horoszkóp

Norbi kicsinálja Ausztriát

2007.06.06. 20:49
Neve napján Schorbert Norbi is hadba száll, ezúttal a Rába tisztaságáért. Blogján csatlakozva több környezetvédő szervezethez, bojkottra buzdít az osztrák cégek ellen.

Bojkott!

Egy fogyasztói társadalomban kevés hatásosabb eszköz áll rendelkezésünkre nemtetszésünk kifejezésére, mint a bojkott. A gond ott kezdődik amikor kocsinkba ülve azt látjuk, üres a tank. Elgurulunk a legközelebbi benzinkúthoz, ha osztrák töltőállomás közelében lakunk, ekkor lázadozhat először lelkiismeretünk. Miután eltoltuk kocsinkat a következő benzinkútig és megtankoltunk, épp eléggé kimelegedünk ahhoz, hogy úgy érezzük, megérdemelnénk egy hűsítő sört. Leveszünk a shop polcáról egy üveg Schlossgoldot, de miután címkéjén ellenőrizzük származási helyét, már csalódottan tesszük is vissza a helyére. Amíg a Rába nem lesz tiszta, alkoholmentes sör utáni vágyunkat is más irányba kellene terelnünk.

Söreik bojkottálása első hallásra még nem hangzik nagy csapásnak, bár egészen biztosan akadnak jópáran, akik a Gössert választják rendszeresen szomjuk oltására és most vakarhatnák a fejüket. A Zipfer, az Ottakringer és a Wieselburger sörök kedvelői is elgondolkodhatnak, elég környezettudatosak-e a váltáshoz.

Az asszonynak névnapja van és kedvenc édessége a Mozart kugli? Sajna, ezt a finomságot szintén nyugati szomszédunktól importáljuk, így idén csokigolyók helyett be kell érnie virággal. A lista itt még nem ér véget, ha kerülni akarjuk az osztrák termékeket, nem árt előre felkészülni. Osztrák termékek a Pago, a Pfanner és az Almdudler gyümölcsitalok, a Red Bull energiaital.

Norbi finomít

Klikk!

Megkérdeztük a fitneszgurut is, mit vár a bojkottól, mire ő finomított, hogy szívesebben nevezné ezt figyelmeztetésnek, amitől elsősorban ennek a képtelen helyzetnek a megoldását várja. Abban bízik, hogy a többi osztrák cég nyomást fog gyakorolni a Boxmarkra és pár nap után már - jó fogyasztók módjára - viszonozhatjuk is ezt a segítséget. Másodsorban állampolgári összefogást remél egy közös ügyért, ami mindannyiunk érdeke. Norbit már korábban is foglalkoztatta a környezetvédelem, Vallomás című könyvében tételesen ír erről a témáról. Nem nyergel át autóról kerékpárra, évi 43.000 kilométert kellene pedáloznia, de a hibrid autók tetszenek neki.

A Környezetvédelmi Világnap apropóján sem állt Greenpeace-esnek, de nem szeretné azt sem, ha álságos embernek látnák. Tart tőle, hogy ellenségei médiatrükként fogják majd fel próbálkozását. Úgy gondolja, hogy mint közszereplőnek, felelősségteljesen kell viselkednie, és ha már megtudja tenni, hogy sokakhoz szól, meg is teszi. Azt is hozzátette, meseként élné meg, ha az emberek ezúttal összefognának, akár egy rövid időre is.

Az egyik legnagyobb osztrák vállalat, az ÖMV magyarországi leányvállalatánál egyelőre nem fő a menedzsment feje az újszerű update programtól: többszöri megkeresésünk ellenére sem kívántak reagálni Norbi kezdeményezésére.