A Csillag születik felfedezettjét a tíz évvel ezelőtti, Milánóban és Londonban eltöltött néhány hónap tanította meg a tiszteletre és az alázatra, aminek most, felfelé ívelő karrierje során is hasznát veszi. Hiába szólnak a hírek a hisztijéről, bevallása szerint ő nem szokott replikázni, sőt, a fellépéseiről sem késik el, ellentétben bizonyos kollégáival, akiket nem kívánt megnevezni. Vásáry úgy érzi, továbbra is bizonyítania kell, bár attól nem tart, hogy feltűnik egy újabb férfi szoprán. Azt is megtudtuk, nem csupasz a lába, a mellkasát viszont trimmeli, sőt, még egy vulkán is megszívatta.

Vásáry André tíz évvel ezelőtt, mindössze néhány hónapig dolgozott modellként, de mint azt az Avon 20. születésnapi partiján a Velvetnek elmondta, a Londonban és Milánóban eltöltött hetek megtanították az alázatra. Ez segíti abban is, hogy a Csillag születikkel jött sikertől ne szálljon el. Igaz, nagyon nincs is miért, egyelőre sem saját autója, sem saját lakása nincsen. „Az alatt a néhány hónap alatt megtanultam, hogy minden kollégával, mindenkivel, akivel dolgozol, maximális tisztelettel kell bánni, el kell ismerni a munkáját és mindent meg kell köszönni neki. Arra is nagyon jó iskola volt, hogy az ember megtanulja, nem ő a világ közepe. Helyén kezelték az embert, és ha felfogtad, hogy ez nem ellened, hanem érted van, akkor tanulhattál belőle.”

Nem gyantáztat, nem borotvál

Az ott elsajátított ismeretek birtokában irányított át bennünket a túloldalra is, nehogy a Velvet fotósa a jobb, előnytelen profiljáról készítsen képeket. Bár ebből úgy tűnt, Vásáry nagyon érzékeny a külsejére, az ellenkezője igazolódott be, amikor arról kérdeztük, csak a fényviszonyok nagyon rosszak vagy valóban csupasz-e a lába. „De nem csupasz, mindenki azt hiszi, de nem csupasz. Van szőröm. Nem gyantázom, nem borotválom semmimet, a mellkasomat azonban trimmelem, mert nyár van."

Mielőtt lábfetisizmussal vádolnának bennünket, le kell szögezzük, a helyzet adta a kérdést. Előzőleg ugyanis azt próbáltuk megtudni az énekestől, mi a véleménye arról, hogy Ganxsta Zolee szerint a gyúróbélák hordanak lábujjközös papucsot. Vásáry pedig olyat viselt. „A gyúróbéla az, aki kondizik? Én is járok, de nem emelgetek száz kilós súlyokat, hanem csak személyi edzővel edzek. Egyébként sokat jártam Olaszországban és Nyugat-Európában, ott nem ciki megjelenni egy ilyen papucsban. Még mindig jobb, mintha strandpapucsban jöttem volna.”

Külsejénél maradva a beavatkozások óta megszaporodott hajáról kérdeztük Vásáryt, aki elmondta, még hátra van egy műtétsorozat, ám miután jelenleg minden idejét lekötik a fellépések és a karácsonyi album készítése, a hajsűrítésre valószínűleg csak januárban kerül sor. Az operaénekes nem türelmetlen, és nem várt csodát, sőt, mint mondta, néha ő maga is meglepődik azon, hogy bizonyos fényekkel, adott szögekből készült fotókon milyen dúsnak hat a haja.

Emelkedett a gázsija, mégsincs saját lakása

A Csillag születik felfedezettje arról is beszámolt, hogy bár hasznosnak tartotta a műsort, hiszen így lett ismert, tudja, hogy továbbra is bizonyítania kell, ha sikeres akar maradni. Igaz, attól nem tart, hogy feltűnik egy újabb férfi szoprán. Egyúttal az is kiderült, Vásáry már rég saját lakással és autóval rendelkezhetne, ha a külföldi operaénekesek mércéje szerint díjaznák. „A szakmában azt szokták mondani, hogy minél magasabb hangod van, annál jobban meg kell fizetni. A professzionális operavilágban a magasságokat fizetik meg, sajnos, Magyarországon ez még nem így van.”

A gázsija okozta háborgásra kitérve az énekes elmondta, bizonyos kollégái már akkor többet kerestek nála egy-egy haknival, ám valamiért épp az ő fellépti díját szúrták ki. Azóta egyébként emelkedett a gázsija, ám hogy ez pontosan mekkora összeg, azt nem kívánta közölni. Azt azonban elmondta, ennek ő csak a töredékét kapja meg. „Az emberek azt hiszik, hogy ez mind a mi zsebünkbe vándorol, holott ennek csak a töredéke kerül hozzám. Tíz forintból jó, ha hármat megkapsz. Egyébként emelkedett a gázsim, de én mindig élőben énekelek, az én dalaim nem öt hangból állnak, majdnem mindegyikben benne van a női magas C. Nem kések el a fellépésről, pontos vagyok, nem nyavalygok, nem hisztériázok” – hozta a hirdetésnek is kiváló szöveget Vásáry, aki nem érti, miért gondolják őt „ridegnek és jéghidegnek.”

Egy vulkán is megszívatta

A férfi szoprán egyébként albérletben él, amiért fizet is, és bár gyakran kérdezik tőle, nincs saját autója, mert mint mondta, nem áll úgy, hogy beruházhasson egyre. Bár az énekes vélhetően hamarosan az Egyesült Államokban is fel fog lépni, nem valószínű, hogy a külföldi koncertekből annyira megszedi magát, hogy a gázsikból autót vagy lakást tudjon vásárolni.

„Még nem írtunk alá szerződést, de lesz egy nyugati és egy keleti parti koncertsorozat. Most folynak a szervezések, a meghívás és a program már megvan, de azért ez számomra is jár bizonyos költségekkel, elég, ha csak az utazásra, a szállásköltségre és a kintlétre gondolunk. Ráadásul úgy tűnik, hogy a gázsim sem lesz magasabb, a kint lévő magyaroknak fogok énekelni, nem egy külföldi cégnek. De az sem igaz, hogy mindig magyarországi viszonylatban fizetnek külföldön, hiszen amikor meghívtak Törökországba, hogy énekeljek egy nemzetközi könyvelési cég vezérigazgatóinak a díszvacsoráján, akkor olyan gázsit ajánlottak, hogy azt hittem, egy nullával többet írtak, mint akartak. Végül nem tudtam kimenni, mert a vulkánkitörés miatt minden járatot töröltek.”

Férfi szoprán és kontratenor

„A kontratenor alt, maximum mezzoszoprán, a férfi szoprán pedig szoprán. Én lírai koloratúrszoprán vagyok. A kontratenor egy választott hangfaj, tehát minden férfi, akinek van jó falzett készsége, lehet kontratenor, férfi szopránnak viszont születni kell. Ezt nem lehet megtanulni. Az Éj királynője koloratúráriát sok nő sem tudja elénekelni, én viszont igen. Egy kontratenor soha az életben nem fogja tudni előadni” – részletezte a különbséget Vásáry.