Győzike megoldja az olajkérdést

2007.06.05. 12:33
Egyre több sztár csatlakozik a legújabb hollywoodi őrülethez, a környezetvédelemhez. A szokásos ön- és közveszélyes hobbiknál lényegesen konstruktívabb hóbort mögött valódi mozgalom áll, de az is lehet, hogy csak egy újabb képmutató szokás éri el hazánkat is. Áttekintésünkből megtudhatja milyen Földvédő trendek uralkodnak. Június 5. ugyanis a környezetvédelem Világnapja.

A Környezetvédelmi Világnapot 1972 óta minden év június 5-én rendezik meg. Az ünnep székhelyéül mindig más város szolgál. Idén egy norvég városra, Tromsø-re esett a választás, mivel 2007-ben a globális felmelegedésé a főszerep, és a kisváros igen közel fekszik az Északi-sarkkörhöz. Azt nem tudjuk, hogy mennyi hollywoodi híresség teszi tiszteletét majd a norvég kisvárosban, de azt igen, hogy a különböző hírességek milyen viszonyban állnak a környezetvédelemmel. Sőt, a legdivatosabb irányzatokat be is mutatjuk!

A magyar versenyzők

Mivel minket még csak meg-megcsap a környezetvédelem szele, ezért nehéz dolgunk volt akkor, amikor a magyar sztárok környezetvédelmi szokásait próbáltuk kideríteni. Hibridautó-téren nyilvánvalóan lemaradásban vagyunk, mivel az egyik legkomolyabb autóparkkal rendelkező Győzikének is csak kölcsönben vannak nála az autói. Aki ma Magyarországon környezetvédőt játszik, a meglehetősen drága kocsik helyett biciklivel jár; ilyen például Tilla, aki tavasztól őszig bringázik.

Kedvenc roma sztárunk elmondta, hogy ha akarna sem tudna most "mindenféle Toyota Priusokat venni", de szívesen kipróbálna egyet, ha valaki megdobná egy ilyennel pár napra. Autóvásárláskor egyébként a biztonságot tartja elsődleges szempontnak. Győzike tudott arról, hogy június 5. a környezetvédelmi világnap, sőt maga is tesz a saját környezetében élő vegetáció megóvásáért. Üröm az örömben, hogy Győzőnek ezen a téren is rosszak a tapasztalatai. Egyszer például, amikor az állatkertben járt és rászólt egy szemetelő emberre, nagyon lehordták, hogy mit üti bele az orrát más dolgába, sőt, az irigy és önző magyar emberek még a temetőbe ültetett virágokat is ellopják. Véleménye szerint nem a környezetnek, hanem az irigységnek kéne elsősorban világnap, mert ebben a rossz világban kár bármit is tenni, ami jó.

A közelmúltban szintén autóparkja miatt emlegetett Jáksó Lászlót is sikerült telefonvégre kapnunk. A környezetvédelmi világnapról ugyan nem tudott, de azt mondta, hogy egy ilyen napnak a globális felmelegedésről kellene szólnia. Ezzel fején találta a szöget, mint ahogy azt már írtuk, az idei év témája valóban a jégsapkák olvadása és a klímaváltozás. Elmondta még, hogy sokat kritizált benzinfaló terepjárója gázüzemű módban is képes üzemelni. Ha a helyzet megengedi, akkor így használja autóját.

A hibridautókról Jáksó elmondta, hogy amint nem lesz megfizethetetlenül drága egy ilyen autó vásárlása és fenntartása, akkor ő lesz a környezetkímélő technológiára való átállás egyik úttörője. A rádiós műsorvezető szelektíven gyűjti szemetét, és minden olyan környezettudatos lépést megtesz, ami nem igényel különösebb összefogást. Ebből következik, hogy Jáksó is borúlátó a környezetvédelmet illetően, de más okok miatt, mint Győzike. Ő a kollektív cselekvés hiányával magyarázza a téma hanyagolását: "Ha van autómentes nap, akkor én ahhoz csatlakozom. A lényeg hogy csináljuk egyszerre. De ez az ország összefogásra képtelen."

Gyenge hollywoodi próbálkozások

Zöld Oscar és Golden Globe
Lassan tradícióvá válik, hogy a Golden Globe és az Oscar előtti este egy zöld partyt tartanak. Erre a sztárok nem érkezhetnek méregdrága benzinzabáló limuzinokkal, csak mindenféle környezetkímélő járgányokkal. Ezek a bulik egyre népszerűbbek, és lehet, hogy néhány év múlva a vörös szőnyeges bevonulók elengedhetetlen kellékei a törpe elektromos autók lesznek.

Először Sheryl Crow és Will Smith környezetvédő megoldásairól kell szólnunk, mivel ők - a sok kicsi sokra megy elvét alkalmazva - a WC-papír irányából közelítették meg a témát. Míg a környezetéért egyébként valóban tévő Sheryl Crow szíve szerint törvényileg szabályozná a takarékos papírhasználatot, addig Smith olyan WC-vel szerelte fel lakását, melynek megfelelő használatához nem kell papírgurigákra költeni az értékes dollárokat.

Státusszimbólum zöldeknek

Hollywoodban csak annak van jövője, ami ki tudja elégíteni a sztárok igencsak magas státusszimbólum igényeit. A környezetvédelem sokáig hadilábon állt ezzel a tulajdonsággal, de az egyre menőbb hibrid és biodízel autóknak köszönhetően a benzinfaló szörnyek hazájából érkezett sztárok is ki mernek állni Földünk mellett. Pink és motorkrosszos férje már lassan egy éve egy hibridmeghajtású hobbiterepjáróval közlekednek. Arról persze nem beszélnek, hogy a kedves férj foglalkozása milyen hatással van a pusztulóban lévő ökoszisztémára.

Az első, valóban lenéző pillantások nélkül birtokolható zöldautó a Toyota Prius - ami a Totalcaros kollégák szerint is nagyon jó. Számos hollywoodi híresség kocsikázik ilyennel, többek között DiCaprio, Will Ferrell, Brad Pitt és Jennifer Lopez is. Bár annak ellenére, hogy milyen büszkék verdájuk fogyasztására, rendszeresen kényelmeskednek, és magánrepülőre ülnek. Nem azzal van a gond, hogy repülnek, mivel a repülőt arra találták ki, hogy nagy távokat tegyenek meg vele, hanem azzal, hogy egyedül durrantanak el ilyenkor annyi üzemanyagot, ami máskor akár több száz embernek is elegendő lenne.

Brad Pitt

Debbie Levin - az Environment Media Association (kb. Médiakörnyezet Társaság) - elnöke szerint a hangsúly azon van, hogy a hollywoodi hírességek viselkedését az átlagemberek példának tekintik. Amennyiben egy sztár felelősségteljesen viselkedik, zöld életmódot folytatva tartja meg eleganciáját, akkor jó példát mutat a környezetének.

Biodízel és hibrid laikusoknak
A biodízel olyan dízel, amit az 1973-as olajválság során kezdtek kifejleszteni, hogy a fosszilis energiahordozóktól független üzemanyagot tudjanak előállítani. Ennek eredményeképp mindenféle bonyolult eljárások révén elérték, hogy kvázi bármilyen étolaj előállítására alkalmas növényből biodízelt lehet csinálni: repcéből, napraforgóból, pálmából. A hibrid motor lényege, hogy egyesíteni tudja az elektromos és a hagyományos belsőégésű meghajtás pozitív tulajdonságait, mivel mindkét üzemmódban - elektromos, belsőégésű - képes működni.

A környezetbarát autót birtokolók közé tartozik még George Clooney is, aki a saját sármját használja fel ahhoz, hogy ne nézze mindenki tök hülyének, amikor Tango nevű elektromos kisautójával szeli át a várost. A már korábban említett Sheryl Crow is sokat tesz azért, hogy autója ne eregessen káros gázokat. Lance Armstrong, a híres biciklista egykori barátnője legutóbb biodízellel hajtott busszal indult környezetvédő koncertkörútra.

A kicsik most kimaradtak

Kedvenc sztárjaink - Britney Spears, Lindsay Lohan, Paris Hilton, Kate Moss és dzsankija -, akik lassan bármelyik focicsapatban erős középpályás sorként működhetnének, nem jeleskednek a környezetvédelem területén. Akármennyire sokat is piálnak meg randalíroznak, sajnos egy környezetvédelemmel foglalkozó cikk nem róluk szól, bár a közelmúlt eseményeit elnézve Kate Mossról és Pete Dohertyről még bármi kiderülhet.