A producerből lett színésznek New Orleansban Jean-Claude Van Damme vágta le a fejét, de nem meri hazahozni. Amúgy most Fellini adaptációban játszik, főszerepekre készül, és még az Argo második részét is lehet, hogy bevállalja. Angelina Jolie filmjének egyik szerepét azonban vissza kellett mondania, mert még ő sem lehet egyszerre két helyen.

Árpa Attila nem viccel, ha a fejébe vesz valamit, azt véghez is viszi, márpedig most már nem is annyira producer, sokkal inkább főállású színész lenne. Valószínűleg jól tette, hogy mielőtt ilyen nagyszabású dologba vágta a fejszéjét, szépen megalapozta a jövőjét, hogy utána nyugodtan feláldozhassa magát Thália oltárán. Valami ilyesmiről van szó, hiszen úgy tűnik, beváltotta ígéretét és színészi karrierjét egyre komolyabban veszi, látszik ez abból is, hogy már színpadon játszik Mészáros Márta rendezésében.

A producer/rendező/színészt New Orleansban érjük utol, ahová természetesen forgatni ment, és olyanokat tudhattunk meg tőle, mint például hogy Mészáros Márta családi jó barátja, és hogy a rendezőnő fia ajánlotta őt a Cabiria éjszakái című Fellini adaptáció főszerepére. „Már fiatal koromban is színészkedtem, de akkor még úgy éreztem, nem erre vagyok hivatva” – meséli találkozását a szakmával. – „Aztán a főiskola alatt akadtak kisebb szerepek, amikben játszottam, ezeket nagyon élveztem. Lehet, hogy másképp kellett volna csinálnom a dolgokat és nem a Hippolyttal kellett volna színészként debütálnom, de így jöttek a lehetőségek, én meg éltem velük.”

A béna strici

Árpa elmeséli, hogy eredetileg a béna strici szerepét ajánlották fel neki a Cabiria éjszakáiban, de végül nem tudták leegyeztetni Szőcs Artúrt, így ő kapta meg a főszerepet. „Nehéz volt, mert ez az első színpadi szerepem, és a többiekkel ellentétben nem nulláról indultam, hanem mínuszból, köszönhetően a megítélésemnek és a bulvár imidzsem miatti elvárásoknak, előítéleteknek. A színházi közönség más, kritikusabb, igényesebb."

"A színészek, akikkel egy színpadon játszom, évtizedek óta elismert munkát végeznek, nem szerettem volna kilógni, már annak is örültem volna, ha nem érződik rajtam, hogy nem vagyok igazi színész. Szerencsére a visszajelzésekből ítélve ezt sikerült elérnem, olvastam a kritikákat és volt, ahol még ki is emeltek” – mondja, majd rögtön hozzáteszi, hogy azért hamis ez az egész, mert sok kritikában éppen a múltja miatt emelik ki, ahhoz képest alapon. – „Így egy kicsit igazságtalanabb, de azért örültem neki. Amúgy állítólag mindig az van, hogy a főpróba és a premier jól sikerül, de a harmadik előadásra szétesik az egész, hogy aztán újra összeállhasson. Most lesz majd érdekes, mert három hétig nem volt műsoron és szombaton duplán játsszuk. Nagyon szeretem az előadást és remélem, hogy nem hoztam szégyent a társulatra, a darabra, Mártára, ráadásul komoly Fellini rajongó vagyok.”

Fellini vs Van Damme

Gyerekkorában a kis Árpa Attila viszont inkább Jean-Claude Van Damme-ot istenítette, így komoly dilemma elé állította, hogy úgy nézett ki, a színház mellett nem tud elvállalni egy szerepet a belga harcművész főszereplésével készülő Weapon című filmben. Aztán végül sikerült egyeztetni és nagyon élvezte a romániai forgatást. „Jópofa, amikor egy legenda többször is hasba rúg, de azért nem nagy színészi kihívás. Inkább csak úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek, hiszen az vicces, amikor megkérdezi a gyerekkori bálvány, hogy nem fájt-e, vagy hogy nem kérek-e védőcuccot. Ezért is vagyok most New Orleansban, egy jelenetet újra kell forgatni. Van lakókocsim, az az igazi nagy amerikai. Romániában is volt, pici európai. Itt most levágták a fejemet, csak félek hazahozni, hátha kiakadnak tőle a reptéren.”

Abból is látszik, hogy kezdi egyre komolyabban venni magát, hogy lazán lebullshiteli a bulvárlapok azon feltételezését, miszerint ő vezetné a közeljövőben induló Való Világot. „Egyszer megkerestek, mi lenne ha, de én ezt a büdös életben nem szeretném. Semmi közöm nincs hozzá, sőt ha lenne bármilyen jogdíjam, azt is felajánlanám valami jótékonysági ügynek. Megkeresés történt, habozás nélkül mondtam rá nemet, nem tudom, hogy ezt miért fújják fel folyamatosan, sosem kérdeztek meg róla.”

Hangjából ítélve azt azért kicsit sajnálja, hogy a forgatás miatt lemaradt a Nobu hazai megnyitójáról, így felesége egyedül volt kénytelen elmenni, és annak sem tudott örülni, hogy játszhat a Jolie filmben, mivel itt találkozott először azzal a jelenséggel, hogy még ő sem tud egy fenékkel két lovat megülni, így le kellett mondania Angelina Jolie instrukcióiról.

Trash movie 2

Akad azonban még ennél is nagyobb dilemmája az életben, mert válaszút előtt áll, ugyanis egyre többen agitálják, hogy készítse el az Argo második részét. „Ez egy skizofrén helyzet, hiszen pont most, hogy az egyik oldalon a színházi közönség kezd befogadni, ott áll velük szemben az átlag mozinéző, aki azért gyakran rákérdez a folytatásra. Nem tudom, hogy mit tegyek, ha imidzsépítésben vagyok, akkor nem szabad folytatni az ilyen jellegű mozikat, másrészről viszont hol van az megírva, hogy nem lehetek egyszerre jó színészként és rendezhetek mellette trash movie-t?"

"Kell-e ezzel foglalkozni egyáltalán, úgyis mindig lesznek olyanok, akik nem fognak elismerni vagy szeretni. Azért az biztos, hogy a mozi pénztáraknál nagy durranás lehetne az Argo 2, ha lenne aktualitása. Ráadásul most úgy néz ki, jött egy ötlet, ami miatt talán érdemes lenne. Ha nem folytatom, az nem azért van, mert szerintem rossz volt az első, hanem bőrlehúzásos a hangulata" – fejezi be gondolatmenetét, majd nevetgélve hozzáteszi, hogy megkérdezi erről Réz Andrást.

Mindezek mellett reményei szerint még idén novemberben együtt forgathat Nicolas Cage-dzsel, februárban pedig egy újabb magyar rétegfilmben kapott főszerepet, amiről még nem beszélhet. Ha valakinek még ez sem jelentené azt, hogy ezentúl Árpa Attila hús-vér színész, annak megnyugtatására szolgálhat, hogy jövőre újra színpadra áll: a Czukor Show rendezője, Dömötör Tamás tervez vele darabot.