Varnus Xavér idén nem megy bíróságra a születésnapja miatt

dns
2008.04.29. 13:26
Tavaly utcabállal ünnepelte a születésnapját Varnus Xavér, aki emiatt még mindig a bíróságra jár, idén ezért szűk baráti körben ünnepelt az otthonában. A művészhez fűződő személyes élményekről kérdeztük az orgonára állított svédasztal mellett a megjelent celebeket, Tóth Verát, Csonka Andrást, vagy éppen Szilágyi Jánost, akik a lépcsőházban töltötték újra a poharaikat. A partin elhangzó leggyakoribb szó a méltatás volt.

„Ma jöttem rá, hogy XVIII. századi francia udvari intrika szükséges ahhoz, hogy egy házigazda úgy tudja összeszedni a barátokat, hogy ki kivel van jóban, ki kivel van rosszban, és mindezt figyelemben tartva állítja össze a vendéglistát” - részletezte a születésnapi összejövetelek szervezésének nehézségeit Varnus Xavér, aki – saját szavaival élve – huszadik születésnapjának a huszonnegyedik évfordulóját ünnepelte éppen baráti körben néhány újságíróval, akik legalább annyira meg voltak illetődve, mint a vendégek.

Egy halotti tor jutott az eszébe

Nézegesse Varnus Xavér partifotóit!

Maga Varnus Xavér fogalmazta meg, hogy a félhomályos orgonaszobájában gyertyafény mellett rendezett összejövetel az amerikai filmekből ismert jellegzetes halotti tort juttatja eszébe. „Amikor itallal a kézben méltatják a vendégek az elhunyt William nagyságát.” Rögtön sejtettük, hogy nem erről a buliról indulunk majd reggel a szerkesztőségbe kínzó fejfájással megírni a beszámolót, de azért az orgonaművész hasonlata szigorú volt.

Érkezésünkkor már az orgonaszobában volt a művészt egykor a világra segítő, és épp a GPS nagyszerűségéről értekező dr. Czeizel Endre, a régi barátok közül Kánya Kata televíziós műsorvezető, valamint Regőczy Krisztina világbajnok műkorcsolyázó. Rövidesen megérkezett Nagy Marcell, a Sorstalanság című film főszereplője, majd Tóth Vera, és Csonka András, aki egy plüsskutyát ajándékozott az ünnepeltnek. A hely kihasználása miatt az italospultot a bejárati ajtó előtt, a lépcsőházban helyezték el, az ételek egy részét pedig Varnus Xavér orgonáján, ahonnan éppen egy paranyica-spirált csípett le Kánya Kata.

Biztos bunkónak gondol

Az ünnepelt tavaly – a huszadik születésnapjának huszonharmadik évfordulóján – utcabált rendezett, de mint elmondta, azóta is a bíróságra jár a buli miatt, így idén csendes, családias rendezvényt tervezett. Éppen ezért azt terveztük, hogy a megjelent barátaitól származó kedves történetekkel köszöntjük meg az ünnepeltet ebben a riportban, és próbáljuk ezek alapján személyesre fogni a hangvételt.

„Egy éjszakai rendezvényen találkoztunk először személyesen. Álltunk a ruhatárban, a hangomról beszélt, miközben nekem sajnos folyamatosan csörgött a telefonom. Állandóan nyomkodtam ki a hívásokat, hogy hallgatni tudjam, mit mond, és közben kellemetlenül éreztem magam, hogy biztos bunkónak gondol”- elevenítette fel az orgonaművésszel történt találkozását Tóth Veronika. A Megasztár első szériájának győztese elmondta, amiatt is nagyon örült, hogy Varnus méltatta a hangját, mert Tóth Vera minden, a szakmájához köthető döntést egyedül „menedzser és megmondóember” nélkül hoz meg, ezért mindig vannak kétségei.

Olyan törzsközönsége van, mint egy rockzenésznek

Nézegesse Varnus Xavér partifotóit!

A vendégek közt a legfesztelenebbül közlekedő Csonka Andrást is megkérdeztük az ünnepelthez köthető személyes történeteiről, aki azzal lepett meg, hogy olyan egyelőre nincs. „Társasági eseményeken találkoztunk régebben is. Ismerem és követem Xavér munkásságát. Amikor megkaptam a meghívót, azt hittem, vicc, hogy az otthonába hívja a vendégeit. Jó ötletnek tartom egyébként, bár én nem szeretek magamhoz vendégeket szervezni, inkább kimenni szeretek.” Annak érdekében, hogy ne zárjuk üzenet nélkül a beszélgetést, tovább kérdeztük a színészt. „Hogy mit üzen a ma emberének Xavér? Azt, hogy szeresd a zenét, értsd meg, és engedd magadba. Ő olyan zenész, aki el tudta érni, hogy a komolyzenei munkássága populárissá válhasson, olyan törzsközönsége van, mint egy rockzenésznek.”

Marjai Judit fotós Varnus vendéglátogatási szokásairól beszélt. Eszerint a művész szívesen alszik el a barátai házibuliján. Varnus Xavér erről így nyilatkozott. „Ha a telefon lemerül, be kell dugni a konnektorba. Mindig a bizalom jele, hogy az ember baráti körben el mer aludni. Vannak olyan – úgymond - barátaim, akinek a vendégségében nem mernék elaludni, mert kizsebelnek, vagy megölnek” - nevetett a zenész hozzátéve, saját buliján is el szokott aludni néha.

Ne vigye túlzásba a méltatásomat

Ebből a mezőnyből Szilágyi János újságíró története lett a kedvencünk. „Budán lakom, és éppen mentem gyalog a Budagyöngye környékén, amikor Xavér egy külföldi úrral ment be egy házba, és meglátott, és odajött. Ennek az úrnak úgy mutatott be, mintha én lennék maga a Jóisten. A szivar irtó édes volt, és mint kiderült, ő a világ talán legnagyobb orgonistája. Kértem Xavért, akivel akkor beszéltem életemben először, hogy ne vigye azért nagyon túlzásba a méltatásomat".

A megfelelő dramaturgiai pillanatban a Sony BMG megjelent képviselői tortával köszöntötték Varnus Xavért, amelyik Tóth Verában kedves emlékeket ébresztett. „Az én születésnapomon is ugyanez a torta volt, szeretem.” Majd átadták azt a négyszeres platinalemezt, amelyet a lemezeladási adatok alapján az orgonista From Ravel to Vangelis című lemeze megkapott. Azt már nem vártuk meg, hogy Varnus mikor pihen le egy kicsit a könyvespolca mögötti kanapén.