horoszkóp

Celebfight a Velvet-mátrixban

2007.03.17. 22:15
Hogyan lehet Lola 15 ezer szavazattal a legnépszerűbb magyar celeb, és hogyan jutott Póka Angéla 48 ezerrel is csak az utolsók közé? Úgy, hogy semmi nem tökéletes, és a HCDB szavazógépe sem az: nem képes például kezelni a rajongók által gyártott, a kedvencekre folyamatosan szavazó scripteket. Egyelőre.

Magunk se gondoltuk volna, mekkora vihart kavarunk előző cikkünkkel, melyben a Velvet HCI-listájának szavazati oldalát elemeztük. Akkor azzal a megrázó felfedezéssel szembesültünk, hogy a Velvet szimpátialistáját Lola vezeti, és ebből - valamint a lista további helyezettjeiből - elsőre azt a következtetést vontuk le, hogy szavazóink kizárólag férfiak, akik a helyes kis barnákra buknak, ellenben irritálja őket, ha valaki nem helyes kis barna, viszont énekesnő létére jól énekel.

Klikk!

Az elemzés második olvasatából azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy ez nem mondható el általánosságban minden szavazóról. Ez csak azokra igaz, akik képesek szavazóprogramot írni szívükcsücske celebjeikre.

Ez persze nem ért valódi megrázkódtatásként bennünket. Volt már ilyen: a programozó kedvű rajongók első manipulált helyezettje Görög Zita volt, aki emiatt jó ideig lerobbanthatatlannak tűnt a HCDB toplistájának éléről. Zita valóban dekoratív jelenség, egy időben rendszeres témája volt a lapoknak, mi is írtunk róla eleget, de ez még nem lett volna elég az első helyhez. Ehhez az kellett, hogy egy (vagy több) elkötelezett rajongója ügyes kis scriptet írjon rá, amivel naponta akár többezer szavazatot hozhatott imádottjának. Könnyedén megtehették: a HCDB-adatlapokon lévő szavazógépet jelenleg semmi nem védi ez ellen.

Zita azóta gyereket szült és eltűnt a címlapokról, ami a jelek szerint kicsit visszavetette az iránta érzett romantikus lelkesedést. Vagy rajongói fiatalítottak, vagy az új generáció húzott bele, de most már Lola, a hazai könnyűzene bambitekintetű üdvöskéje áll az első helyen. Ő nagyon kevés, mindössze 15 ezer szavazatból képes volt 3,83-as átlagot összehozni, ami arra utal, hogy neki is van(nak) programozni tudó rajongói. Szabó Erikának a második helyhez például közel kétszer ennyi szavazat kellett.

Ezzel szemben Póka Angélát például olyan óriási mennyiségű szavazattal küzdötték az utolsó helyre, hogy azon már magunk is meglepődtünk. Pedig a megoldás kézenfekvő: nem nehezebb negatívan szavazó scriptet írni, mint pozitívat. A közel ötvenezer szavazatból úgy tippeljük, Pókáé még a Megasztáros időkből származhat, amikor a rajongók vad küzdelemben próbálták saját kedvenceiket sms-ben beszavazni a következő fordulóba, az ellenfélnek számítókat pedig minden eszközzel lenyomni. Nem mintha a Megasztár-döntők közti továbbjutásban a HCI-index számított volna, de megtisztelő, hogy tényezőnek érezték, tényleg, köszi.

Gyanúnk szerint Béres Alexandra szavazatait is manipulálhatják: több mint 22 ezer szavazatának átlaga -8,62, ami például ellentmond annak, hogy online interjúi mindig nagy érdeklődés mellett zajlanak, és a hozzászólások szinte kivétel nélkül pozitívak. Ezek után elképzelni se tudjuk, ki és miért utálhatja ennyire. Tényleg. Egyáltalán.

Kedves adalék: a Póka-ellenes mozgalmat ellensúlyozandó a Póka-rajongók azóta annyira összekapták magukat, hogy az énekesnő péntek óta az utolsó helyről előreküzdötte magát az 559-re. Biztatásul mondjuk: egy jó scripttel két hét múlva akár első is lehet.

De jó, ha igyekeznek: a toplistát ugyanis hamarosan lenullázzuk. Akkor, amikor - a hasonló kisszerű játszmák kizárására - kénytelenek leszünk bevezetni a regisztrációhoz kötött szavazást. Mondjuk addig azért igazán felszavazhatnák az első helyre Özgét: ő is legalább olyan kivételes egyéniség, mint a lista élvonalában állók, és tényleg nagyon ért ahhoz, amit csinál. Özge Viva Kristóf kutyája. Csak a helyzet komolysága miatt mondjuk.