Verebes István könyvet írt, amiben az előző rendszerből jött átlagembert médiacelebbé alakítja. A színész a kereskedelmi csatornák világát boncolgatja Ornél című művében. Azt, amiben élt, ami nem tetszett neki. Vezekel, mert prostituálódott.

A Nap-Kelte műsorvezetője, Verebes István pénteken mutatta be Ornél című első regényét, amit ő egyfajta vezeklésnek szánt. Úgy véli, hogy a Heti Hetessel - amiből 4 évvel ezelőtt lépett ki - felhagyott a prostituálódással, mert nem jött be neki, hogy egy elkészített képnek kell megfelelnie. Az egyedi orgánumú műsorvezető ezúttal könyvével büntet.

Verebes az Ulpius-ház kiadásában megjelent Ornél című könyvében egy 46 éves fényképészről ír, aki beleun élete egyhangúságába. Benede Kornél - sztárnevén csak Ornél - egyik pillanatról a másikra belecsöppen a média központjába, de - ahogyan ez lenni szokott - csillaga ezzel egyenes arányosságban lefelé ível egy rossz döntés miatt. Hirtelen egyedül marad, feleség, ház, munka nélkül. A történet magja igaz - mesélte a Velvetnek Verebes. "Egy régi ismerősöm valóban azzal jött oda hozzám, hogy intézzem el neki, hogy bekerülhessen a médiába, és ebből jutott eszembe a téma."

Pénz és hírnév

A könyvbe nemcsak önmagát, hanem kollégáit is beleszőtte a színész-rendező-dramaturg, Szily Nóra legalábbis magára ismert. "Valljuk be, elsősorban mindannyian a pénzért és a hírnévért csináljuk" - nyilatkozta a Fővárosi Állat- és Növénykert Majomházában tartott sajtótájékoztatón Verebes, méltatva ezzel kollégáit és saját magát. A kiválasztott helyszín a média világának leképezése volt, olyannyira, hogy a sajtómunkások is banánnal csillapíthatták éhségüket.

Mint kiderült, a megmondó ember egyébként egyáltalán nem élvezte a Heti Hetes felvételeit, a műsorban pedig csak azért vett részt, hogy rendező fiának, Verebes Zoltánnak a tanulmányait segíthesse. Ennek ellenére úgy véli, nincs baj a kereskedelmi csatornákkal, mert a szórakoztatás a dolguk. "A kereskedelmi tévéket úgy kell elfogadni, ahogy vannak. Ezek szatócsboltok, azt árulják, amit az emberek megvesznek. Ezzel pedig semmi baj nem lenne, ha volna valami mellette, ami a kínálatnak a minőségi részét jelentené, de én csak mérsékelten látok ilyet."

A politika felelőssége hatalmas

Verebes kritikája tehát nem a médiamunkásoknak szól, hanem a döntéshozóknak. A politikának, amelyik nem ad elég pénzt a közszolgálati televízióknak. A műsorvezető elmondta, visszakívánja a múltat. "Lehetetlenség, hogy a demokrácia, a szólás - és sajtószabadság 20. éve táján vissza kell kívánnom az acélburkot, mert azért visszakívánom. Értékesebben, szabadabban, kevesebb szorongással működhettem. Hozzátenném, hogy nem kevés küzdelem révén, de valahogy méltóbbak voltak azok a küzdelmek, ezek meg olyan pitik, kisszerűek, ócskák. Arról nem beszélve, hogy akkor a Magyar Televízióban az egész hazai irodalom, kultúra, festészet, zene megjelent, ma pedig nem jelenhet meg. Ez nem a közszolgálati televízió hibája, hanem a politikáé, amelyik nem látja át, hogy annyi pénzt kell adni a köztelevízióba, hogy ne kelljen versenyeznie a kereskedelmi csatornákkal."

A médiaceleb és a majom kettőse

A tévézést egyelőre nem hagyja abba Verebes, továbbra is látható lesz az MTV reggeli műsorában. "A Nap-Kelte egy másik műsor, nem az, amiről a könyvemben írok. Én a Nap-Keltébe pillanatok alatt csöppentem bele 10 évvel ezelőtt, és igazából a producer jóindulata tart ott. Gyakorlatilag ez az egyetlen fix keresetem és ezt szívesen is csinálom, mert számomra izgalmas. A kötelmei is és a szabadsága is érdekes. Nem mondják meg, hogy milyennek kell lennem. Persze vannak bizonyos szabályok, amit minden műsorvezetőnek be kell tartania, de ez inspiráló."

"Tisztelnem kell az emberi mivoltukat"

A színész egyébként maga is rendszeresen találkozik celebekkel a fent említett műsorban, de mint elmondta, nem velük van baja, hanem azokkal, akik belekergetik őket az adott megnyilatkozásokba, helyzetekbe. "Én úgy gondolom, hogy a celebek emberi mivoltát tisztelnem kell. Én ezt az Ornélt is részvéttel, empátiával kezelem. Ez a legnagyobb konfliktusom, hogy nyilván magamat is némileg megvetem bizonyos dolgokért, némileg pedig felmentem. Ugyanígy a celebeket is felmentem. Én azokat nem mentem fel, akik a döntéshozók, akik belekergetik azokat az embereket olyan helyzetekbe, amelyek számukra méltatlanok, és épp ezért sorsuk meg van pecsételve. A legnagyobb baj mindig azokkal van, akik a döntéseket hozzák, és itt mehetünk egészen föl, a piramis tetejére."

Verebest is "médiacelebnek" tűntette föl a kiadója a sajtótájékoztató meghívóján, aminek ő kifejezetten nem örült. "Egyébként teljesen mindegy, hogy én minek tartom magam, az a kérdés, hogy mások minek tartanak. Ha celebnek tartanak, azt fájlalom. Én azt gondolom, hogy nem vagyok más, mint egy némileg ismert valaki, akinek nagyon sok ellenlábasa, kötekedője, kritikusa van."