horoszkóp

Litkai Gergely küzd a szörnyű hétköznapok ellen

2008.10.12. 18:45
A Godot Dumaszínház elindítója lett a magyar Comedy Central főszerkesztője, vagyis megint az élvonalban népszerűsítheti a külföldi és a magyar humort. Ő mindezt nem küldetésként éli meg, csupán könnyedebbé szeretné tenni az emberek életét. Hozzátette, soha nem akart fontos ember lenni, így alakult.

Litkai Gergellyel az októberben induló magyar Comedy Central csatorna megnyitó buliján találkoztunk. Számtalan műfajban kipróbálta már magát: volt ötletember, forgatókönyvíró, kreatív producer. Rendszeresen jelennek meg írásai, és természetesen gyakran láthatjuk a Godot Dumaszínház színpadán. Most főszerkesztőként is domboríthat. "Fontosnak tartom, hogy az emberek jól érezzék magukat. Az összes vállalkozásom arra épül, hogy szórakoztassunk, hogy vonjuk ki a nézőket, hallgatókat a rettenetes hétköznapokból. Azt látni, hogy a mindennapokban nagyon rosszul érzik magukat. Fontos, hogy ezen változtassunk valamit, vagy egy estét könnyedebbé tegyünk számukra" - nyilatkozta a Comedy Central újdonsült főszerkesztője, aki nem gondolja, hogy egyfajta küldetéstudat vezérelné.

A humorista, akit úgy tűnik, valóban megtalálnak a jó dolgok, ezután vázolta, hogy a humor szempontjából mennyire különböznek egymástól a média különböző fórumai. "Egy kereskedelmi csatornánál nagy tömegeket szórakoztatunk, koncentráltan egy adott pillanatban, a klubokban pedig olyan embereknek szerzünk egy jó estét, akik célzottan jönnek oda. Más a célközönsége a rádiókabarénak, a reggeli műsoroknak - amikben többek között én is dolgoztam - pedig az a lényege, hogy 10-15 percen keresztül jól érezd magad. A humorcsatorna folyamatosan biztosítja, hogy ha odakapcsolsz, akkor nagyobb valószínűséggel tudj nevetni."

A nevettető ember

A beszélgetés során kiderült, hogy Litkai Gergely egy időre felhagyott eredeti hivatásának gyakorlásával, mivel ez jelenlegi pozíciójával összeegyeztethetetlen. "Egyelőre szüneteltetem az ügyvédkedést. Most az új pozíciómra koncentrálok a többi projekt szálainak elvarrása mellett" - nyilatkozta a humorista. Kíváncsiak voltunk, hogy Litkai Gergely inkább a színpadon érzi jól magát, vagy szívesebben mozgatja a háttérből a szálakat. "Mindig szükségszerűen jöttek a dolgok. Ha valamit meg akartam csinálni, akkor meg kellet szervezni a hátterét. Ha fel akartam lépni egy stand-up klubban, akkor alapítanom kellett egyet, ha humoros műsorokat akartam nézni, akkor el kellett vállalnom, hogy én leszek egy ilyen csatorna főszerkesztője. Soha nem szerettem fontos ember lenni, de valahogy így alakult. Természetesen nagyon jól eső dolog, hogy az ember elő tudja teremteni a feltételeket ahhoz, amiről álmodott, vagy ahhoz, amit szeret csinálni."