A színésznő, aki az Üvegtigris harmadik részében Kamarás Iván vérbő feleségét alakítja, pörgős nőnek vallja magát, bár mint mondta, ez nem mindig jó, főleg, ha hazaviszi a napi rezgést. Ilyenkor férje, az egykori Big Borther-szereplő, Csongrádi Géza inti nyugalomra. Az életét még mindig egy romantikus lányregényként éli, ami néhány éven belül egy harmadik gyerekkel bővülhet. A színésznőnek az elmúlt években többször is ajánlottak műsorvezetői posztot, ám ezekre éppúgy nemet mondott, mint a mindig visszatérő Playboy-megkeresésekre.

"Egyenes vonalú, egyenletes mozgással próbálom beérni magam” – kezdte a Velvetnek Pikali Gerda, aki épp a napokban fejezte be az Üvegtigris 3 forgatását, mellette nyári színházban játszik, próbál a Sose halunk meg szeptember elejei bemutatójára és szinkronizál. A feszített időszakban a színésznő négy– és ötéves fiai a Balaton partján pihennek az édesapjukkal, az egykori Big Brother-szereplő Csongrádi Gézával, akihez öt évvel ezelőtt ment férjhez. Első gyermeke születése előtt a színésznő a Velvetnek úgy nyilatkozott: úgy érzi, mintha egy romantikus történet szereplője lenne. Mint kiderült, ez még mindig így van. „Abszolút eszerint élem az életemet. A hollywoodi történetek nyilván csalókák, mert a húzósabb jeleneteket az ami-a-filmből-kimaradt részben sem találjuk, pedig valójában ez lenne a fontos. Egy házasság nem könnyű, nagyon nem, és néha abban is vannak mélypontok, amikor le kell menni a pincébe ahhoz, hogy meg tudjunk újulni.”

Igényli a vezetést

A 32 éves Pikali Gerdától azt is megtudtuk, nemcsak a színházban a rendezőtől, de a magánéletében a férjétől is igényli a vezetést, bár mint mondta, ő is erős egyéniség, ezért néha előfordul, hogy átveszi a férje szerepét. „Néha rám szól a férjem, hogy vegyek kicsit vissza, ugyanis nagyon pörgős csaj vagyok, és előfordul, hogy hazaviszem azt a rezgést, amiben egész nap mozogtam. A színész agya, lelke mindig jár, ezért ritkán fordul elő, hogy hirtelen ki tudok kapcsolni” – mondta Pikali, aki megjegyezte, különösen igaz ez akkor, ha épp benne van egy szerepben, és azzal konfliktusai adódnak.

„Az Üvegtigris 3. forgatása alatt nem volt ilyen, Petivel [Rudolf Péter] és Laurával []Ruttkay Laura] a közös gondolkodásokkal összehoztuk a karaktereket.” A filmben Pikali Gerda Kamarás Iván gazdag, vérbő feleségét alakítja, ám mint tájékoztatott, az új szereplők nem válnak a történet szerves részévé. Ebből kifolyólag nem is okozott számára nehézséget az, hogy a filmsorozat első két részében nem játszott. „Az érzékenységtől a keménységig nagyon sok színt hozok ebben a karakterben, minden egyes jelenetben mást mutat meg ez a fifikás nő, legalábbis erre törekedtünk” – tudatta a színésznő, aki annak ellenére, hogy a filmben Kamarás Iván feleségét játssza, egy közös jelenetet sem forgatott a színésszel.

Megküzdött az anyai érzésekkel

Első gyermeke születése óta Pikali Gerda szabadúszóként dolgozik, amit azért is előnyösnek tart, mert így többféle hatás éri. „Nagyon szerettem társulatnál lenni, de miután megszületett az első fiam, a Madáchban már csak darabszerződéseim voltak. Ennek ellenére ott is játszok, ahogyan a Budaörsi Játékszínben és a Körúti Színházban is, ami azért jó, mert így mindenféle csapattal találkozhatok, megismerhetek új filozófiákat, gondolatokat, és nem utolsó sorban, tanulhatok.” A színésznő csak ritkán viszi magával munkahelyére fiait, mert nem szeretné, ha rákapnának arra, hogy színésznő az édesanyjuk.

„Nem értik még, mi a célja annak, ha színpadra lépek. Persze, megtapsolnak, de nem fogják még föl, hogy pontosan mit csinálok. A véna azért már megvan bennük, néha erősen játsszák az agyukat, hihetetlen, hogy már most milyen sok színt fel tudnak vonultatni. Ők és a férjem az életem doppingjai. Megőrülök értük. A gyerekekben olyanfajta szeretet lakik, ami másban nem. Azt vettem észre, hogy állandóan elérzékenyülök az ő szeretetükön, tisztaságukon” – törtek elő Pikaliból az anyai érzések, amikkel alaposan meg kellett küzdenie, amikor fiai születése után újra dolgozni kezdett.

Arra a kérdésre, hogy még mindig szeretné-e bővíteni a családját, Pikali Gerda igennel felelt, majd megjegyezte, a következő terhességét akkora tervezi, amikor fiai elkezdik az iskolát. „Ők nagyon gyorsan jöttek egymás után, 10 hónap sincs közöttük, a szervezetnek pedig fel kell készülnie egy következő terhességre. Ráadásul régi, polgári lakásban lakunk, amit nagyon szeretünk, de három gyerekhez már szükségünk lenne egy kertes házra. Ennek persze anyagi vonzatai is vannak, mi pedig ugyanúgy hitelt fizetünk, mint mindenki más, ezért csak akkor költözünk, ha a lakást el tudjuk adni.”

Bár Pikaliék nyakán is ott a hitel, a színésznő nem alkuszik: ha úgy érzi, egy felajánlott szerep miatt kétségek gyötrik, akkor hitel ide vagy oda, nem vállalja el. „Általában nem is nagyon találnak meg olyan szerepekkel, ami nem fekszik nekem annyira, de ha mégis, és érzek magamban kétséget, akkor kénytelen vagyok nemet mondani. Annyit ugyanis megtanultam, hogyha nem tudom jól érezni magam, akkor nem is tudom azt adni, amit szeretnék.” Ugyanakkor Pikali Gerda igyekszik több lábon állni, mert ő is úgy sejti, kizárólag szinkronizálásból nem lehet megélni.

Köszöni a megkeresést, de nem vetkőzik

Miután a színésznő korábban feltűnt a TV2 Lazac című magazinműsorának házigazdájaként, több alkalommal is megkeresték hasonló jellegű munkával, ám ő a felkérésekre éppúgy nemet mondott, mint Radnai Péternek, a Playboy-főszerkesztőjének udvarias megkereséseire. Azt azért nem tagadja, simogatják a lelkét az ajánlatok. „Annyi tévézés nekem épp elég volt. Nem csinálnám újra, mert túlhajtottam magam, kiütötte a színházat.Sok volt úgy, ugyanis hajnal négykor kellett kelnem, hogy beérjek a televízióba, majd előadás után éjfélkor értem haza. Szerintem jókor tudtam abbahagyni, még jól jöttem ki belőle, mert nem mint műsorvezetőt, hanem mint színésznőt állítanak meg az utcán.”