Az Ámokfutók énekese kikéri magának, hogy a Shygys egykori tagjai letagadják múltjukat, épp ezért nem is foglalkozik egykori együttesei jelenével. Helyette Romániában előbb kiadta az Ámokfutók tizedik lemezét, mint Magyarországon, és európai szintű fiú– és lánycsapatokat indít, mert erre van kereslet. Egyébként pedig már túltette magát volt barátnőjén, „csajozik, mint az atom”.

Persze, előfordult már olyan is, hogy én mentem el személyesen a tanyára, és választottam ki az alapanyagot az éttermembe – mondta Kozsó, amikor arról kérdeztük, csak úgy vannak-e az éttermei, meg a teaházai, vagy foglalkozik is velük. Az énekes, akit tartózkodási helyétől függően Kozsóként vagy Zed K-ként ismernek, magyarországi látogatása idején igenis foglalkozik az üzleti ügyeivel, olyannyira – mondta a telefonhívás idején –, hogy „most is épp a Metróban vagyunk az üzletvezető hölggyel, mert átalakítjuk a teaházat”.

A teának jár a tea tisztelete

Bár Kozsó hol Magyarországon, hol az Egyesült Államokban, hol meg ki tudja, hol van, mindent ellenőriz vendéglátóegységeiben, ahol – természetközeli emberként – törekszik az anyaföld adta ízeket is megőrizni. Épp ezért mindent tesztel, mielőtt a vendégek szájába adná, épp úgy, mint a teát, amit szerinte nem kell feltétlenül cukor nélkül inni.

„Ez a 'cukor nélkül kell inni'-történet nem létezik, mert mindenkinek a saját személyiségének megfelelően kell élveznie, innia a teát. Az ízesítetlen teákat lehet inni cukor, citrom nélkül, de az ízesített teák ugyanolyanok, mint egy pezsgő, vagy egy jó kaja. Kell valami, ami kiemeli az aromáját. Abban hiszek, hogy mindennek meg kell adni, ami jár neki. A tea tisztelete jár a teának” – magyarázta Kozsó, tiszteletbeli indián nevén Vörös Toll, akit tulajdonosi gondossága előtt a sajtóban népszerű végrendelkezéséről kérdeztünk.

Módosított a végrendeletén

Az Ámokfutók énekese, aki tagadja, hogy őt Kocsor Zsoltnak hívják, már 2008 őszén, a Sztárok a fejükre estek Frei-produkció előtt is végrendelkezett egyet, ki tudja, nehogy megegye egy oroszlán a tiszteletbeli indiánt. Sok újat ugyan nem tudtunk meg a módosított, Michael Jackson-ihlette végrendeletről, annyi biztos, hogy csak változtatott a korábbin, többek között azért, mert szakított barátnőjével, Susie-val.

„Amikor átértékeltem mindent, elmentem a papámmal, és pontról pontra átírtunk mindent. Ez már olyan, amilyet én akarok. Nem hiszem, hogy lesznek további módosítások, de nem is szeretnék erre koncentrálni, mert azért kicsit morbid ez a dolog” – tette hozzá az énekes-producer, aki hangsúlyozta, több száz év sem elég, hogy elintézze a dolgait.

Made by Kozsó

A „dolgok” között szerepel például egy új, európai szintű lány- és fiúcsapat elindítása, mint mondta azért, mert erre most nagy a kereslet. „Az elmúlt hat hónapban Európában négy olyan világszintű fiúcsapat alakult, amiknek a zenéit napi szinten több mint húszszor játsszák a csatornák. Ezek hál' istennek megint ilyen Shygys- és Backstreet Boys-típusú csapatok, ahol megjelennek selyemingben a gyerekek, és énekelnek. A megjelenésük sem véletlen: olyan rég nem volt már ilyen csapat, hogy igény van rá.”

Bár a Made by Kozsó-csapatok még nem álltak össze, már kész a gyártószalag, ott vannak a gépkezelők is, megvan a gyártás menete, a tagokat pedig már szűrik. Hogy mik a szempontok, arról nem kaptunk bővebb felvilágosítást, pedig nagyon szerettük volna tudni.

Új lemez, új csapatok

Az új csapatokkal kapcsolatos hírzárlat után a Hello! nagybecsű sláger tovatűnt selyeminges tagjai után érdeklődtünk, de kiderült, Kozsó sem tud többet róluk, mint amit az újságokban olvas. Sőt, nem is érdekli, és amúgy is, kikéri magának. „Egyáltalán nem követem, hogy mi van velük. Ezek az emberek nevetséges módon letagadják, és megtagadják azt, hogy annak idején benne voltak egy fiúcsapatban, és szégyennek érzik azt, hogy platina- vagy gyémántlemezes előadók lettek. Aki ennyire pitinek érzi magát, azzal én miért foglalkozzak?”. Megtudtuk, azért váltott emeltebb hangszínre az énekes, mert felháborítja, hogy az egyik interjúban a következőképp nyilatkoztak az egykori Shygys-tagok: „a nevén nem nevezett producer csinálta a produkciónkat.”

A majdnem Laurell K. Hamilton-i titkos névvel felruházott Kozsó egyébként arról is lelkesen számolt be, hogy kiadták az Ámokfutók tizedik lemezét, csak nem Magyarországon. „Egy kis botrányért nem megyünk a szomszédba, hamarabb megjelent Romániában az Ámokfutók tizedik lemeze, mint Magyarországon” – jegyezte meg, majd hozzátett egy általunk kétkedéssel fogadott mondatot: „A magyar rajongóink Romániából hordják be a lemezt.”

Akkor játszanak magyar zenét, amikor szexelsz

A korábbi román megjelenésnek elsősorban erkölcsi – és persze anyagi – okai vannak, ugyanis „a románok összetartanak, tisztelik, segítik egymást mint zenészek. A román rádiók román zenéket játszanak, nem külföldieket, mint ahogyan az Magyarországon van. Nem fúrják egymást, nem köpködnek, épp ezért a román zenei ipar olyan magas szinten tart, hogy kalapot kell emelnünk előttük” – részletezte Kozsó, majd a román helyzetelemzés után magyar vizekre evezett.

„Magyarországon nagyon jó zenészek vannak, csak nem tartanak össze. Na és a magyar média és a rádió megöli, mert éjszaka játszanak magyar zenét, amikor épp otthon szeretkezel a csajoddal. Az amerikai, német, francia és angol producerek is Romániába járnak helyi előadókkal és menedzsmenttel dolgozni, mert tudják, támogatást kapnak a média részéről” – tette hozzá az összetartozásról papoló énekes, aki azért inkább külhonban adta ki a lemezt.

Bezzeg ez Magyarországon nincs meg – mondta, majd példaként hozta a Bors egy korábbi cikkét, miszerint azért lép föl Romániában és Ukrajnában, mert befuccsolt az Egyesült Államok-beli karrierje. „Ez egy hülyeség, nincs semmi alapja. Európa-szerte koncertezem, annyira jól megy, hogy heti 4-6 fellépésem is van. Megyek mindenhova, legyen az Szerbia, Románia, Ukrajna, Ausztria vagy Horvátország. Azért vállalom, mert a nyarat itthon töltöttem.” Kozsó arról is beszámolt, az elmúlt néhány évnyi Kozsó-mentesség után olyan „tömeghisztéria van, mintha most indulna a zenekar”.

Fogd be a szád, húzd meg magad

Arra a kérdésünkre, hogy vajon a nosztalgiaérzést ünneplik-e az emberek, az énekes elmondta, nem kizárt, bár azért ő még nem Koós János. Viszont szerinte nagyon erős számokat írtak akkoriban, az embereknek pedig hiányoznak a slágerek. „Magyarországon az utóbbi időben mindenki sztárnak minősült, aki két címlappal megjelent egy zenei vetélkedőt követően, és nem a slágert kellett először letenni. Én abban hiszek, hogy először írsz egy hatalmas slágert, és majd utána lehetsz sztár. Ha sztár lettél, lehetsz híres meg gazdag is. Ez fordítva nem működik. Írj egy dalt, és majd akkor járjon a szád, ha slágerlistát nótát írsz. Egyébként pedig fogd be a szád, húzd meg magad, és ne kérd ki magadnak, hogy az öltöző hideg vagy meleg, meg, hogy miért nem tettek le bársonyszőnyeget az öltözőbe.”

Kozsó azt is elmondta, már túltette magát az Ámokfutók táncoslányával, Susie-val történt szakításán, aki április végén már el is költözött tőle. Nem piszkálják, és nem is köpködik egymást, mert szerinte méltóságteljesen kell intézni egy szakítást. „Most csajozok, mint atom. Keresek nem normális, rámenős, őrült csajokat, akik inspirálni tudnak, akiket lehet szeretni. A temperamentumos, laza lányokat szeretem. Akiknek nem ciki, hogy odajöjjenek hozzám, és azt mondják: 'Bébi, akarlak, kellesz, tetszel'. Persze, hódítson a férfi, de azért nekünk is nagyon jól esik, ha találunk egy rámenős nőt” – adta fel társkeresési hirdetését az énekes.