Amy Winehouse halála ráébresztett minket arra, hogy törődnünk kell a legendáinkkal. A két éve megszűnt Budapest tévé hajmeresztő csapatába tartozó Tihanyi Tamás élő adásban levezényelt például egy komplett fantomgerinc-műtétet, éveken keresztül méregette a csakráinkat, és nem mellesleg feldobott egy-két unalmas hétköznap estét. A spiritiszta a Velvetnek elmondta, mivel foglalkozott a megvilágosodás előtt, hogyan kell alvóhelyet szerezni török börtönben, és hogy milyen színük van a szellemeknek.

"Minden reggel levédem magam egy huszonöt órás védelemmel" – magyarázta a Velvetnek Tihanyi Tamás. Mint említette, nem mindegy, milyen hosszú időre védjük le magunkat. Minél rövidebb időre csináljuk, annál hatásosabb. Az ötvennyolc éves spiritiszta nem akarta nekünk elmondani, hogyan kell megátkozni valakit, mert nem akarta, hogy a Velvet olvasói ekkora tudás birtokába jussanak. Ő, mint mondta, soha nem átkozott meg senkit, és soha nem is fog. Tihanyit viszont állítása szerint gyakran megátkozzák. Régebben a tévés műsorában is rendszeresen megtámadták. Egyszer például azt vette észre, hogy elment a hangja. "Azt szoktam csinálni, hogy iszom egy korty vizet, és amikor senki nem látja, csinálok egy még erősebb levédést." Aztán – bemutatóként – csettintett kettőt a jobb kezével.

A csontkovácsként is dolgozó Tihanyi Tamás, aki többek között élő adásban végzett fantomgerinc-műtétet, meg tudja mondani, hogy van-e rajtunk szellem, vagy átok, hogy milyen állapotban vannak a szerveink, meg általában a testünk. Állítása szerint az utcán is látja a szellemeket, amiknek egyébként szürkés-fehéres színük van. Egy korábbi interjúnkban mondjuk még azt mondta, hogy nem látja őket. Az átok viszont, mint megtudtuk, egy energiamező, azt sajnos nem lehet látni. "Volt olyan, hogyha nem lett volna szünet az adásban, nem tudtam volna befejezni a műsort, úgy elszorították a torkomat. Voltak később is hasonló próbálkozások, de többször már nem tudták megcsinálni, mert fel voltam rá készülve. Akkor viszont nagyon meglepett." Tihanyi Tamás közel négy évet szolgált a Budapest Tv legendás csapatában, Anettka, és a gyógyító ember, Gyurcsok mellett.

Akkor helyet cseréltünk

A természetgyógyász, aki elmondása szerint fiatalabbnak tűnik, mint amennyi, Pécsen született. Kövérkés gyerek volt, és az apja birkózni vitte a helyi egyesületbe. Onnan került fel a budapesti Vasasba, és mint kiderült, most is foglalkozik még a sporttal. A Fradi birkozócsapatának az elnökhelyettese. Mielőtt hivatásos spiritisztának állt volna, sokat dolgozott például kamionosként. "Jártam mindenfelé, Irakban és Iránban is. Tudja, akkor volt a háború. Ha volt fuvar Angliába, vagy Svédországba, akkor a visszafuvar biztos, hogy a kettő közül valamelyik országba vitt, mert senki nem mert oda elmenni. Egyébként autómérnök vagyok." Rengeteget járt Törökországon keresztül, ahol egy hétre sittre is vágták. A kicsi cellában nem volt annyi hely, hogy mindenki le tudjon feküdni, úgyhogy odament a legerősebbhez, és jól megverte. "Akkor helyet cseréltünk" – tette hozzá nevetve.

Utána szervezett egy utazási irodát. Vett egy Ikaruszt, eleinte azzal szállította az utasokat, majd ahogy fejlődött a cég, több buszt is tudott vásárolni. Sokat mentek Párizsba, Görögországba, és Olaszországba. "Úgy voltam vele, hogy sokkal jobban ismerek mindent, mint az akkori Ibuszos emberek, mivel nem jártak annyit mint én" – emlékezett vissza. A természetgyógyászattal nagyjából tizenöt évvel ezelőtt ismerkedett meg – a feleségének köszönhetően. Eleinte a tanult módszereket követte, amiket nem fejtett ki, aztán kidolgozta a saját módszereit, például a csakrabeállításokat. "Azt mondták, hogy ezek az energiafelvevők záródnak, meg nyitódnak. Én meg rájöttem, hogy ez hülyeség. Ha zárva vannak, akkor nem is élünk. Ha meg nyitva vannak, akkor nem mindegy, mennyire. Van alulműködés és túlműködés. Ezeket mind én találtam ki" – magyarázta.

Meg kellett győzni őket

Orvosokból és természetgyógyászokból álló bizottság előtt kellett megvédenie az elméleteit és a módszereit. "Nem értettek ahhoz, amit én mondtam, mert ezek ugye saját módszerek. Elmagyaráztam a lényegét, hogy mi hogy van. Meg kellett őket győzni az igazamról. Megmondtam nekik, hogy hozzanak pár embert, akiknek különböző baja volt. Végrehajtottam a dolgokat, és a beteg beszámolt, hogy mit érzett." Iskolát is szervezett korábban, de azt vette észre, hogy akik nála tanultak, azok hamar nagyképűek lettek, és úgy viselkedtek, mintha mindent tudnának. "Mindent persze úgyse tanítok meg. Hiába mondom, hogy szerénynek kell lennünk, mert akkor vagyunk hitelesek, falra hányt borsó a tanulók egy részének." Voltak olyanok, akik más tanításokat vallottak, de aztán rögtön belátták, hogy Tihanyinak van igaza.

Az a helyzet, hogy Tihanyi doktor teljesen elvarázsolt, nem lehet kizökkenteni. Amikor valami olyasmire kérdezünk rá, amire valamiért nem szeretne válaszolni, akkor kikerüli a kérdést, elkezd másról beszélni. Olyan panelekkel dolgozik, amiket már évek óta használ, és bár van benne néhány megváltoztatott elem, a lényeg ugyanaz maradt. Egy módszer, amit ő talált ki, amihez senki más nem ért, és aminek a lényege a szervezet alul- illetve túlműködése. Persze nem azért mentünk el, hogy megingassuk, próbáltuk komolyan venni a beszélgetést, de a vége az lett, hogy teljesen hülyén éreztük magunkat, amikor eljöttünk. Olyan nehéz ugyanis elképzelni azt, hogy néhány erdélyi spiritiszta összefog ellene, és megbetegítik, mert névtelenül rosszakat mondott rájuk az egyik óráján. Orbáncot kap, de sikerül bemérnie az átkokat, és közben még magában nevet, mert ő jól tudja, hogy az átok mindig visszaszáll arra, aki küldi.