A szóvivő egy éve nem kocsizik, mert az újságíróknak elege lett abból, hogy várniuk kell egy napot a nyilatkozatára. A stáborvosként elhíresült kollégáról pedig elmondta, addig az állományban marad, amíg nem deríti ki a rendőrség, tudott-e arról, hogy szado-mazo pornófilmforgatásra hívták dolgozni.

Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a Pokerstars.hu celebjátékán kaptuk el, ahol még az első óra után is számottevő zsetonnal törekedett az első hely megszerzésére. Ritka a szóvivő celebeseményen, de ő szerencsére nagyon szereti az ilyen típusú rendezvényeket, még az sem zavarta, ha szakmai kérdésekkel zaklattuk kikapcsolódás közben.

Pókeres mentős

Ezért aztán rögtön neki is szegeztük a kérdést, hogy vajon mi lett azzal a mentős kollégával, aki stáborvosként vett részt egy szado-mazo pornófilm-forgatáson. „Még folyik a rendőri eljárás, annak a végéig még nem tudjuk, hogy mi volt a dolgozónk szerepe. Ha elmarasztalja a rendőrség, akkor mi is megtesszük a megfelelő lépéseket, ez azonban egy magasabb rendű vizsgálat a mienknél. Amíg ez ki nem derül, a kolléga ugyanúgy alkalmazásban marad. Egy extrém pornóforgatás nem számít szokásos helyzetnek, ha tudta, hogy mire vállalkozik, akkor mindenképpen elmondható, hogy összeegyeztethetetlen a mentők szellemiségével egy ilyen típusú filmforgatáson való részvétel” – darálta profin, szinte egy levegővel.

Győrfi tulajdonképpen a szóvivők tisztségének megszületése óta betölti posztját, ezzel párhuzamosan tavalyig kocsizott is, ám most már kizárólag a kommunikáció irányítása a feladata. A szóvivő büszke a mentőszolgálatra, szerinte amikor arról beszélünk, hogy miért lesz valakiből mentős, akkor nyilvánvaló, hogy az illetőt nem a magas fizetés vezérli, hanem elsősorban segíteni akar másokon, valamint hogy egy olyan kalandos munkát vállaljon, amiben nincs két egyforma eset. „A rózsadomb után megy a hajléktalanhoz az aluljáróba, közlekedési balesetet esetleg egy szülés levezetése követ. Büszke vagyok, hogy meg tudtuk őrizni a régi értékeket. Mindegy, hogy gazdag vagy szegény a beteg; lehet gyárigazgató vagy hajléktalan, ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapja.”

„Huszonkét évet töltöttem a betegek ellátásával, igazából nem árt egy kis szünet. A legtöbb nagy balesetnél természetesen most is ott vagyok, de már nem veszek részt aktívan az ellátásban, hiszen nagyon nehéz volt megmagyarázni az újságíróknak, hogy miért kell egy-egy nyilatkozatra akár egy napot várniuk. Ebből sok konfliktus származott” – ezzel magyarázta azt, hogy miért nem mentőzik többet.

Most nem a mentős a fekete bárány

A mentős boldog, mert úgy érzi végre kicsit megnyugodott a közhangulat és nem rajtuk csattan az ostor. „Egy nap körülbelül kétezer esetet látunk el, ez egy évben egymillió betegellátást jelent. Egyszerűen nincs az a hasonló intézmény a világon, ahol ne lehetne találni olyan hibát, amelyik egy adott napon bulvárhírként megjelenhet. Valószínűleg ez csak egy újságírói döntés, hogy keresnek-e ilyen esetet vagy sem” – mondta, majd hozzátette, örül, hogy bár hétezer ember dolgozik az OMSZ-nél 80-90 ezer forintokért, ennek ellenére ritka az olyan eset, amikor bizonyíthatóan felelőtlenségből, könnyelműségből veszélyeztették egy beteg életét. – „Nem is nagyon tudok ilyet mondani. A hivatástudat aránya az anyagi megbecsültséghez képest igen magas, ráadásul alacsony hibaszázalékkal dolgozunk.”

A mentők szóvivőjét szívesen hívják celebeseményekre, ő meg boldogan megy, valamiért nem tud ellenállni. „Most sem tudom, hogy hogy kerültem ide, de azt igen, hogy nagyon divatos játék a póker mostanában és már szégyelltem magam, mennyire nem értek hozzá. Most viszont még bent vagyok az első óra után is, lehet, még szerencsém lesz és a középmezőnyben végzek.”