Camilla dédanyja is királyi szerető volt

fzs
2005.04.01. 10:40
Kiflivel dobálták, Rottweilernek, Cowmillának (cow = tehén), Drakula hercegnőnek nevezték, és mindezt nyugodt mosollyal viselte: Camilla Parker Bowles, Charles herceg jövendőbeli felesége - és a brit királyi udvar második legidősebb hölgytagja - már kapott eleget az alattvalók ellenszenvéből. Mindezek ellenére Charlessal való 35 éves ismeretsége alatt soha nem emelte fel a szavát ez ellen, miközben a háttérben valószínűleg nagyobb hatással bírt a jövendőbeli királyra, mint azt a legbelsőbb körökön kívül bárki is sejtette.

Az 57 éves Camilla Parker-Bowles visszahúzódó, a vidéki életet és a lovaglást kedvelő nőnek tűnik, aki szeret diszkrét hallgatásba burkolózva távol maradni a rivaldafénytől. Ezt a képet azonban pikánsan árnyalja például, hogy Charlessal történő megismerkedésükkor állítólag így szólította meg a brit uralkodóház következő fejét: "Dédanyám az ön ükapjának szeretője volt, mi volna, ha...?" A történet igaz: Alice Keppel, Camilla dédanyja azzal vonult be a történelembe, hogy az első világháború előtt a nála jóval idősebb VII. Edward királlyal keveredett viszonyba.

Charles eredetileg Camilla Shand néven anyakönyvezett jövendőbelije 1947 július 17-én született egy szolid középosztálybeli családban. A menyasszony most 88 éves édesapja, Bruce Shand őrnagy - aki a második világháború idején hadifogságban is volt, háborús érdemeiért pedig több kitüntetésben is részesült - várhatóan ott lesz lánya esküvőjén. A jómódú szülők megengedhették maguknak, hogy lányukat London egyik legjobb magániskolájába járassák, majd egy, a felsőbb körökben is jól hangzó nevű svájci lányiskolában érettségizett. Szakmát soha nem tanult, de miután kiderült, hogy édesanyja csontritkulásban szenved, Camilla többnyire az e betegséggel kapcsolatos karitatív-felvilágosító tevékenységgel foglalkozott.

Hagyja Charlie-t érvényesülni

Charles számára Camilla szinte mindent megtestesít, amit a walesi herceg előző feleségéből hiányolt. Dianával ellentétben Camilla nem vágyik a reflektorfénybe, nincs 600 pár cipője és 400 pár kalapja, és ahelyett, hogy megpróbálna vele népszerűségi versenyre kelni, a háttérből támogatja a férfit, akit egyszerűen csak Charlie-nak szólít. A hercegi pár viszonya még azelőtt elkezdődött, hogy Camilla 1973-ban férjhez ment volna Parker-Bowles ezredeshez, akitől 1995-ben vált el. A házasságból két gyermek is született: a 30 éves Tom és a 25 éves Laura, akik állítólag jó viszonyban vannak Charles gyermekeivel, William és Harry herceggel is.

Jót tehet a királyi háznak

Míg a házasság ellenzői úgy gondolják, Camilla soha nem győzheti le népszerűségben Charles előző feleségét, Dianát, addig mások úgy vélik, hogy közel egy évtizednyi botránysorozat és zavaros ügyek után végre jó hatással lehet a királyi ház imázsára. Egy bennfentes egyenesen úgy véli: "Az elmúlt húsz évben talán ő a legértelmesebb személy, aki bekerülhet az udvar belső köreibe".

Az április 8-án esedékes esküvő előtti hetet a pár külön tölti: míg Charles népes társasággal egyhetes svájci legénybúcsúra repült, Camilla állítólag tükör előtt gyakorolja a pukedlit és a királyi rokonhoz illő, méltóságteljes integetést, amellyel majd a nagy napon üdvözli az alattvalókat.