Spitzer Gyöngyi ismét könyvet írt, ezúttal a két évvel ezelőtti, a férfiak és nők kapcsolatát tárgyaló szakdolgozatát dolgozta át olvasmányosabb stílusra. Az Új egyensúlyról beszélgetve Soma elmondta, ideje, hogy a nők levetkőzzék a több évszázada cipelt nehéz asszonyi sorsok fájdalmát, a férfiaknak pedig össze kell szedniük magukat, mert a szív- és érrendszeri problémák semmi jót nem jelentenek. A lélekmasszőrtől azt is megtudtuk, azért nem foglalkozik igazán a homoszexuális párokkal, mert nem szolgálják a faj fennmaradását. De persze ettől még lehetnek hasznos tagjai a társadalomnak.

Áprilisban jelent meg Soma Új egyensúly című könyve, ami annak ellenére kapta ezt a címet, hogy a szakdolgozatból lett műben többször is megemlíti, a végletekre gyakran egy újabb véglet a válasz, ami annyit tesz, hogy az abszolút egyensúly soha nem állhat be. A szerző szerint mindenesetre törekedni kell az egyensúlyra, mert az előrevisz.

Főpapnő, anya, vénuszi nő

„Az élet végleteiben vannak helyzetek, amikor túlzottan elmegyünk az egyik szélsőségig. Nagyon tanulságos a Japánban történt katasztrófa, hiszen az ország a tökéletes jelképe a mostani kornak. Technikailag ők a legfejlettebbek, mindennek van automatája, még a tinédzserlányok használt bugyijának is, ami szerintem nagyon beteges. El kell mozdulnunk a természet, az intuíciók, a spontaneitás, a kreativitás, a transzcendentalitás felé” – kezdte a Velvetnek Soma, aki a könyvet Soma Mamagésa névvel jegyzi, nem véletlenül.

Neve három minőséget hordoz magában, mint mondta, azért, mert ahhoz, hogy egy nő teljes életet éljen, mind a háromnak - a főpapnő (Soma), az anya (mama), és a vénuszi nő (gésa) - egyszerre kell jelen lennie. A cél, hogy ezeket egyensúlyban tartsuk, de bizonyos élethelyzetek - egy szeretett személy halála, egy gyermek születése - ideiglenesen felerősíthetik valamelyiket. Ő a szerepeket annak megfelelően váltogatja, hogy éppen melyiket kell előtérbe helyezni ahhoz, hogy az éppen adott célt, változást elérje. Szereti hónapokra, sőt, akár egy évre előre látni, hogy mi a következő nagy feladat. "Ilyenkor elvonulok meditálni Visegrádra vagy a Balatonra. Legalább fél évre előre kell látnom, hogy mi a célom ahhoz, hogy meg tudjam mozgatni az energiákat." Soma egyébként úgy gondolja, az ő életének az egyensúly a fő témája. És igen, valóban ez a címe az új könyvnek, és a legutóbbi albumának is.

Full munka vagy null munka

Azt egyelőre még a Nagy Lélekmasszőr sem tudja, hogyan rendeződik majd a jelenleg fennálló zűrzavar, de úgy látja, generáció- és paradigmaváltásra van szükség. „Az idősebb generáció szorong, nem elég nyitott, nem képes a változásra, újaknak kell felnőni ahhoz, hogy elérjük a kritikustömeget. Sokkal tudatosabbnak kell lennünk, és a kreatív énünket is fel kell éleszteni. Mind a férfiak, mint a nők számára nagyon fontos, hogy kellően éberek és fókuszáltak legyenek, annak ellenére, hogy egyre több információ zúdul rájuk.”

„Pont tegnap beszélgettem egy zenész sráccal arról, hogy mégis mi a titka Fluor Mizu című számának. Már a dal címével, ami tulajdonképpen egy rövid megszólítás, elkapott egy olyan ritmust, ami ennek a kornak a ritmusa. Gyors korban élünk, aki nem tudja felvenni a ritmust, annak nincs munkája, vagy jóval nehezebb munkát találnia. Végletek vannak itt is. Full munka vagy null munka. Az „álljunk össze, mint két kicsi lego” pedig azzal kapcsolható össze, hogy minél jobban fókuszálsz a központodra, annál jobban összeállnak az életed darabjai. És annál jobban csatlakozhatunk egymáshoz is. Elkezdenek a dolgok körülöttünk egymásra rímelni, teret kap a szinkronicitás”- fejtegette.

A férfiak hullanak, mint a legyek

Spitzer Gyöngyi nemcsak a könyvével és nyilatkozataival akar tanítani, a segítségre vágyók előadásain vagy önismereti táboraiban is magukba szívhatják A Tudást. Ráadásul idén a férfiakat is szívesen látja, az első tábor kivételével mindegyik koedukált lesz. „Egy csoport maximum negyven főből áll, ha köztük lesz négy-öt férfi, az már jó. Bizonyára a feleségük, csajuk unszolására jönnek majd, pedig most már ők azok, akiknek jobban kell kapaszkodni. Magyarországon öt férfiból csak három éli meg a 65 éves kort. Meginogtak, elbizonytalanodtak, és hullanak, mint a legyek. Ezt nem is csodálom, hiszen rá kellett jönnünk, hogy a férfi erejének a nő ereje az alapja. A nők hosszú évszázadokon, évezredeken keresztül tűrtek, most pedig a férfiak mellé helyezték magukat. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a férfiakban tudatosuljon, nem baj, ha felvállalják az érzéseiket, ha beszélnek ezekről. Persze ebben mi, anyák is hibásak vagyunk” – magyarázta sokadszor.

Gyorsabb lesz a változás

„A szív-, érrendszeri és a prosztataproblémák viszont arra utalnak, hogy cselekedni kell” – tette hozzá. Szerinte a változás nem tart majd olyan hosszú ideig, hiszen most felgyorsultak a dolgok. Egyúttal úgy véli, hogy a nőknek, akik eddig tűrtek, most türelmesnek kell lenniük, bölcsen kell segíteniük a férfiaknak, új kommunikációs módszereket kell megtanulnunk mindkettőnknek. „Egyúttal meg kell szabadulnunk a több évszázados kollektív fájdalomtesttől, a nehéz asszonyi sorsok fájdalmát nem szabad tovább adnunk a következő generációknak."

Csak kamaszok vagyunk

A homoszexualitást csak érintőlegesen hozza szóba a könyvében, amelynek persze megvan az oka. Mint elmondta, sok meleg ismerőse van, akiket nagyon kedvel, de alapvetően a homoszexualitást nem gondolja egészségesnek, mivel az ilyen kapcsolatokból nem születik új élet: „Az élet él, és élni akar, a homoszexualitás nem szolgálja a faj fennmaradását, márpedig ez fontos az evolúció szempontjából. Persze ez nem jelenti azt, hogy az azonos neműekhez vonzódó emberek bármivel is kevesebbek lennének, hogy nem érdemlik meg ugyanazt a szeretetet, mint bárki más, hogy más szempontból ne lennének hasznos tagjai a társadalomnak.”

Soma egyébként úgy látja, az emberiség spirituális fejlettség szempontjából még csak a kamaszkorát éli. "Nem csoda, hogy a szexualitás terén most ekkora az érdeklődés. Ez nem következhetett volna be hamarabb, hiszen nagyon sok volt az elfojtás. Az emberiség szerintem addig él, amíg el nem éri a felnőtt kort, majd más formában folytatódik a létünk" - vélekedett.