horoszkóp

Daniel Edwards kinyírta Harry herceget

2007.10.08. 10:39
A britek nemsokára leróhatják kegyeletüket Diana kisebbik fiának agyagból megformázott holtteste előtt. Az amerikai művész, Daniel Edwards ugyanis a vajúdó Britney Spears, Suri Cruise első mellékterméke és a halott Paris Hilton után „az Irakban elhunyt” Harry hercegről is készített egy szobrot, amit a Trafalgar Hotelben állítanak majd ki.

Daniel Edwards, aki leginkább különböző celebekről - mint például Britney Spears-ről, Suri Cruise-ról és Paris Hilton - készített morbid és bizarr műalkotásairól vált híressé, most a brit királyi család legbotrányosabb tagját formázta meg agyagból. Persze ebben sincs köszönet: az amerikai művész verziójában Harry herceg hősi halált halt egy iraki bevetésen. A kitalált, ám némi valóságalappal rendelkező történet szerint Harry és katonái Maisan tartományban összetűzésbe keveredtek egy csapat iráni csempésszel, és a herceg nem élte túl a történteket.

A mű

Harrynek a királyi halotti emlékművek mintájára megformált szobra a Union Jack előtt fekve ábrázolja a herceget, feje egy biblián nyugszik, szemeit két pénzérme fedi, kezében pedig egy édesanyját ábrázoló medál és egy véres walesi zászló van. A lábánál egy éhes keselyű figyel, telitáras fegyvere pedig a tokjában pihen.

Klikk!

A motiváció: szimpátia

Edwards állítólag ezzel a művel azt akarja megmutatni, hogy mennyire együtt érez Harry herceggel, aki nem tudta teljesíteni kötelességét, mivel májusban a túlságosan nagy kockázat miatt nem engedtek el Irakba. „Harry lelkének egy kis darabja biztos meghalt, amikor azt mondták neki, hogy nem mehet Irakba. Ez az emlékmű tulajdonképpen emiatt készült el” – nyilatkozta a szobrász. „Ezzel az emlékművel a bátor emberek előtt tisztelgünk. Nem feledkezhetünk meg azokról a bátor férfiakról és nőkről, akik annak hatására jelentkeztek szolgálatra, hogy Harry herceg bejelentette, ő is elmegy Irakba hat hónapra” – tette hozzá David Kesting, a kiállítás szóvivője.

Fül nélkül

Bár a kitűnő egészségnek örvendő Harry halott másáról készült agyagszobor önmagában is elég morbid, a művész még csavart egyet a történeten. A végleges változatnak ugyanis nem lesz füle - olvasható a hivatalos honlapon. A magyarázat: egyes értesülések szerint egy terrorista csoport azzal fenyegetőzött, hogy elrabolják a herceget és a fülei nélkül küldik vissza a nagyanyjának. A királyi hallószervek bronzmását természetesen szintén kiállítják a hotelben, majd egy későbbi időpontban elárverezik az interneten – adta hírül a Telegraph.

Virrasztás

A látogatok a szobor előtt természetesen elhelyezhetik az apró ajándékokat, kártyákat és virágokat. Sőt, a princeharrymemorial.com oldalon is részvétet nyilváníthatnak. Az alkotást, akárcsak Paris Hilton szobra esetében, szigorúan őrzik majd, ugyanis a szervezők attól félnek, hogy a vandálok, vagy az őrült rajongók kárt tesznek a hercegben. Ráadásul sokan meglehetősen ízléstelennek találják az időzítést, hiszen a világ alig pár héttel ezelőtt emlékezett meg Diana hercegnőről, Harry tragikus és gyanús körülmények között elhunyt édesanyjáról.