Salma Hayek megszoptatott egy afrikai csecsemőt

2009.02.11. 16:17
A színésznő Sierra Leonéban járt jótékonysági körúton, ahol egy kórházlátogatáson egy újdonsült kismamára lett figyelmes, aki nem tudott szoptatni, mert nem volt teje. Hayek, aki épp akkorban készült elválasztani egyéves lányát, önként vállalta a beugrós szoptatósdajka szerepét.

Salma Hayek kislánya, Valentina már elmúlt egy éves, de a színésznő igyekezett minél tovább szoptatni őt, és nem győzte hangsúlyozni, mennyire jó ez mindkettejüknek. Egy Sierra Leone-i utazása során ez egy vadidegen újszülöttnek is jól jött.

Hayek azért utazott az afrikai országba, mert a Pampers UNICEF-támogatású jótékonysági programjának celeb-szóvivőjeként a fejlődő országokban legfőbb szülés utáni halálokként számontartott - a nem kellően higiénikus körülmények miatt könnyen alkapható - tetanuszfertőzés elleni védőoltásért kampányol. A tavaly indult program keretében egy év alatt 45 millió tetanusz elleni vakcinára elegendő pénzt sikerült összehozniuk.

„Rengeteg jótékonysági munkát végeztem eddig is, főleg erőszaknak áldozatul esett asszonyok és a női jogok témájában. Amikor megszületett a gyerekem, azt gondoltam, ez annyira leköt, hogy szüneteltetni akartam kicsit a jótékonysági munkám, mert azt hittem, nem tudom mindezt egyszerre csinálni. Aztán jött ez a felkérés, és először azt mondtam, nem. Majd újra elolvastam, és annyira felkavart, hogy úgy döntöttem, nem lehet mellette elmenni”.

Szülési tetanuszfertőzés

A tetanuszfertőzés általában rozsdás fémtárgyak okozta seb révén kapható el, és a fejlett világban egyszerűen, egy injekcióval gyógyítható. A fejlődő országokban azonban a szülés során kapott tetanuszfertőzés a gyermekágyas anyák és újszülöttjeik első számú halálozási oka. Ezekben az országokban ugyanis sokszor nem tudnak kellően higiénikus körülményeket teremteni a szülő nők számára, így könnyen fertőződhetnek meg - ha máskor nem, például a köldökzsinór elvágásakor - és ez akár mindkettejük életébe kerülhet. A program ennek kivédésére tetanuszoltást tesz lehetővé az anyák és az újszülöttek számára.

Múlt ősszel Hayek ezért utazott Sierra Leonéba, ahol közvetlenül is szembesülhetett a fertőzés pusztításával. „Megálltunk egy kórházban, ahol láttam, amint egy anya szoptatni próbálja a babáját, de az már nem volt képes rá. Nagyon felkavaró volt, úgy éreztem, most nem szabadna itt lennünk, ezt már nem szabadna látnunk. Két-három perccel azután, hogy kimentünk a kórteremből, a baba meg is halt. Soha nem fogom elfelejteni az édesanyja kétségbeesett arcát. Akkor éreztem úgy: hogyan vonhatnám ki magam mindebből, főleg, hogy magamnak is van már gyerekem?” – idézte fel a Nightline-nak, hogyan döntött a kampány mellett.

Később azt is elmesélte, hogyan szoptatott meg egy másik babát a kórházban. „Ő tökéletesen egészséges volt, de az anyjának nem volt teje. A kisfiú nagyon sírt, nagyon éhes lehetett. Én már épp elválasztottam Valentinát, de még mindig rengeteg tejem volt, amit fejtem, így a mellemre vettem a babát. Látniuk kellett volna a szemét! Amikor megízlelte a tejet, azonnal abbahagyta a sírást”. A műsor Cynthia McFadden vezetésével elkísérte Hayeket erre az útjára, aki hozzájárult, hogy az adásban is bemutathassák, amint megszoptatja az éhes idegen babát.