abban a világban, amiben ő most. Ez az életmód olyan, mint egy hullámvasút" - nyilatkozta Jones.

Ha a látványból most visszavett is, zeneileg nagyon rákészül a visszatérő turnéra: "Tervezem, hogy megtanulok játszani néhány különleges hangszeren. Első helyen szerepel a tangóharmónika, de gondoltam a kolompra és ütős hangszerekre is" - osztotta meg terveit. Szóval a Libertango/Seen That Face Before címeken egyaránt futó nyolcvanas évekbeli slágerének klipjét mégse higgyük el, abban nem ő játszott a tangóharmonikán.

Az egykori modell az énektanárának köszönheti, hogy most már sokadik nagylemezét adja ki. "A tanárom mindig azt mondta: az én hangom csakis az enyém, senki másnak nincs ilyen. Ekkor világosodott meg bennem, hogy senkivel sem kell versenyeznem" - magyarázta Jones, aki szerint az a legfontosabb, hogy az ember minél hamarabb kialakítson magának egy értékrendet, és aztán ragaszkodjon is hozzá.

Grace Jones, a melegek királynője

Garce Jones maszkulin külseje egyébként nem véletlenül. Mivel különösen népszerű volt a melegek körében, ezért Alex Sadkin és Chris Blackwell producerek, valamint Jean-Paul Goude fotós-rendező - aki egyben Jones élettársa is volt ekkoriban - úgy gondolták, egyedi hangzású orgánuma mellé a férfias vonásokat erősítik imidzsében. A kulcsfigurák nem csak külsejét, de zenéjét is férfiasabbá tették, elsősorban a new wave, a reggae, a funky és a rap eszköztárát használták fel hozzá. Az elképzelés nagy sikereket hozott Jonesnak, az 1981-es Nightclubbing című albumát a New Musical Express is tökéletesnek minősítette, holott egy korábbi albumát még választékosan fikázták: "dalok szvingelő eunuchok számára." Az énekesnő hangi adottságait bizonyítja, hogy Luciano Pavarottival is színpadra lépett 2002-ben a Pavarotti and Friends nevű gálán, az angolai menekültek támogatására.

Jones - amellett, hogy énekel - Párizsban lett világhírű modell, sőt, filmszerepeket is kapott. A James Bond-lány szavazás utolsó helyezettje a Halálvágta című Bond-film mellett a Conan, a pusztítóban is játszott, de sokak szerint az 1986-os Vamp című horror-komédia tekinthető az egyéniségét leginkább tükröző szerepnek, ahol Keith Haring testfestésével a bőrén játszik vámpír sztriptíztáncosnőt. Az énekesnő magánélete meglepően eseménymentes, Jean-Paul Goude-hoz fűződő hosszú kapcsolatából született egy fia - a BBC-interjúban ezt nevezte meg élete egyik fénypontjaként -, 1996-ban pedig feleségül ment egy Atila Altaunbay nevű - neve ellenére belga - testőrhöz, de pár év múlva elváltak. A legutolsó pletykák szerint 2006-ban eljegyezte őt az arisztokrata származású Ivor Guest zenei producer, akivel azóta is rendszeresen szakítanak és összejönnek.

A nagy visszatérésre készülő energikus hatvanas azt is elárulta, miből meríti az energiát mindehhez, úgyhogy megosztjuk, mert nem tűnnek rossz tippeknek: minél gyakrabban járjunk Jamaikába, mert ott jó a klíma és nagy a nyugi; ússzunk sokat a tengerben; nézzünk minél több napfelkeltét és naplementét; igyunk hozzá különleges vörösborokat; ügyeljünk a megjelenésünkre, de ne legyünk a rabjai; és időnként cserélgessük a nemi szerepeinket.