Schobert Norbert és cége nagyszabású sajtótájékoztatót szervezett a Szent Imre kórház közeli Aesculap Akadémián, az esemény mottója szerényen ennyi volt: „Eljött az igazság napja!”. Mindenki csak találgatott, mi lehet a nagy felhajtás apropója, de sikkasztási ügyről szó sem esett, annál inkább egy korszakalkotó termékről: az Update cukorról. Az Update atyja új fejezetet nyitott küzdelemében: egy rakás orvost kért fel sikerrel, hogy álljanak mellé.

Zajkás Gábor, Schobert független munkatársa, az OÉTI főigazgató helyettese a túlsúly mibenlétéről, és annak mellékhatásairól tartott kiselőadást. Halmy László, a Norbi titok című könyv szaklektora, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, az MTA doktora rémisztő statisztikákkal készült, és biztosak vagyunk benne, hogy ő csuklóból lökné a választ a bennünk megfogalmazódott kérdésre: ha a világon 1,2 milliárd ember BMI értéke haladja meg a normálist, és számuk évente 1%-al nő, ráadásul óránként 7 ember hal bele az elhízásba, Magyarországon hány ember vár Schobert segítségére?

A rendezvényről természetsen Rubint Réka sem hiányozhatott, aki elhozta magával bátyját, és Tornóczky Anitát is, aki szintén a Schobert családdal fogy. Ők csak fényképezkedtek, de a klinikai szakemberek további előadásaiból az is kiderült, hogy mik a fogyás buktatói: általában az a legnagyobb probléma az elhízás kezelésében, hogy a fogyókúrázók fél év alatt elvesztik motivációjukat, elcsábulnak egy-egy finom falat láttán, majd visszatérnek rossz szokásaikhoz, és újra elhíznak. Ennek megakadályozása nemcsak Schobertet motiválja, hanem Pados Gyulát is, aki a terméktesztet követően úgy gondolja, jó megoldás lehet a Norbi féle szénhidrátcsökkentett liszt és cukor.

Sugar! Sugar!

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház Obezitológiai és Lipid részlegének főorvosa ismertette a kórházban végzett kutatás eredményeit. Őt Schobert arra kérte fel, hogy a veszélyes túlsúly miatt bent fekvő betegein tesztelje az Update termékek fogyasztó hatását. Tehát a számukra előírt 600 kalóriás diétát összeállították hagyományos ételekből és Update termékekből is: 40 ember Updaten élt hat napig, 40 nem, persze a kórházi vezetés engedélyével. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy hamarosan állítólag elindul az Update VIP Klinikai Csoport modul. Pados a teszt során elsősorban az élvezeti értéket vizsgálta, hiszen fontos, hogy a szénhidrátcsökkentett diétát hosszú távon komolyabb önmegtartóztatás nélkül lehessen folytatni. Sikerült bizonyítania Schobert termékeinek létjogosultságát: az Update kakaós csigát a kísérlet súlyosan elhízott résztvevői ízletesebbnek találták, mint a paprikát sajttal.

Szintén bizonyított, de nem szignifikáns különbség, hogy az Update-tel fogyók hat nap alatt 3,7 kilótól szabadultak meg, a kórházi koszton élők pedig 3,22 kilótól. Pados szerint az is jó az Updateben, hogy az ebéd jobban ízlett a fogyasztóknak, mint a vacsora, hisz hosszú távon azt kell megértetni a túlsúlyosakkal, hogy ne vacsorázzanak sokat, inkább ebédeljenek.

Ha már kórházi körülmények közé került az Update, azt is vizsgálták, van-e hashajtó hatása, de 40-ből csak 10-en puffadtak fel tőle és csak 3-uknak ment a hasa, tehát most már bizonyított tény, hogy Norbi nem fosat. Ezek után nyugodtan szedtünk az ebédre tálalt „klinikailag bizonyított” nokedliből és pörköltből.

Ráadásul a liszt szénhidráttartalmának valódiságába sem köthetünk bele többé: a Wessling Kft független labormérnökei és tudósai közjegyző által vett minták alapján vizsgálták meg, mekkora a normál és mekkora az Update kakaós csiga szénhidráttartalma: tény, hogy az Update csigában több mint 30%-kal kevesebb szénhidrát van, mint a normálban. A GVH bírságot nem is ez, hanem egy rosszul használt szó okozta: „a 90% szénhidrátmentes liszt” helyett „a 90% szénhidrátcsökkentett liszt” felirat állja csak meg a helyét a speciális liszttel készített termékek csomagolásán.

Sweet dreams are made of...

Maga Schobert is megszólalt: nehéz időszakon van túl. Az alaptalan vádak padlóra küldték, a forgalma felére visszaesett, ezért döntött úgy, hogy „menjünk bele egy egyirányú zsákutcába”, azaz klinikai vizsgálatokkal támasszák alá a módszer működését. Mivel a kísérlet jól sült el, „innentől kezdve a felelősségem sokkal nagyobb” –mondta Schobert, aki új csapatot és új arculatot épít. Persze azért nem lehetett szó nélkül elmenni a támadások mellett, az életmódguru köszönetet mondott a konkurenciának és a GVH-nak is, hisz nélkülük sosem lett volna képes ilyen forradalmi újításra, mint a tudomány bevonása a táplálkozásba. Az őt ért vádakra így válaszolt: „Ha valaki elbujdosik, csaló. Én nem bujdostam el. Mi lementünk a nép közé. Ha csaló vagyok, csak meglincselnek.”. De szerencsére „óriási volt az emberek szeretete”, és ez erőt adott a küzdelem folytatásához.

A küzdelem folytatásként rögtön be is mutatta a volt rendőr az Update cukrot. Ugyanis a keményítő mellett a cukor a másik nagy ellenségünk, mert a cukor rossz, hizlal és káros. Az édesítőszer nem rossz, nem hizlal, de nem is természetes. Az Update cukor viszont kalóriaszegény, és természetes, annyit ehetünk belőle, amennyi csak jól esik. Állítólag az íze is jó, így az élvezetes fogyás egyik alapeleme válhat belőle.

Végezetül, bizonyítandó, hogy a répa- és nádcukor tényleg rossz, és táplálja a rákos sejteket, álljon itt egy személyes történet, melyet maga Schobert Norbert osztott meg velünk: mikor Rubint Rékának súlyos tüdőgyulladása kezelése közben foltot találtak a tüdején, fél évet kellett volna várnia a PET vizsgálatra, mely bizonyítaná, vagy cáfolná a rák jelenlétét. Mivel Schobert nem tudott az izgalomtól aludni, befizetett egy magánvizsgálatra, de még ott is két hét lett volna a várakozási idő, mert az izotóprendeléshez össze kell gyűlnie öt embernek. Hősünket továbbra is álmatlanság kínozta, úgyhogy kifizette mind az öt vizsgálat árát (darabja negyedmillió forint), hogy már másnap megtudhassák az igazságot Rubint állapotáról. Ja, és a történet lényege: az izotópot cukros vízbe keverik, úgy kell meginni a PET előtt, mert a daganat zabálja a cukrot.

Konkurencia, Kojak nyalóka, sikkasztás – mi kérdeztük, Schobert válaszolt

Mit jelent az igazság napja?

Nagyon fontos. Minden amit mondtam, igaz volt. Csak korán mondtam, rosszul, rossz helyen és rossz időpontban.

Mi igaz a sikkasztási vádakból?

Nincs sikkasztási ügy. Ez egy nagyon fontos dolog. Nincs semmilyenfajta büntetőeljárás ellenem. Már voltunk a rendőrségen, ügyészségen is. Engem tanúként hallgattak ki, és mind a rendőrség, mind az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Nem bizonyíték hiányában!

Mi a helyzet a konkurenciával?

Igazából nincs konkurencia. Lehet, hogy van, gazdaságilag, de klinikailag bizonyítottan mától nincs. Tehát nem ígérhet senki fogyást, csak ha bizonyítani tudja.

Norbi Update Rendszer volt eddig a neve a módszernek, ez mikor változott meg?

Törvényesen ma. De már azért 1-2 éve Update-ről beszélek.

Mitől fogyaszt az Update liszt?

Mert alacsony a glikémiás indexe, magas a rost és a fehérje tartalma. Az Update termékekkel kevesebb inzulint termelünk, és egyenletesebb vércukorszintet érünk el.

Az Update cukor miért jobb, mint a mesterséges édesítőszer?

A lelkemnek (jobb). Nekem jól esik, ha teszem azt bélszínt eszek és nem konzervet. Ha tudok enni 1 kalóriás természetes cukrot, akkor nekem jobban esik, mint ha beöntöm az aszpartámot. Ennyi, semmi több. Nem korrekt bántani a mesterséges édesítőszereket, azok se okoznak bizonyítottan betegséget, ellenben a finomított cukor a rákos sejtek legfontosabb tápanyaga.

Mi a következő újdonság?

Titok.

Kojak nyalóka lesz?

Kojak nyalóka ott akadt el, hogy az Update cukor még nem akart keményedni. A gyártó felajánlotta, hogy folytassuk a Kojak nyalókát mesterséges édesítőszerrel, de én még nem adtam fel. Még kicsit gyűröm a fejlesztést.

Igazi életmódváltás az, ha normál kakaós csiga helyett Update csigával tömjük magunkat?

Az, életmódváltás, hiszen azt hagyja abba az ember, ami a kakaós csigában káros, a finomított szénhidrátokat. Ha átvált a mi kakaós csigánkra, én most kimondhatom, hogy akkor egészséges életmódra vált, és ezzel most már nem fogok ülni a Versenyhivatali bizottság  előtt. Ez a legfontosabb számomra, de hálával tartozom a GVH-nak, mert megtanított bizonyítani, alaposnak lenni és korrekten kommunikálni.