Alig találtunk valakit az utcán, aki nézi a tehetségkutató műsort. Ha pedig rá is akadtunk egy fehér hollóra, akkor rögtön azt hallottuk: az előző zsűri jobb volt. Színesebb, változatosabb, vagy szakmailag egyszerűen jobb.

Az új csapat lassan egy hónapja szórakoztatja a tévénézőket, legalábbis azt a keveset. Felmérésünk szerint ugyanis az Eszenyi Enikő, Fenyő Miklós, Mester Tamás gárda által bírált Megasztár 4 nem tartozik a járókelők kedvenc műsorai közé. Ezt persze nem hasraütésszerűen állapítottuk meg: a mintegy 60 megkérdezettnek csupán 10 százaléka állította, hogy nézi a tehetségkutatót. Na és ha ez még nem lenne elég: hivatalos mérési adatok mutatják, hogy a kezdeti lendületet követően - hiszen volt olyan, amikor a "legenda" jelzővel illetett Megasztár 4 még lenyomta az RTL esti filmjeit - a 18-49 éves célközönség tekintetében az RTL Klubon vetített xXx c. film már lealázta a tehetségkutatót. Emellett a Komár László által is a lefikázott zsűri kegyetlen, lekezelő és szakmailag sincs rendben. Az egyetlen kivétel Eszenyi Enikő, aki a hímneműekkel ellentétben mindenkinek szimpatikus.

Túl kemény az új zsűri

Dr. Ligetfalvi Sándorné, Saci néni (81)

A már 81 évet is betöltött hölgy úgy véli, hogy a mostani csapat túlságosan szigorú a szereplőkkel. "A zsűri nagyon kemény. Egy kicsit elkedvetleníti a jelentkezőket. Az a véleményem, hogy bármilyen rossz a hangjuk vagy nem megfelelő a megjelenésük, nem szabad elkeseríteni őket. Az, hogy ők már menőmanók és nekik már nem kell megküzdeniük azért, hogy népszerűek legyenek, az nem jelenti azt, hogy nagyképűsködni is kell, meg pláne bántóan elvenni a kedvet." Saci néni szerint a zsűritagok "nagyképűek" és "lekezelőek", nem úgy, mint a korábbi műsorok ítészei, akik azért már "meglett emberek" voltak és amúgy is, sokkal kegyesebben viselkedtek a tehetségtelenekkel. A szereplőket szánó Saci néni úgy érzi, hogy "Eszenyi Enikő az, aki kedvesebb és a maga mosolyával, vagy a maga véleményével enyhíti a rossz véleményt." Mester Tamást - mint sokan mások - Saci néni sem ismeri, de őt is lekezelőnek tartja. "Ő pedig azzal a hallgatagságával és arcmimikájával veszi el a kedvet nagyon", míg Fenyő Mikós biztosan azért ilyen, mert teher neki a zsűritagság. A csapat milyensége ellenére az azonban remek ötlet volt, hogy az ország több pontján is toboroztak szerepelőket, hiszen sosem lehet tudni, honnan jön egy nagyon tehetséges hang.

A korábbiak szakmailag jobbak voltak

Halász Éva (20)

"Szimpatikusnak tartom őket, bár az előző zsűri nekem jobban tetszett. Úgy gondolom, hogy a korábbi gárda többet tett le az asztalra, végül is a szakmában nagyobb nevek voltak. Igaz, hogy Fenyő Miklós is már régóta benne van a popszakmában, de nekem az előzőek szakmailag mégis jobbnak tűntek" Éva nem ért egyet Saci nénivel abban, hogy túl kemény lenne a mostani csapat, szerinte helyesen és normálisan viselkednek a szereplőkkel: "Hozzáállásban is teljesen jók és nem túl cinikusak, az igazságot mondják. Ennél jobban szerintem nem lehetne senkinek sem megmondani, hogy jó vagy rossz-e, amit csinál." Abban azonban egytértenek a jóval idősebb generációt képviselő Saci nénivel, hogy Eszenyi Enikő a csúcs, habár más-más szempontokat vettek figyelembe. "Eszenyi Enikőt én nagyon tehetségesnek tartom, igaz, hogy a színészet miatt, de ő nagyon szimpatikus és ő tényleg megmondja a véleményét, nem kertel."

Baranyi Andrea (22)

Éva barátnője, Andrea nem osztja a szakmai kérdésekben felvetett álláspontot, de ezen azért biztosan nem fognak összeveszni. "Szerintem az előző zsűrivel sem volt semmi probléma. Én azért tartom a jelenlegieket valahogy nagyobb művészeknek, mert ők végül is az egész életüket a popszakmában töltik el, Eszenyi Enikő pl. színészként teszi ezt. Mindenki a popszakmában szeretne elhelyezkedni, így szerintem ők jobbak ilyen szempontból" - mondta Andrea. Találtunk azért közös tulajdonságot a lányokban: az új zsűriért jobban lelkesedő Andrea is Eszenyi Enikőt tartja igazán kiemelkedőnek.

"Mester Ákos kicsit arrogáns"

Ódor Dániel (24)

"Eszenyi Enikőt szeretem. Mester Ákos egy kicsit arrogáns, de ez várható volt tőle, szerintem ezért választották be a zsűribe. Fenyő olyan, mint amilyen mindig szokott lenni. Azért azt nem értem teljesen, hogy miért lett kisebb a zsűri, miért csak 3 tagú, lehet hogy csak erre futotta. Egyébként azt sem értem, hogy miért kellett 3 rész után cserélni zsűrit, mert szerintem már mindenki megszokta őket és változatosabbak is voltak. A szakmai kvalitás - ahogy korábban több megkérdezettnél - Dánielben is megkérdőjeleződött: "Néha előjön az emberben - mondjuk Eszenyinél nem - ,de Mester Tamásnál néha igen, hogy mégis mire föl kritizál ennyire" - mondta Ódor Dániel, aki többször használta a 168 Óra c. hetilap főszerkesztőjének, Mester Ákosnak a nevét, akaratlanul helyettesítve ezzel az újságíró kevésbé ismert rockzenész fiát, aki nem is olyan régen egy BKV-busszal karambolozott.

Janó Márk (24)

"Ezt úgy mondod, mintha Pély Barnának vagy Somának nagyobb legitimitása lenne egy zsűriben, szerintem semmivel nincsen, nálam simán belefér Mester Tamás - reagált barátja, Ódor Dániel véleményére Márk. "Szerintem Eszenyit és Pressert lehet egy lapon említeni. Mester Tamás egy Pély-szinten azért van, és akkor marad Fenyő Miki" - állapította meg a rangsort Márk, amiben Fenyő Miklós egyedül maradt.

Az előző zsűri mókásabb volt

"Eszenyi Enikő a maga bájával és a kedvességével szerintem lenyűgöző. A zsűri magas szinten végzik a dolgát, mert mindegyikük tapasztalt" - mondja Mária, akinek Mester Tamás neve azonban semmit sem mond.

Dankáné Lévai Mária (60)

"Őt nem nagyon ismerem, nem találkoztam még a nevével sem. Mind a két ember [Eszenyi Enikő, Fenyő Miklós - a szerk], akikről véleményt tudok mondani, tapasztalt és közkedvelt. Nagyon nehéz dolguk van, de mivel korlátozva vannak, persze, hogy megríkatják a szereplőket. Szívük szerint bizonyára mindegyiket továbbjuttatnák." Az előző csapat Máriának nem szakmai szempontok miatt tetszett jobban: "Talán mókásabb volt az előző zsűri, fiatalabb is volt az a gárda, vagy legalábbis az az összetétel egy kicsit színesebb volt." Azon pedig már meg sem lepődtünk, hogy a többiekhez hasonlóan Mária is Eszenyi Enikőt szereti a legjobban.