Bár már másfél éve kétlaki életet él Konta Barbara, az egykori Barátok közt-szereplő még mindig nem beszél oroszul. Szibériában, ahová azért költöztek, mert férjét három évre leigazolta a Tom Tomszk futballcsapat, leginkább mutogatással érteti meg magát, de már nem sokáig, a visszaút után ugyanis azt tervezi, hogy legalább alapszinten elsajátítja a nyelvet. A 28 éves Konta boldog, hogy van lehetőségük megélni a klasszikus családmodellt, és már az sem zavarja, hogy az oroszok távolságtartóak, és Szibériában ő is azzá válik.

Másfél évvel ezelőtt, amikor focista férje, Németh Norbert a Tom Tomszk futballcsapathoz igazolt, Konta Barbara összecsomagolta öthónapos lányát, és utána ment. A háromtagú család nem költözött ki végleg, két-háromhavonta hazajönnek, és hetekre vagy hónapokra is itt maradnak, hol ketten, hol hárman. „Változó, hogy együtt jövünk-e. Most május közepén jöttünk haza, együtt voltunk hárman három hétig, aztán a férjem visszament” – nyilatkozta a Velvetnek Konta Barbara, akit épp Magyarországon értünk utol telefonon.

Drága a repülőjegy

Az elmúlt másfél évben a család hozzászokott az ingázáshoz, ráadásul Kontáék gyermeke is már elmúlt másfél éves, ami jelentősen megkönnyíti az utazást. „Régebben nehéz volt, mert őt is és a csomagokat is vinni kellett. Így kicsit könnyebb, mert kezd önálló lenni. Viszont nehezebb neki elmagyarázni, hogy most elmegyünk, megint másik ágyban alszunk. Annyira azért nem jelent nagy gondot, elég simulékony gyerek” – mondta Konta. A volt műsorvezető azt is megosztotta velünk, hogy utazásaikat azért igyekeznek okosan intézni, mert a jegy ára a szibériai városba ugyannyi, mintha Budapestről Miamiba utaznánk.

A képernyőtől közel nyolc éve visszavonult sorozatszínésznő gyermeke születése óta nem dolgozik, bár már tervezi, hogy visszatér az utazási irodába, aminek társtulajdonosa. „Úgy tervezem, hogy amikor novemberben visszajövünk, akkor elkezdek az irodában dolgozni. Persze, nem teljes munkaidőben, csak fél napokat, és miután Franci addigra lesz kétéves, valószínűleg beíratjuk majd egy bölcsődébe” – mondta Konta, aki úgy számolta, novembertől négy-öt hónapot tölt majd lányával Magyarországon, aztán visszatérnek Szibériába. Miután azonban ott csak állami és orosz nyelvű intézmények vannak, gyermeke otthon lesz vele.

Egyelőre nem beszél oroszul, csak mutogat

A házaspár hosszú távú tervei között szerepel még egy utód, de a második gyereket biztosan nem vállalják be másfél éven belül. Azt, hogy hol fognak kikötni, miután férjének 2011 decemberében lejár a szerződése a Tom Tomszk csapatával, még nem tudják, de nem is aggódnak miatta. „Ha nem lesz más lehetőség, hazajövünk, ha meg lesz, akkor valahova még elmegyünk, mert még van pár éve a profik között, és ezt ki akarjuk használni, ugyanis amellett, hogy anyagilag is megéri – és ezt sosem titkoltuk –, Norbi is szeretne külföldön játszani.”

Kontáéknak még másfél éve van Szibériában, ennyi biztosan elég lesz ahhoz, hogy az egykori sorozatszínésznő legalább alapfokon elsajátítsa az oroszt, amivel egyelőre hadilábon áll. „Nagyon nagy kihívás, mert semmilyen nyelvet nem beszélnek, nem is akarnak. Norbi már elkezdett oroszul tanulni, muszáj neki, és jól is boldogul, én viszont egyelőre csak állok kiszolgáltatottan és mutogatok jobbra-balra, holott én is és a férjem is jól beszélünk más nyelveken, amiket most nem tudunk használni. Úgy tervezem, hogy miután a következő hónapban visszamegyünk, elkezdek oroszul tanulni” – vázolta közeli terveit Konta Barbara, aki az orosz mentalitással szembesülve arra a következtetésre jutott: nem is olyan borzasztóak a magyarok.

A magyarok jó fejek

„Óriási a mentalitásbeli különbség. Annak, aki azt gondolja a magyarokról, hogy egy nem túl barátságos nép, javaslom, hogy egyszer látogasson el arra a tájra, Észak-Ázsiába, ahol mi vagyunk. Minden meg fog fordulni. Rájön majd, hogy mi baromi jó fejek, kedvesek, barátkozóak és segítőkészek vagyunk. Ők nagyon betartják a szabályokat, de távolságtartóak is, viszont ha felvesszük a ritmusukat, abszolút befogadóvá válnak. Ha viszont nagyon-nagyon kedvesek vagyunk, azt nem értik” – mondta. Konta Barbara Szibériában albérletben lakik családjával, és bár Magyarországon nem veti meg édesanyja vagy húgai segítségét, külföldön kifejezetten élvezi, hogy nem rohanja le őket a rokonsereg és csend van. Nem is akármilyen. „Ott élünk a vidéki városkában, a régi, vidéki módon, jönnek a Ladák, úgy, mint a nyolcvanas években. Egy kicsit visszamaradva, de jól elvagyunk a vidéki létünkben, elmegyünk a folyópartra vagy a piacra. Nincs sok lehetőség, de ami van, azt maximálisan kihasználjuk.”

A focirajongó Konta Barbaránál a VB-re is rákérdeztünk, így tudtuk meg, hogy ha teheti, nézi a bajnokságot, de már közel sincs rá annyi ideje, mint négy évvel ezelőtt, amikor még lánya nem született meg. „Ha tehetem, nézem, délután szinte reménytelen, de az estieket meg tudom nézni, mert akkor Franci már alszik. Nem ugyanaz, mint négy éve, akkor kentem-vágtam mindent, táblázatokba gyűjtöttem a csapatokat, és kiszámoltam a pontokat. Most nem így megy.” A polgári életet folytató Kontánál kedvenc focistájáról is érdeklődtünk, de hárított. „Nem szoktam megmondani, mert mindig kiborultak, hogy én David Beckham-fan vagyok. Alapvetően az angol focit szeretem, és most már nem konkrét személyeknek, hanem inkább csapatoknak szurkolok.”