horoszkóp

Hepatitisz fenyegeti fél Hollywoodot

2008.02.22. 15:16
Ahston Kutcher születésnapján egy Hepatitisz A vírussal fertőzött csapos szolgálta ki a vendégeket, többek között Madonnát és Bruce Willist. Az orvosok szerint elővigyázatosságból mind a 800 vendéget be kell oltani.

Az orvosok arra kérik az énekesnőt, hogy minél hamarabb oltassa be magát Hepatitis A ellen, ugyanis az egyik csapos, aki Ahston Kutcher 30. születésnapján kiszolgálta a prominens vendégeket ebben a fertőző betegségben szenved – adta hírül a FemaleFirst. A partira, amit február hetedikén tartottak a New York-i Socialista klubban, természetesen hivatalos volt a színész neje, Demi Moore, elődje, Bruce Willis, valamint Gwyneth Paltrow, Kate Hudson, Liv Tyler és Salma Hayek. A pop nagyasszonyához hasonlóan nekik is ajánlatos minél hamarabb felkeresniük egy orvost. A város ingyenes oltóanyagot biztosít mindenki számára, aki ma délután jelentkezik egy helyi iskolában.

Ők mind elkaphatták - képek!

A férfi nem csak ezen napon, hanem február nyolcadikán és tizenegyedikén is ezen a szórakozóhelyen dolgozott. A tulajdonosok szerint körülbelül hétszáz, nyolcszáz ember lehet érintett az ügyben. „Arra kérjük a klub vendégeit, hogy elővigyázatosságból oltassák be magukat” – nyilatkozta Sharon Balter, a városi egészségügyi és mentálhigiénés hivatal egyik járványügyi szakembere. A hatóságok egyébként két nappal ezelőtt figyelmeztették a hely vezetőségét, ugyanis a mosdókban és a bár mögött nem találtak szappant, így az alkalmazottak nem tudnak kezet mosni, mielőtt felszolgálják az ételeket.

Egy évvel ezelőtt hasonló eset történt a Sports Illustrated című lap Valentin-napi partiján Los Angelesben. Itt az ételekért felelős Wolfgang Puck Catering szolgálat egyik szakácsánál diagnosztizálták Hepatitisz A-t röviddel a rendezvény előtt. Az esetlegesen megfertőzött vendégek listáján olyan nevek szerepeltek, mint Beyonce Knowles, Leonardo DiCaprio vagy a szupermodell Veronica Varekova.

Mi az a Hepatitisz A?

A hepatitisz megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.

A Hepatitisz A a tápcsatornán keresztül terjed, a betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, sárgaság jellemzi. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. Különösen trópusi éghajlatú országokban nagyobb a magasabb a fertőzésveszély. Ilyen esetben csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni.

Forrás:Wikipedia