horoszkóp

Meghatódott Megasztárok a múzeumi lépcsőn

2005.08.20. 11:11
Gáspár Laci nem érti, másfél éves karrierjével hogyan kerülhetett az "életművesek közé". A Megasztár hat énekesét miniszteri kitüntetésben részesítette Bozoki András kultuszminiszter az állami elismerések átadása előtt egy nappal, és a hagyományos Parlamenti helyszínhez képest más helyen. Elemzőnk szerint ez az esemény olyan, mint egy jó lecsó.

"Szent István húszas évei elején járt, amikor megvívta első háborúját Koppánnyal" - kezdte nyitóbeszédét Dr. Bozóki András a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere, hozzátéve, az államalapítás terhe, és az ország vezetése ugyanebben a korában "szakadt a nyakába".

Nem túl fiatalok?

Tekintse meg képeinketz!

Találó bevezetése lett volna ez annak az eddig példa nélküli esetnek, hogy a szokásos augusztus 20-i állami kitüntetések átadása előtt egy nappal miniszteri elismerésben részesíti a Megasztár hat énekesét. E pillanatban ugyanis az Iparművészeti Múzeum halljában Tóth Vera édesapja éppen az első gondolatát osztotta meg riporterünkkel arról, mit érzett, amikor megtudta, lányait kitüntetik. "Arra gondoltam, nem túl fiatalok még ehhez?" - mondta, és nagyon büszkének tűnt. "Egy díjhoz nem lehet elég fiatalnak lenni" - reagált a háttérben egy túlfestett lány, és úgy tűnt, a hallgatózáshoz sem.

Talán maga is zavarba jött, mert mielőtt megszólíthattuk volna, alanyunk távozott és az érdeklődés teljes hiányával bámulta az időszaki kiállítást: Hermann Pedit idei tűzzománc képei díszítették a falakat, és leginkább színes ultrahangos felvételekre hasonlítottak. Előttük pincérek rendezgették a svédasztalt, a múzeum középső, konferenciák és jazzkoncertek helyszínéül szolgáló átriumában minden ülőhelyet elfoglaltak már a leendő kitüntettetek és családtagjaik.

Konty, kendő és Oláh Ibolya

Ők Pedit foltjainál is színesebbnek tűntek: a vörös kontyos-műanyagklipszes megjelenés megfért a másképp hagyományőrző fejkendős változattal, és Oláh Ibolyával, aki sárga T-shirtben érkezett. "Most mindent egybedobtak, olyan, mint egy jó lecsó" - viccelődött a bal szomszédunk minden bizonnyal arra utalva, hogy a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikereszt, Lovagkereszt, Érdemkereszt, Ezüst és Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket ugyanazon ünnepség keretében adta át a kultusztárca vezetője, mint a Népművészet Mestere, a Pauler Gyula, a Móra Ferenc, a Szinnyei József, a Széchenyi Ferenc, az Életfa, a Bessenyei György, a Wlassics Gyula, a Népművészet Ifjú Mestere díjakat és az énekeseknek járó oklevelet.

"Itt olyan művészeket díjaznak, akik már 10-20 éve vannak a szakmájukban, őszintén zavarban vagyok, hogy mi, egy-másfél éves jelenlétünkkel vajon mivel is érdemeltük ki ezt a megtiszteltetést?" - mondta a második önálló lemezére készülő Gáspár Laci, aki azért megjegyezte, hogy első albuma már platinalemezes, mintegy 40 000 darabot adtak el belőle. Oláh Ibolya is meglepődött, amikor - a többiekkel együtt - két nappal a díjátadó előtt értesült a kapott elismerésről: "Én is épp azt kérdeztem Tóth Veronikától, hogy Te, mi egyáltalán mit keresünk itt?" - jegyezte meg.

Az átadás és a cirka egy órás taps közt csupán két vox populira lettünk figyelmesek. Az egyik Arany Érdemkereszttel kitüntetett Karafiáth Orsolya öntörvényű rózsaszín ruhájához kapcsolódott, a másik Prieger Zsolthoz, akinek nevéhez a közönség hozzánk eső része suttogva a marihuána legalizációjáért tett erőfeszítéseket kötötte. A kitüntetést mindenesetre a "magyar underground zenei irányzatban elért eredményeiért" kapta. Egy kisfiú eközben leemelt egy eperfagyit az édességinstallációból, és Caramel - akit Bozóki az újságíróknak személyes kedvenceként említett - is elunta az ücsörgést, így Bartók Esztivel, az imént Ezüst Érdemkereszttel kitüntett Balázs Elemérrel, és öccsével együtt sétálni indult.

Caramel újra a bázisán

Klikk a képre!

"Most már újra dolgozom" - mondta lapunknak Molnár Ferenc Caramel, aki az elmúlt hónapokat javarészt fekvő pozícióban töltötte, ami alatt megjelent egy válogatáslemeze a versenyben elhangzott dalaiból. "Elkezdtem a saját lemezem, minden nap megyek a stúdióba, elmondhatom, nagyon örülök, hogy újra zenélhetek. Az éneket még nem vettük fel, a zenei alapoknál tartunk. Ma mondjuk nem dolgozom délután, úsznom kell, tudod, ez gyógytorna" - folytatta a Megasztár idei szériájának győztese, miközben Bartók Eszter átkarolta a derekát.

"Nagyon sűrű nyár volt ez, és még novemberig tart a turné. Azután én is nekiállok a saját lemezemnek" - mondta Bartók Eszter, és arra a kérdésünkre, Caramellel dolgozik-e majd együtt, azt válaszolta,"hát együtt élünk". Mosolygott, miközben a háta mögött egy másik mosolygó pár Bozóki András kulturmissziós tevékenységét elemezte. "Komolyan gondolja ezt a népszerűsítést, tegnap is hogy elment megnézni a Hit Gyülekezetét" - fogalmazott a nő a miniszter által szimbolikus találkozásnak nevezett eseményről, de mi arra voltunk leginkább kíváncsiak, teljesíti-e azt az ígéretét a miniszter, amelyet még a Megasztár-házban tett, a Rocklevél-átadásnak titulált médiaeseményen.

Majd utaznak

"Caramel és én, mint a legutolsó döntősök, meghívást kaptunk akkor Clevelandbe, a Rock and Roll Hall of Fame múzeumba. Úgy tűnik, megyünk is egy hétre, nemrég újra szóba került, csak az időpont nem biztos még" - mondta Palcsó Tamás, aki magáról sem sok konkrétumot mondott. Arról beszélt, noha nem vették fel a főiskolára, ahova jelentkezett, ősszel mégis iskolába jár, majd a Tóth család figyelmeztette, hogy hamarosan sorra kerül a csapat.

"Nem is izgulok" - mondta Tóth Gabi talpig fehérben, amikor elindult a vörös szőnyegen, de végül elunta, és az utolsó métereket futva tette meg. "Na, ez Gabi" - kommentált az apa. Gáspár Laci ezután arról beszélt, nem érti, hogy kerül az "életművesek közé" másfél éves karrier után. Pedig a tavalyi év férfihangjának kikiáltott énekes idén már jónéhány szakmai díjat kapott, úgyhogy akár meg is szokhatta volna.

Szokniuk kell még

Úgy tűnt, az állandó változást Tóth Vera sem szokta meg igazán, amikor legközelebbi koncertje felől érdeklődtünk, hirtelen nem tudta megmondani a helyszínt. Váltottunk, és a lemezéről kérdeztük. "Még nem kezdtem bele a másodikba, néhány egyeztetés még hátravan" - zárta rövidre, majd kérte, hadd menjünk inkább a szabad levegőre. Húga és Palcsó Tamás ekkor már a múzeum lépcsőjén ült, ahol ki-be mászkáltak az emberek. "Szokniuk kell még a díjat" - mondta egy ismerősük a kapunál. "Azért egy hamutartót igazán kirakhattak volna" - válaszolt erre a haverja.