Az utcazenészek egyik legnívósabb hazai versenyén a TV2 által felfedezett Petruska András kapta meg a szakmai díjat. A megasztáros sok zenei szerepkört szeretne kipróbálni, hiszen minden helyzetben tanul valami újat a zeneiparról és saját magáról. Éppen ezért nem tartja összeférhetetlennek az utcazenélést és a Megasztárral járó média-életet. Sikerei ellenére odafigyel az önkontrollra, ahogyan blogjában fogalmazott: nem szeretne öntelt fakezű faszfejjé válni, aki nem a zenéjéből, hanem az egójából él.

„Megnyertem! Sikerült! Büszkén jelenthetem be, hogy abban az örömben és megtiszteltetésben lehet részem, hogy az általam képviselt zenei műfaj legfontosabb hazai fórumán a szakmai díjazással engem tüntettek ki!” – írta blogjában Petruska András, aki kísérőként jelentkezett a Megasztár 4-be, ám végül énekesként jutott tovább. A zenész a Veszprémi Utcazene Fesztivál egyik díját zsebelte be, ami egy 11 éves múltra visszatekintő kisebb, ám annál népszerűbb nyári rendezvény.

„Eleinte valóban a klasszikus értelemben vett utcazenélésről szólt, s kizárólag az akusztikus zene hazai és külföldi művelői képviseltették magukat” – magyarázta a Velvetnek a zenész. „Mára pedig közkedvelt, mondhatni fogyasztóbarát fesztivállá nőtte ki magát, ami annyiban maradt meg utcazenének, hogy maga a rendezvény a belvárosban, illetve a várban felállított színpadokon zajlik, amire a belépés értelemszerűen ingyenes. Így tehát a nyári fesztiválturistákon túl a program eljut a civil járókelőkhöz is, ami nekem rettentően szimpatikus, sokkal közvetlenebb kommunikáció születik így előadó és hallgató között, mint bármi más, nagyobb fesztiválon.”

Petruska elmondta, a fesztiválra érdemes résztvevőket előzetesen beküldött anyagok alapján választják ki, ez minden évben 20, olykor 25 előadóból, zenekarból áll össze, akiket két kategóriában díjaznak. Ezek egyike a szakmai zsűri által kihirdetett szakmai díj - amit idén a Megasztár versenyzője nyert -, valamint a közönségdíj, melyre az érdeklődők, rajongók sms-ek küldésével emelhetik fel kedvenc előadóikat.

„Tehát ez a 20 produkció játszik a fesztivál összes napján különböző időpontokban és színpadokon a kora esti órákban, este pedig a kis színpadokon külföldi utcazenészek, s a hazai, pongyola fogalmazásban underground szcéna (jazz, blues, folk, reggae, stb.) előadói szórakoztatják a közönséget, a néhány nagy színpadon pedig a legnépszerűbb magyar koncertzenekarok, s külföldi szakmai sztárok láthatók, hallhatók. A zenei aranybánya véleményem szerint a külföldi utcazenészek koncertjei, melyek kreativitásukban, képzettségükben mindenképpen összemérhetők a népszerű sztárok produkcióival.”

A zsűriben Muraközy Péter, a fesztivál főszervezője, Rozsnyói Péter zongoraművész, Varga Zsuzsa, énekes, valamint Skultéty Rita, külföldön sikeres karriert befutott ütőhangszeres ült, Petruska az ő szavazataik alapján győzött.

„Klasszikus értelemben - ahogy a fesztivált sem tartom ortodox módon annak - nem vagyok utcazenész, hanem a fesztivál résztvevő-előadója vagyok, immár harmadik éve (s először szólóban)” – magyarázta Petruska. „Már magát a részvételt is nagy megtiszteltetésnek tartom, hiszen az általam is képviselt akusztikus muzsikálásnak ez a rendezvény az egyik legfontosabb hazai fóruma. A szakmai elismerés pedig hab a tortán! Sok minden zenészi szerepkört kipróbálok, a sztárhelyzetű koncerttől az izzasztó fesztiválozáson át akár rendezvényekig, ahol nem miattam vannak jelen az emberek. Minden helyzet mást hoz ki belőlem, és minden helyzet épít és tanulok belőle magáról a zeneiparról, és saját magamról egyaránt. Ennél fogva nem kérdés, hogy megvan bennem a szándék az underground zenei élet és a Megasztárral mintegy stafírungként járó média-élet összehangolására.”

A zenész egyébként az elmúlt időszakban stúdiózott, és különböző felkéréseknek tett eleget. "A koncerteken sok dalt csak lezavartam, elkezdtem nem figyelni az apróságokra, amik izgalmassá teszik a zenét, a hangom is, a kezem is fáradt volt, s mindez nagyon, de nagyon nem volt jó így. A közönség persze élvezi és örül a zenének, gyanítom én náluk sokkal szigorúbb vagyok magammal, de mindig figyelni kell az önkontrollra is, nehogy a végén valami öntelt fakezű faszfej váljék belőlem, ki nem a zenéjéből, hanem az egójából él" - írta blogjában.