Skrapitsné szerint fia - műanyag teniszütőn kísérve magát - a Nyolc óra munkát énekelte gyerekkorában, majd a horvát népdalokon át eljutott a magyar emorockig. A No Thanx énekesét, Skrapits Eriket is kérdeztük, aki szerint furcsa lenne 17 évesen facérnak lenni.

„Nehezen hiszem, hogy valakinek tizenhét éves korában ne legyen barátnője. Nem vagyok egy nagy csajozós, de nem tudnám elképzelni - vagyis nagyon furcsa lenne - hogy huzamosabb ideig ne legyen barátnőm”- mondta Skrapits Erik - a No Thanx 17 éves énekese - egy sajtóhírre reagálva.

Éjszakánként aggasztó

Klikk!

Az új tinicsillagot a Tokio Hotel frontemberének, Billnek a legutóbbi nyilatkozatáról kérdeztük elsőként. A 16 éves androgün a Bravonak arról panaszkodott, hogy már két éve nincs barátnője, ami nappal még nem jelent problémát, olyankor a sok utazás leköti a figyelmét, de éjszakánként aggasztó, hogy nem fekszik mellette senki.

Mint kiderült, a szombathelyi gimnazista Skrapits Eriknek ilyen problémája nincs. „Hál’ Istennek a barátnőm támogatja, amit csinálok. Félteni félt, de örül, hogy egyre ismertebbek leszünk a zenekarral. Ha tévében, rádióban vagyunk, mindent rögzít szigorúan”- mondta büszkén az énekes.

Teniszütőn kísérte magát

A No Thanx frontemberével a csapat lemezbemutató sajtótájékoztatója után beszélgettünk a plazma televíziók közt, ahol néha kamaszlányok szólították meg, hogy aláírást kérjenek tőle. Mielőtt az énekes szakmai pályafutására rátérnénk, a helyszínen tartózkodó édesanyja, Skrapitsné Jurasics Ágnes segítségével felelevenítjük az emorocker gyerekkorát.

„Erik már egész kicsi korában készült erre a pályára” – kezdte Skrapitsné. „Vannak olyan felvételeink, amelyeken 3-4 éves korában elég komolyan űzte ezt az ipart. Műanyag teniszütőn kísérte magát, és énekelte a Nyolc óra munka című Beatrice-dalt. Az éneklés gyerekkorától dédelgetett álma volt, amit hangosan nem igazán mondott ki, de talán tudat alatt készülődött a zenei pályára.”

Horvát népdaloktól az emorockig

A Skrapits család Horvátországból származik, Erik édesapja szintetizátoron játszott, édesanyja egy horvát kórusban énekelt, fiúk Szombathelyen született.„Erik általános iskolás korában kezdett el az énekléssel komolyabban foglalkozni. Énekversenyeken indult, sőt, meg is jelent egy cédé, amelyen horvátul énekel. Eleinte ugyanis a horvát népdalok érdekelték, majd következtek a kicsit keményebb dolgok”- mondta Skrapitsné Jurasics Ágnes. Fia ennyit mondott a horvát könnyűzenéről: „lájtos, de nagyon jó. Szeretem a horvát zenét.”

Miután a népdaloktól eljutottunk a rockzenéig, Erik kérésünkre elmondta, hogyan lett a No Thanx énekese. „Dávid (gitáros) barátnője az én barát-barátnőm. Ő mondta Dávidnak állítólag, hogy jól énekelek, miután látott fellépni az iskolában. Dávidék aztán lejöttek egy horvát fesztiválra, ahol énekeltem, és meghallgattak. Tetszett nekik, amit produkáltam, és így lettem novemberben a csapat énekese” – mondta a frontember, és rátért a zenekar karrierjére.

A lángost főzik

„Peti (gitáros) egy helyi büfében dolgozott, mint lángosfőző – Olivér (basszusgitáros) szerint a lángost főzni kell, nem sütni. Peti főnöke rokona a mi menedzserünknek, akinek adunk egy hanganyagot, és ez megtetszett neki. Onnan kerültünk följebb, a kiadóhoz. Már voltak saját dalaink. Azt hiszem, a kiadó nem figyelt volna fel ránk, ha nem lett volna már kialakult stílusunk.”

Erik szerint egyértelmű, hogy a csapat rockzenét játszik. Ezt néhányan vitatják, mint azt olvashatjuk egy autentikus fórumon Timi depi tini blogján. A kortársak egyike a Hooligans-féle pop-rock kategóriába sorolta a No Thanx zenéjét hozzátéve, a dalszövegek „butácskák”, de volt olyan is, aki egyszerűen csak melegzenének titulálta. „Az embereken múlik, hova kategorizálják a zenénket. Ha valaki szerint mi popzenét játszunk, akkor azt nem tudjuk meggyőzni, hogy ez nem popzene” – reagált a stílusról folytatott vitára az énekes.

No Thanxes a főtéren

Mint azt az emokultúráról írt dolgozatból tudjuk, az emós szimbólumok közé tartozik az x, a straight edge nevű antidrogos és alkoholellenes mozgalom jele is. „Nem tudok róla, hogy a zenekar neve végén az x jelentene bármi ilyesmit, az csupán egy ksz”- mondta felvetésünkre Skrapits Erik. „Bár mivel mi, a zenekarban nem élünk se drogokkal, se alkohollal, voltaképp kijelenthetem, amit nem támogatunk, annak ellene vagyunk.”

A néhány hónap alatt jött ismertségről az énekes így nyilatkozott. „Hogy sztár lennék, az túlzás. Az elején furcsa volt, hogy amikor végigsétáltam Szombathelyen a főtéren a lányok azt mondogatták, itt a No Thanxes fiú. Egy idő után ezt meg lehet szokni. Naponta több száz levelet kapunk. Ezekre válaszolni azért nem egyszerű. Nemsokára leforgatjuk majd a második videoklipünket, most megjelent a lemezünk. Ez egy nagyon jó dolog, amibe belecsöppentünk.”