Letiltotta a képernyőről a TV2 vezetése Havas Henriket, miután élő adásban bírálta a csatorna vezetését. Havas szerint a vezérigazgatónak nincs humora, és amíg írásban meg nem kapja kirúgásának indoklását, nem is mond semmit.

"Havas elmúlt időkben tanúsított viselkedése és megnyilvánulásai nem illeszkednek a csatorna szellemiségéhez, műsorpolitikájához és hosszú távú terveihez. Amennyiben Havas Henrik nem változtat viselkedésén nincs helye a TV2-n" - közölte a tévé honlapján Várdy Zoltán, a TV2 vezérigazgatója.

Havas Henrik volt Mokka-vezető, képekben

"Amíg írásban nincs felmondó levelem, addig minden kérdésükkel forduljanak Várdy Zoltán vezérigazgatóhoz, aki nem csak remek üzletember, de kreatív személyiség is, és ahogy saját szavaival mondta: kiválóan átlátja a jogi kérdéseket. Még annyit hozzátennék, hogy ennek a remek vezetõnek egy apró hiányossága van: a túltengõ humorérzéke." - nyilatkozta kirúgása után néhány perccel a Velvetnek Havas Henrik.

A TV2 kommunikációs igazgatója, Lóránt Gergely a Velvetnek elmondta, "a jövőben sem gondoljuk azt, hogy Havas Henrik része lesz a műsorpolitikánknak". Ezt a kijelentést azonban nem részletezte. A műsorvezető a közelmúltban több botrányos kijelentést is tett a Mokka vezetése közben, most azonban az tehette be a kaput, hogy élő adásban bírálta a csatorna nemrég kinevezett vezérigazgatóját.

Havas Henrik az MTI-nek elmondta: "Igazán rosszul érint a dolog, mert a TV2 vezérigazgatójának döntése döbbentett rá arra, hogy harminc éve rossz úton járok. Még a nyolcvanas évek közepén Berecz János figyelmeztetett arra, hogy lekerülhetek a képernyőről, illetve kikerülhetek a rádióból, ha nem változtatok a magatartásomon. Ő ezt elmulasztotta, de húsz év múltán Várdy Zoltán személyében megjött az, akinek volt ereje megálljt parancsolni nekem". Hozzátette, a történtekről érdemben akkor nyilatkozik, ha "jogilag értelmezhető papírt" kap a történtekről; az MTI több TV2-es forrásból származó információja szerint Havas Henriket az idei év utolsó napjáig szóló szerződés köti a csatornához. Arról egyelőre nem sikerült a kereskedelmi adó illetékeseit megszólaltatni, hogy felmondanak-e a műsorvezetőnek vagy kivárják szerződése lejártát.

A TV2 a nap folyamán megerősítette az MTI azon értesülését, miszerint az évek óta a reggeli műsort vezető Havas Henrik a közelmúltban megkereste Várdy Zoltánt azzal, hogy más műsort szeretne csinálni, ám közlésük szerint a megbeszélésen "konkrétumok nem hangzottak el". Azzal kapcsolatban, hogy Várdy Zoltán és Poich Lóránt programigazgató írásban nem közölte a műsorvezetővel letiltását, a csatorna azt tudatta, "a TV2 jogászai a ma reggel szóban elhangzottak alapján, már készítik a dokumentumot, amelyet a műsorvezető mihamarabb kézhez megkap." A találkozón elhangzott indokokról csupán annyit árultak el, "ha egy kereskedelmi csatorna eljut odáig, hogy egyik ismert képernyős arcát letiltja a képernyőről, akkor ezt minden esetben indokkal teszi. Havas Henrik esetében sem történt ez másképpen."

A nagy mellű nőket szereti

Havas Henrikkel az interjúalanyok egy részének többször is meggyűlt a bajuk, egyik-másik eset azonban szórakoztató volt a tévénézők számára. Legutóbb Kiszel Tündére és lányára, Donatellára tett megjegyzést, aki telefonos bejelentkezésekor azt üzente a műsorvezetőnek, nézzen a tükörbe és gondolkozzon. A műsorvezető emlékezetes bulvárbeszélgetései közé tartozott a Fehér Anettkával folytatott eszmecsere, amely lényegében arról szólt, hogy Havas szerint olyan keresztnév, hogy Anettka nem létezik. A Budapest Tévé műsorvezetője eredetileg az űrutazásait szerette volna promotálni a reggeli műsorban, végül a beszélgetés nagy részében a nevének eredetét bizonygatta.

Egy alkalommal a kelet bölcsességéről beszélő Baló Júliának magyarázta el a műsorvezető, hogy nekünk, magyaroknak nincs sok közünk Ázsiához. Amikor pedig Jakupcsek Gabriella, mint műsorvezetőtárs került szóba, Havas kijelentette, a műsorvezetőnőnek túl kicsik a mellei, márpedig ő a nagy mellű nőket szereti. Karsai Zita is megtudhatta Havas Henriktől, hogy ronda a csizmája, és nagy, lapátkeze van. Azóta együtt jelentek meg az idei playmate-választáson, és a táncosnő szerint üzleti kapcsolatban állnak.

Szabad Györggyel szemben etikátlan volt

A közvéleményt két eset foglalkoztatta leginkább Havas Henrik cinikus megjegyzéseit illetően. Szabad György volt házelnökről Havas úgy gondolta, hogy a Fidesz esetleges anyagi gondjait kihasználva, pénzért csábította magához a Fidesz. "Fiatal az asszony, állítólag, és Gyuri bácsinak egzisztenciálisan anyagi problémái voltak" - fogalmazott Havas a 2006 március 21-i adásban, ami után Szabadi György rágalmazás miatt beperelte a műsorvezetőt. Az adás után az ORTT Panaszbizottsága bejelentés alapján megvizsgálta a műsort, és azt állapította meg, a műsorvezető kijelentései "indokolatlanul sértőek, bántóak, lealázóak voltak, amelyek elsősorban burkoltan, utalásokkal, célzásokkal alkalmasak voltak a panaszos személyes lejáratására, becsülete, valamint jó hírneve megsértésére".

Van miből leadnia

2007. januárjában Havas Henrik Dr. Pécsi Ágnes középiskolai tanárnőt bántotta meg a vele készített interjú alatt, aki kollégáival együtt a Lengyel Gyula Szakközépiskola bezárása ellen éhségsztrájkkal tiltakozott. Dr. Pécsi kolléganője elmondta, vékony testalkata és más teendői miatt nem csatlakozott az éhező kolléganőhöz, ekkor Havas a molett tanárnőhöz fordult. "Önnek a férje is örülhet, azt hiszem, hogy gyakrabban kellene éhségsztrájkolni, most nem akarok ezen ironizálni, tényleg van miből"- jegyezte meg. Az eset után a műsorvezetőnek a kollégái nyomására nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie interjúalanyától, aki jelezte, nem sértődött meg a megjegyzésen.