Ha a stylist eredményt akar elérni az énekeseknél és a civileknél, akkor csak tanácsokat szabad adnia, míg a lázadó modelleknek parancsolni kell, ugyanis ők nem a saját személyiségüket, hanem a divattervezők és a stílustanácsadók elképzeléseit valósítják meg. Lakatos hamarosan a Szeretem a testem című Viasat3-produkció házigazdája lesz, amit azért vállalt el, hogy elmondhassa a nőknek, úgy is lehetnek szépek, ahogyan most vannak. Ő egyébként szereti a testét, és az önzősége gátolja meg abban, hogy komplexusokat gyártson magának.

„Nagyon sok jelentkezés futott be, rengetegen jelentkeztek a castingra. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy itthon is nagyon sok hölgynek gondja van magával, nem szeretik a testüket” – mondja a celebstylistból stylistcelebbé lett Lakatos, amikor arról kérdezzük, milyen érdeklődés övezi az amerikai és angol szülőktől származó Szeretem a testem munkacímmel futó Viasat3-produkciót. A stylist már a felkérés előtt is tanulmányozta a külföldi változatot, mint mondja azért, mert nagyon jó formátumnak tartja.

Szeresd a tested

A műsor célja, hogy ráébressze a nőket arra, úgy kell elfogadniuk, szeretniük magukat, ahogyan vannak, mert úgy is szépek lehetnek. Lakatos szerint ehhez az önelfogadást, a harmóniára való törekvést kell gyakorolnunk. Akkor nem akarunk majd plasztikai sebészhez járni, hogy megoldjuk a problémánkat. A stylist szerint a plasztikai sebészet sok esetben amúgy sem jelent hosszú távú megoldást.

„Tapasztalataim szerint ennek az a nagy veszélye, hogy az emberek általában azután sem lesznek boldogabbak. Az egyik operáció vonzza a másikat. Azok az emberek, akik plasztikai sebész kése alá fekszenek, olyan elégedetlenségben élnek saját magukkal, hogy igazából egy műtét nem oldja meg minden problémájukat. Természetesen vannak kivételek, olyan beavatkozások, amik sikerülnek, és boldogabbak lesznek tőle az emberek, de azt hiszem, hogy a recept itt is a harmóniára törekvés.”

Lakatos Márk szerint a nők önmagukkal szembeni elégedetlensége a divatpiac stilizált képének, és a férficentrikus világnak köszönhető. Ráadásul a magyar nőknek semmi okuk az önutálatra. „Az ember teste olyan, amilyen. Lehet rajta változtatni dolgokat, de vannak olyanok, amiket nem. Akkor is helytelen dolog félni a saját testünktől. Persze, ha kis gondok vannak – pl. 5 kiló felesleg -, akkor azt meg lehet oldani, ha pedig nagyobbak, változtathatatlanok, akkor hülyeség szorongani miattuk” – mondja Lakatos Márk.

A hibás testtudat anorexiához vezethet

A stylist szerint a nők rendszeresen hibás testtudattal élnek, jó példa erre a műsor azon része, amikor arra kérik a szereplőket, állítsák be magukat öt különböző karakterű nő közé. „Rendszerint nem jól ítélik meg magukat, ezért is alakulhatnak ki olyan szélsőséges betegségek, mint az anorexia vagy a bulimia.” A stílustanácsadó javaslata alapján a megoldás felé úgy indulhatunk el, hogy elkezdjük feltérképezni a testünket. „Tudjuk azt, pontosan milyen méretet kell hordanunk, ne vegyünk fel kisebb melltartót, ne viseljünk nagyobb fehérneműt” – osztotta tanácsait Lakatos Márk.

A magára gyakran férfisminket mázoló Lakatos arról is beszámolt, hogy a metroszexualitás hatására nemcsak a nőkben, hanem a férfiakban is kialakulnak bizonyos komplexusok. Ezt is csak hallomásból ismeri, mert neki nincsenek ilyen gondjai. „Bár yo-yo effektusú ember vagyok – hangulattól függően könnyen fogyok, hízok -, nincs bajom a testemmel. Hála Istennek elég önző ember vagyok, és ennek talán van jó értelemben vett jelentése is. Nagyon szeretem azt, ha kényelmesen érzem magam, ezért nem engedem meg azt, hogy komplexusokat gyártsak magamnak.”

Az sem véletlen – mondja Lakatos -, hogy alkalomadtán kifejezzen kihívó, extrém öltözékekben jelenik meg az eseményeken, ugyanis szeret játszani a külsejével. „Szeretek kísérletezni magammal, ugyanúgy, mint a modellekkel. A külső, a ruházkodás, a smink – mind-mind játék. Természetesen kapok erre kritikákat, jókat, rosszakat is. De ez nem baj, mert az a cél, hogy kapjak reakciókat a külvilágtól. Ráadásul úgy gondolom, van annyira erős egyéniségem, hogy el tudjam dönteni, mi jó nekem.”

Nincs értelme parancsolni

Lakatos Márktól azt is megkérdeztük, kemény vagy kevésbé parancsoló hangnemet használ, ha valakit öltöztetnie kell, legyen az megasztáros, civil vagy modell. Megtudtuk, parancsolni csak a modellek esetében érdemes, főleg akkor, ha a manöken elkezdi átsminkelni magát a vécében vagy átpofozza a haját, mert úgy találja magát szebbnek. „Abban a helyzetben ő egy divattervezőnek és egy stylistnak az ötleteit valósítja meg, szóval senkit sem érdekel, hogy hogyan tetszik magának jobban. Viszont ha egy civilnek, politikusnak vagy énekesnek segítesz, akkor az ő személyiségének megfelelő dolgokat kell tanácsolnod, máskülönben az illető nem tud azonosulni vele.”

A stylist egyébként egyre elégedettebb a szakmájával, elmondása szerint nemcsak az emberek, de a fogyasztói oldal – tévék, magazinok - is kezd rájönni, hogy a divattanácsadás nem egyfajta úri huncutság. Az elmúlt években a képzések is megszaporodtak, az egyik ilyen iskolában, a Werkben Lakatos Márk is tanít. Bevallása szerint a képzés nem feltétlen tesz valakit stylisttá, de legalább lesz egyfajta esztétika rálátása a dolgokra, mellette pedig egy jó közösségben töltheti az idejét. Lakatos egyébként rendkívül elégedett, hogy ilyen sokféle területen ki tudja próbálni magát, mint mondta, ezt teszi boldoggá. És még izgatja is. „Izgat, hogy hogyan felelek meg különféle feladatokban, és érdekel, hogy még milyen új területeket tudok kipróbálni.”

Celebnek lenni jó, ha exhibicionista vagy

A megasztárosok volt divattanácsadóját az sem zavarja, ha esetleg újra a célkeresztbe kerül - esetleg megint beszól neki Kiss Ádám - azzal, hogy egy műsor arcává válik, ugyanis mindvégig a feladat lebeg a szeme előtt. Egyébként a celebséggel sincs baja, főleg, hogy mindig szeretett a középpontban lenni. „Van egy olyan exhibicionista attitűdöm, amivel szeretek élni. Azt hiszem, teljesen természetesen, hogy az emberek egy idő után felfigyeltek rám – hiszen hangos vagyok, erős és néha sok -, vagy negatív, vagy pozitív értelemben” – jegyezte meg Lakatos, majd hozzátette, tisztában van vele, hogy szélsőséges öltözködéseivel, sminkjeivel sokszor felháborítja az embereket, „de ez benne van a pakliban.”

Annak ellenére, hogy Lakatos szeret celeb lenni, nem hiszi, hogy ebben a szerepkörben örökké megmaradna az emberek emlékezetében. „Ezzel a fajta celebkedéssel nem akarok magam mögött emlékeket hagyni, mert ez nem arra való. Attól, hogy valaki a televízióban vagy az újságokban szerepel, még nem fognak rá emlékezni. Ez a jelennek szól” – mondta, bár azt nem fejtette ki, milyen nyomot hagy majd a történelemben.

Lakatos Márknál a trendvilág egyik legnépszerűbb témájára, a celebek által is támogatott természetes szépségre is rákérdeztünk. Megtudtuk, a stylist is támogatja a restusmentes modellek alkalmazását, mivel szerinte a kultúrtörténetben mindig azok voltak a legsikeresebb időszakok, amikor a természetes szépség dominált. „Ettől függetlenül az is szép, ha egy 180 centi magas, 30 centis sarokra felrakott lány kijön a kifutóra. Mert lehet, hogy az a ruha egy olyan stilizált dolog, mint a manierizmusban a festmények, amiken sok nőnek meg volt nyújtva a feje meg a nyaka” – tette hozzá Lakatos, aki úgy véli a divatot kortárs művészetnek kell tekintenünk, ami egy új esztétikai rendszert fogalmaz meg.