A Megasztáros Kökény Attiláról viszonylag hamar kiderült, hogy képes lesz betölteni a Zámbó Jimmy után hagyott űrt. Most már Presser is úgy látja, ő az új évezred Zámbó Imréje, persze csakis jó értelemben véve. Az életrajzukban feltűnően sok a hasonlóság, de Kökénynek szerencsére nincs pisztolya.

„Rád gondolok, és a sírás fojtogat, ha behunyom szemem, még látom arcodat, hallom a hangod, s érzem az illatod. Mintha még mindig itt lennél, a rabod vagyok, az emlékek még mindig magukhoz láncolnak, fogva tartanak, és múlthoz kötnek” – énekelte Kökény Attila az ötödik Megasztárban 2010-ben. Igen, saját dalával állt elő a versenyző, aminek a hallatán elsőre Zámbó Jimmy - nekünk csak Imre - jutott eszünkbe. Nem sokkal, pontosan egy héttel később erre Presser Gábor is rájött, persze ő csak jó értelemben hasonlította a bárzenészt a Királyhoz.

Nincs pisztoly, nincs sírás

Pedig az életrajzi adataik több ponton is egyeznek: ahogy a Király, úgy Kökény is kétszer nősült, mindkettőjüknek három gyereke van, és ahogy Zámbó tizenhét évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyét, úgy Kökény is ugyanennyi idősen állt munkába. Mindketten presszókban, bárokban zenéltek először, majd Zámbó Jimmy Los Angelesben haknizott, Kökény viszont hajóval járta körbe a világot. Bár Jimmy okosan leérettségizett, Kökény nem, mert nem tudott egyszerre dolgozni és iskolába járni. Szerencsére a Megasztár versenyzőjének nincs pisztolya, így talán több egyezés nem is lesz az életútjukban.

Zámbó Jimmy kazettáját a '90-es években nem volt ciki megvenni, sőt, a rajongói a mai napig bárhol összeborulva lassúznak a Még nem veszíthetek című örökbecsűjére. Kökény Attila dalait - akár korábbi duettjeit - sem szégyen nyilvánosan lejátszani, sőt, divatos lett a nagyon emocionális közegekben, így kijelenthetjük, máris megvan a közönsége: azok a rajongók, akik korábban Zámbóért remegtek, most Kökénnyel vigasztalódhatnak. Bár Kökény sosem lesz zámbós annyira, hogy királyként szeressék, hiszen más a két zenész habitusa. Azt azonban lehet sejteni, hogy az ifjú titán képes lesz lekötni a romantikára fogékony középkorúak vegyértékeit, pontosan úgy, ahogy azt korábban Zámbó tette, csak kevesebb lesz mellette és körülötte a sallang.

Utánfutók

Az sem a véletlen műve, hanem az igényé, hogy Zámbó Imre bátyja, Árpád - bocsánat: Árpy - a mai napig képes volt a köztudatban maradni mindössze azzal, hogy ő Jimmy testvére. Továbbá nem merült teljes feledésbe a Király elsőszülött fia sem, aki egy szólólemezzel igyekezett érvényesíteni öröklését. Szerencsére Kökény családjában is Dunát lehet rekeszteni zenészekkel, azaz nem csak egy-két rokon él meg a haknizásból. Talán arra is lesz esély, hogy egyik testvére dudorásszon a magyaroknak, vagy celebműsorokban bohóckodjon. Bár valószínű, ez utóbbi feltételezést minden normális ember kikéri magának.