Csellel szállították haza Jett Travolta hamvait

2009.01.08. 09:10
John Travolta magánrepülőgépén szállította haza fia hamvait a bahamai repülőtérről. A távozás bonyolultnak, ámde sikeresnek mondható: a sajtót egy előreküldött halottaskocsival játszották ki, a koporsóban persze senki sem feküdt. Jett Travoltát a hét második felében búcsúztatják, vélhetően a Szcientológiai Egyház szervezésében zajlik majd a temetés.

A 16 éves Jett Travoltáról kiderült, hogy korábban kapott gyógyszeres kezelést rohamaira, de abbahagyták annak adagolását, mert állítólag nem segített a fiú állapotán. Travolra fiáról a boncolás után megállapították, halálát rohamai okozták a bahamai szálloda fürdőszobájában január 2-án. A spekulációk mégis szárnyra kaptak, mert Travoltáék nem nyilatkoznak az eset körülményeiről. A közvélemény a Szcientológiai Egyházat is okolja a történtekért, ugyanis a vallás elvei szerint mentális betegségek nem léteznek, csak a fizikai problémákat kell gyógyítani. A rendőrség még a szülőket is kikérdezheti gyermekük veszélyeztetése miatt.

Trükkel vitték haza fiuk hamvait

Jett Travolta hamvaival hétfő éjjel repült haza a család, előtte azonban egy halottaskocsit küldtek a bahamai reptérre, benne egy egyszerű koporsóval, hogy így tévesszék meg a szenzációéhes médiát, elhitetve velük, ők is visszatérnek Floridába. Az átverés sikerrel járt, így később John Travolta, Kelly Preston és 8 éves lányuk, Emma Bleau nyugodtan távozhatott a tragikus helyszinről, hogy magánrepülőjükön elveszített családtagjukkal, Jett Travolta hamvaival visszatérjenek Floridába. A leszállópályán a Szcientológiai Egyház teherautója várta a családtagokat, majd hazavitték őket ocolai birtokukra.

A fiú hamvasztására a boncolás után került sor. A hamvasztás lebonyolításában a család háziorvosa és barátja, Mark Smith segédkezett a gyászolóknak, tudta meg a Daily Mail. A magángépet az 56 éves színész vezette, Jett ugyanis állítólag nagyon szeretett repülni édesapjával, így Travolta erőt vett magán, és ő vitte el utolsó útjára elhunyt fiát. "Ő és Kelly még mindig nagyon össze van törve, de John szerette volna ezt megtenni Jettért. Neki [Jett] is ott kellett volna lennie a pilótafülkében, ahogyan erre korábban is sor került", mondta a család egyik barátja a Daily Mailnek.

Jett és John Travolta

A hivatalos búcsúztatásra valószínűleg a hét második felében kerül sor Ocalában, a temetés részletei még nem ismeretesek, mondta a lapnak Michael McDermott, Travoltáék ügyvédje, aki hozzátette: a szülők kivételes bátorságról tettek tanúbizonyságot. A temetés előreláthatóan a Szcientológiai Egyház szervezésében zajlik majd. A hollywoodi sztárok közül többen is részt vesznek majd a szertartáson, a lap szerint egészen biztosan tiszteletét fogja tenni a szcientológus Tom Cruise és Katie Holmes, de Will Smith, Oprah Winfrey és Kirstie Alley is búcsúzik majd a fiútól.

Egy ideig szedett gyógyszert

A 16 éves Jett Travoltánál 2 éves korában állapítottak meg Kawasaki-szindrómát, állítja a gyászoló család. Ez a típusú betegség nagyon ritka, és többnyire öt év alatti gyerekeknél jelenik meg, tünetei pedig egy erősebb megfázásra emlékeztetnek. A fiúnak még gyógyszert is írtak fel, de az orvosság állítólag nem használt, a rohamai ugyanúgy folytatódtak, ezért a szülők leállíttatták a kezelést. A korábbi elméletekkel szemben tehát igen csekély annak az esélye, hogy Jett a Kawasaki-szindrómába halt bele. Dr. Cody Meissner, a bostoni Tuft Medical Center főorvosa szerint az egyébként is ritka Kawasaki-szindróma esetében nem jelentkezik hosszú távú szövődmény. "Ha 10 vagy több év telt el a betegség óta, nagyon kevés annak az esélye, hogy olyan roham jelentkezzen a betegnél, amit a Kawasaki-szindróma vált ki", nyilatkozta a szakértő az Associated Pressnek.

Találgatások

A betegségek között az epilepszia is felmerült lehetőségként, ott ugyanis - habár szintén kivételesen ritka esetekben - előfordul a hirtelen gyorsasággal bekövetkezett halál, valamint az epilepszia igen gyakran jár együtt az autizmussal. A Cleveland Klinika ideggyógyásza, Dr. Bruce Cohen szerint akkor kerülhet sor ilyen tragédiára, ha a rohamok több mint 15-20 percig tartanak. "Ezekben az esetekben azért következik be a halál, mert a légzőizmok elgyengülnek a hosszú rohamtól, a beteg pedig már nem képes lélegezni", mondta az Associated Pressnek.

Travoltáék az elmúlt évek alatt vajmi keveset beszéltek fiuk állapotáról, többek azonban úgy vélik, Jett Travolta egészen biztosan autizmusban szenvedett. Gondolják ezt többek között a fiú furcsa szokásai és viselkedése miatt, a 16 éves fiú ugyanis szeretett mezítláb, lábujjhegyen pipiskedve járni. Jett emellett meglehetősen merengőnek tűnt; az autista gyerekekre is sokkal inkább jellemző, hogy a külvilág helyett inkább befelé, saját magányukba zárkóznak. A család természetesen cáfolta, hogy Jettnek bármiféle mentális betegsége lenne, ám emiatt talán okolható a Szcientológiai Egyház is, amelynek tagjai nem hisznek a pszichikai megbetegedésekben, így nem is alkalmaznak gyógyszeres kezelést, csupán - a vallás szerinti - "spirituális gyógyítást".

Jett befelé forduló gyereknek tűnt.

Tommy David, a Los Angeles-i Szcientológiai Egyház szóvivője emlékeztetett vallásuk azon alapelvére, amely szerint a tagok csak a fizikai problémákra keresnek gyógymódot az orvosnál, beleértve a gyógyszeres kezelést is.

A szülőket is kihallgathatják

Sajtóbeszámolók szerint épp Travoltáék szcientológiába vetett hite veti fel a kiskorú veszélyeztetésének problémáját, így még arra is sor kerülhet, hogy a rendőrség kikérdezi a házaspárt. Tom Cruise mellett Travoltáék ugyanolyan ismert arcai a Szcientológiai Egyháznak, ami minden tudatállapotot befolyásoló kezelést elutasít. Tanításaik szerint a pszichés betegségek egyszerűen nem léteznek, azokat csupán jellemgyengeségnek nevezik, és a mentális betegségeket nem gyógyszerekkel, hanem speciális - nem éppen ingyenes - tanfolyamaikkal lehet kikúrálni. John Travolta felesége, Kelly Preston a 2003-ban a People magazinnak adott interjújában elárulta, fiuk a szekta "detoxikáló" programjában vesz részt, melyet a szekta-alapító sc-ifi-író, L. Ron Hubbard tanításai alapján végeznek. Preston egyébként a háztartási tisztító- és fehérítőszereket okolja fiuk haláláért, írja az Associated Press.

Még tapintották a pulzusát

Az eszméletlen Jett Travoltára január 2-án, reggel 10 órakor talált rá Jeff Kathrein, a fiú ápolója a család bahamai üdülőhelyén, az Old Bahama Bay Resort Hotel apartmanjának egyik fürdőszobájában. A Daily Mail úgy tudja, a színész az ápoló kiabálására rohant a helyszínre, ahol a mentők érkezéséig szívmasszázzsal próbálta visszahozni az életbe fiát. A TMZ azóta úgy értesült, az kiérkező mentősöknek az újraélesztés során sikerült alig érezhető pulzust tapintaniuk, de az nem volt elég, hogy Jett életben maradjon. A lap szerint Travolta 16 éves fiának teste tele volt zúzódásokkal, amiket valószínűleg esés közben szerzett. Jettnek belső vérzése volt, de a teste kívülről is vérzett több helyen, vágásokat nem találtak rajta. A 16 éves fiút ezután a bahamai főváros, Freeport Rand Memorial Hospital nevű intézményébe szállították, ahol azonban két órával később halottnak nyilvánították. Marcus Garvey mentős a TMZ-nek elmondta, a szülők ragaszkodtak hozzá, hogy elkísérjék fiukat a kórházba, közben pedig túlélésre biztatták a 16 éves gyereket.

Jett Travolta húga még nem dolgozta fel testvére elvesztését.

A hírnevükre vadásznak

Az Autism United nevű nemzeti szervezet, amely több mint 15000 olyan szülőt képvisel, akiknek gyerekei autizmusban szenvednek, imáikról biztosították a Travolta családot. Nagyon kedves lenne, ha itt érne véget a történet, a társaság azonban máris Travoltáék gyásza révén próbálja elérni céljait. "Ez egy nehéz időszak John és Kelly számára, de a mi imáink is velük vannak. Ez a tragikus esemény egy lehetőség is számukra, mert fiuk halálát és ismertségüket felhasználva szülők ezreinek segíthetnek, akiknek a gyermekei hasonló problémákkal küzdenek", nyilatkozta a Los Angeles Timesnak az Autism United sajtósa, aki ezzel a kijelentésével egy újabb löketet adott a spekulánsoknak, akik Jett betegségeként az autizmust jelölik meg.