O. J. Simpson bűnös minden vádpontban

2008.10.04. 08:40
Tettestársai ellene vallottak az első, szeptember közepén megtartott tárgyaláson, így élete végéig lecsukhatják a sportolót két sportrelikvia-gyűjtő elleni fegyveres támadás és emberrablás vádja miatt. A 61 éves Simpson 1994-ben megúszta, hogy kettős gyilkosság miatt elítéljék, új ügyvédje most szintén a faji kártyát próbálja kijátszani. Hisz akkor is milyen jól bevált. Az esküdtszék most bűnösnek találta minden vádpontban.

Az egykori futballsztár O. J. Simpson akár életfogytiglani büntetést is kaphat, amiért öt társával együtt két sportrelikvia-kereskedő életére tört. Ügyvédje egyelőre leginkább azon aggódik nyilvánosan, hogy a volt futballsztárt kizárólag fehérekből álló esküdtszék fogja bírálni. Magyar idő szerint péntekről szombatra virradó éjjel a volt sportolót mind a 12 vádpontban bűnösnek mondta ki az esküdtszék.

A 61 éves Simpsont fegyveres rablással, emberrablással és más, erőszakos bűncselekményekkel vádolták. Az egykori futballsztár 2007. szeptemberében öt társával együtt, erőszakot alkalmazva próbált megszerezni kb. 100 ezer dollárt érő sportereklyét két gyűjtőtől. Ez persze nem lett volna hatásos fegyver nélkül: habár Simpson és ügyvédje állítja, ügyfele nem tudott arról, hogy társainál ilyesmik is vannak, tettestársai ma ellene vallottak.

Kattintson!

Simpsonnak azonban nincs könnyű dolga, ugyanis öt társából négy bűnösnek vallotta magát, és azt állították, kifejezetten az ő kérésére vittek magukkal fegyvert. Az incindensre a Las Vegas-i Palace Station Hotel & Casino 1203-as szobájában került sor 2007. szeptember 13-án. Tettestársainak egyike, Charles Ehrlich a keddi tárgyaláson elmondta: Simpson egész biztosan tudta, hogy fegyver van náluk, mivel rájuk is szólt, mielőtt bementek a szobába, hogy tegyék el a pisztolyokat. Azzal is tisztában kellett legyen, hogy milyen következményekre számíthat: miután a rablási kísérlet után a csapat visszatért Sipson Palms Hotel-beli szobájába, a futballista azt mondta: "Hát ezt elbasztam. Szükségem lesz egy jó óvadékügynökre".

Simpson azt állítja, csak ellopott családi ereklyéket szeretett volna visszaszerezni Bruce Fromongtól (aki szívrohamot kapott az egyik meghallgatáson) és Alfred Beardsleytől, akik szerint azonban az ex-futballsztár és társai becsalták őket a hotelszobába, és fegyverrel kényszerítették őket a relikviák átadására. A találkozót egyébként egy Thomas Riccio nevű rab szervezte a gyűjtők és Simpsonék között. Az eset után a sportolót 125 ezer dollár óvadék fejében helyezték szabadlábra.

Kattintson!

Az egykori amerikai futballsztár helyzetét nehezíti, hogy 1994-ben feleségének és a nő álllítólagos szeretőjének meggyilkolásával vádolták. Nicole Brown Simpson és Ronald Goldman megölésének vádja alól végül felmentették, sokak szerint csak azért, mert akkori ügyvédje, Robert Kardashian ügyesen manipulálta a közvéleményt, faji kérdéssé dagasztva a bűnügyet. A hivatalos indoklás szerint a bíróság nem talált közvetlen bizonyítékot Simpson bűnösségére, egy későbbi polgári peres eljárásban azonban 33,5 millió dollár értékű kártérítést kellett fizetnie az áldozatok családjának.

Az eset hatalmas port vert fel, Simpson ugyanis akkor már visszavonult sportolóként tévés műsorvezetőként és filmszínészként - például a Csupasz pisztolyban játszott szerepének köszönhetően - celebritásnak számított az USA-ban, a botrány révén pedig világszerte azzá vált.

A sportoló a '70-es évek amerikai futball-szcénájának egyik legjobb futójátékosa volt, a mai napig rekordtartó azzal, hogy egy évadban összesen 2000 yardot futott le. 1973-ban és 1975-ben még a Player of the Year (Az Év Játékosa) címet is elnyerte az NFL-ben (National Futball League), és bekerült a Hírességek Csarnokába is. Híressé vált O. J. beceneve mellett Juice-ként is emlegetik, ami az Orenthal James keresztneveiből adódó O. J. rövidítés másik feloldása: orange juice, azaz narancslé.

Simpson a gyilkossági tárgyalás során többször is óriási ellentmondásokba keveredett, és bár a helyszínn állítólag még DNS-mintát is találtak, végül mégis felmentették. Bár végig mindent tagadott, népszerűségének nem tett jót az eset, a sportoló azóta nem nagyon jut jövedelemhez, így minden lehetőséget megragad, hogy némi bevételt szerezzen. Két éve egy interjúban például részletesen kifejtette, hogyan ölte volna meg a párt, már persze ha tényleg ő tette volna. A cinikus húzás a meggyilkolt nej és a szerető családját is felháborította, amikor pedig Simpson az interjú ötlete alapján könyvben is megírta mindezt, elperelték tőle a kiadási jogokat, a könyv így végül nem jelent meg. Később Simpson egy ismerőse is könyvet írt, amelyben azt állítja: a sportoló egyszer részegen bevallotta neki, hogy valóban ő volt a nej és a szerető gyilkosa. Simpson legutóbb a felmentésekor viselt öltönye elárverezéséből tervezett pénzhez jutni.