A modellkedés bizarr formája volt a népszerűségnek

dns
2008.01.20. 09:05
A nyolcvanas években a modelltársadalom kilökte magából azt, aki meztelenkedett – állítja Sütő Enikő, aki a modellszakmában eltöltött éveiről beszélt, és arról, minden médiaszereplését exmodellként éli meg, és ez mulatságos. Sütő Enikő mostanában az egészséges életmódot hirdeti.

„A szocializmusnak nem voltak sztárjai. A modellkedés bizarr formája volt a népszerűségnek, de ezen a tevékenységen keresztül nevet lehetett szerezni”- mondta Sütő Enikő. Az egykori modell, ügyvéd a divatszakmabeli tevékenységéről beszélt a NévShowr karintiai forgatásának szünetében abból az alkalomból, hogy a divatszakma elmúlt harminc évét összefoglaló Backstage eseményen a legjobb modellek díjának jelöltje volt. Az elismerést Epres Panni kapta, de mint Sütő Enikő elmondta, sosem szeretett volna versenyezni sem az egykori, sem a mai modellekkel.

Morálisan még elítélendő volt

„A nyolcvanas években modellnek lenni egyrészt elismert dolog volt, másrészt ellenérzés övezte, és ezt gondolom minden modell tapasztalta, aki egyetemre járt. Morálisan akkor még elítélendő kategóriába tartozott, és ehhez még csak le sem kellett vetkőzni. Nem is volt szokás meztelenkedni, a modelltársadalom kilökte magából azokat a lányokat, akik levetkőztek.” Sütő Enikő a jogi egyetem mellett vett részt fotózásokon és divatbemutatókon, és úgy tartja, annak ellenére, hogy akkor sokkal kevesebb munka volt, mint mostanában, az egy modellre jutó megbízások száma több volt.

A volt modell elmondta, a Fabulonnak köszönheti, hogy bekerült a modellek zárt világába. Ezután a meztelenkedésre egy kérdés erejéig még visszatértünk, ugyanis Sütő Enikő első fotója egy félakt volt, amelyet Fenyő János készített az akkor 15 éves gimnazistáról.

Teleragasztja vele az országot

„Nem jelentett problémát a kép, egy kivágott ruhában is megmutatja az ember ilyen erősen a hátát, mint én azon a reklámfotón. Sőt, felkeltettem az emberek érdeklődését a sejtelem miatt, hogy vajon mi lehet elől. Abból a szempontból merész vállalkozás volt, hogy még nem voltam nagykorú. A kép három évig a Fabulon sajtófőnökének fiókjában hevert, aki - miután leérettségiztem - egyszer csak úgy döntött, teleragasztja vele az országot. Érdekes, hogy a profilom után is megismertek.” Sütő Enikő elmondta, a megjelenés előtt Fenyő János felkereste a szüleit, hogy megmutassa a lányukról készített fényképet.

„Prűd, értelmiségi szüleim vannak. Ültünk a konyhában, néztük a képet, és csend volt. A szüleim aggódtak, mi lesz ennek a képnek a következménye, de az esztétikai érzékük nem tiltakozott. Összességében pozitív emlékeim kötődnek a divatszakmához.”

Gyakran éreztem, hátrányban vagyok

Az egyetemi évei alatt Sütő Enikő igyekezett titkolni, hogy milyen „könnyű pénzkereseti módot” választott, de még az aktív modellkedés után, gyakorló ügyvédként is szembesült az előítéletekkel.

„Egy nő azonnal érzi, körülbelül mi róla a vélemény, amikor belép valahova. Amikor benyitottam a tárgyalóterembe, gyakran éreztem, hogy hátrányban vagyok. Amikor pedig úgy tűnt, teljesítettem, azt éreztem - mivel sok a szubjektív elem az ítélkezésben - hogy a valósnál többre értékeltek. Meglepődtek azon, hogy megállnak az érvek, hogy jó, amit csinálok. Én pedig ilyenkor kicsit zavarban voltam”- mondta a modell, akinek egyébként döntő többségében művészek voltak az ügyfelei.

Sütő Enikő elmondta, elfogadta, hogy habár ügyvédi irodát nyitott, majd kozmetikai céget, végül modellügynökséget, nem ezekre a tevékenységeire gondolnak elsőként az emberek, ha a nevét hallják.

Minden médiaszereplés

„Minden médiaszereplést exmodellként élek meg, ami nekem mulatságos, de tudomásul veszem. Megpróbálom viszont arra fordítni a nyilvánosság adta lehetőségeket, hogy eljuttassak számomra fontos üzeneteket. Ha valaki kiváncsi és elfogadja a tanácsaimat, azzal szívesen megosztom, mire érdemes odafigyelni akár a táplálkozásban, akár életformában, gondolkodásban. Úgy vettem észre, sokan afelé tartanak, hogy valamit javítsanak a környezetükön és saját magukon.”

Sütő Enikő korábbi interjújában elmondta, huszonévesen kolbászevő volt és láncdohányos, de egy jó ideje az egészséges életmódot tartja szem előtt. A volt modell vegetáriánus, és olyan prevenciós programok mellé állt, mint a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja, illetve a daganatos és krónikus betegségekkel élő gyerekek és családjuk számára programokat kínáló Bátor Tábor alapítvány. „Nagyon jó látni, hogy a civil kezdeményezésekkel milyen sokat lehet segíteni. Egy ismert embernek pedig alapvető, hogy felvállaljon társadalmi célokat.”