Védelem a paparazzók ellen: mindenki viseljen bugyit!

2008.08.02. 11:02
Dennis Zine, Los Angeles képviselőtestületének elnöke új, szigorúbb szabályokkal védené a sztárokat a lesifotósoktól: személyes védelmi zónákat hozna létre és rendőri engedélyhez kötné a paparazzó-munkát. Los Angeles rendőrfönöke szerint viszont minden jó úgy, ahogy van: szerinte már az is megoldaná a helyzetet, ha a celebek végre rendesen viselkednének, mert akkor senkit nem érdekelnének a lesifotók. Jó példaként hozta fel Britney Spearst, aki újabban nem villantja ki semmijét - nem is rohangálnak utána a fotósok.

Valóban beindult Brad Pitt által is beígért harc a hírességek életét megkeserítő, cserébe viszont igen jól kereső paparazzók ellen: a héten összeültek a leginkább celebsújtotta városok - Los Angeles, Beverly Hills, West Hollywood, Malibu és Calabasas - vezetői, hogy megvitassák, hogyan vehetnék fel a harcot a városaikban egyre inkább eldurvuló paparazzi-helyzettel. Úgy tűnik, a találkozót kezdeményező Dennis Zine, Los Angeles képviselőtestületének elnöke valóban szeretné véghez vinni Britney-törvényként elhíresült javaslatát: nemrég a Bill Clinton-Monica Lewinsky botrányban ismertté lett ügyész, Kenneth Star segítségét kérte a paparazzók munkáját szabályozó törvényjavaslat kidolgozásához.

Most jön a java

A városvezetők az AP jelentése szerint azt szeretnék elérni, hogy a lesifotósokkal kapcsolatban olyan szabályokat fogadjanak el, amelyek egységesen vonatkoznak azokra a helyekre, ahol a normálisnál nagyobb az egy négyzetméterre jutó celebritások aránya. "Ez egy válasz lenne a fotósok felelőtlen magatartására" - nyilatkozta Zine, aki nemrég így nyilvánított véleményt a celebekre vadászó fotósokról: "olyanok ők, mint az áldozat köré gyűlő farkasok, felfordulást okoznak az utcákon és zavarják az ártatlan járókelőket".

Jön a Britney-törvény?

Zine javaslatcsomagjában szerepel például többek között vészhelyzeti telefonszolgálat az üldözött sztárok részére; a fotósokat arra köteleznék, hogy nagy fehér P-betűs rendszámú kocsival járjanak; a paparazzó-szakma gyakorlását pedig rendőri engedélyhez kötnék.

A paparazzó-ellenes harc vezéralakja korábban azt javasolta, hogy személyes védelmi zónákat alakítsanak ki a hírességek körül, amelybe a fotósnak tilos lenne belépnie. Ez viszont a rendőrség és a fotósok szerint gyakorlatilag megvalósíthatatlan lenne. Zine javaslatait egyébként nemcsak a rendőrök kifogásolták, hanem újságíró-szervezetek is, akik szerint a paparazzók tevékenységére vonatkozó szabályok szigorítása az Amerikai Alkotmány Első Kiegészítésébe ütközne, vagyis korlátozná a szólás-, és sajtószabadságot.

Zine meg van róla győződve, hogy az egyre agresszívebben fellépő lesifotósok elriasztják a hírességeket. Malibu polgármestere elmondta, a fotósok már a helyi lakosok számára is kellemetlenségeket okoznak, hiszen gyakran iskolák közelében ólálkodnak, eltorlaszolják az üzletek bejáratait és a város utcáin gyakran autósüldözéshez hasonló veszélyes jelenetek játszódnak le a celebek után autóval iramodó fotósoknak köszönhetően. Malibu polgármestere arról is beszámolt, gyakran az is előfordul, hogy összetévesztenek egy járókelőt egy hírességgel, ami aztán káoszhoz és ijedtséghez vezet.

Halle Berry szerint túl messzire mentek a lesifotósok

Van, amiben egyetértenek

Zine javaslatai közül egyébként olyan is van, amelyet a lesifotósok is támogatnak. Abban az egyben ugyanis mindkét fél egyetért, hogy a mostani helyzet tarthatatlan. Közös nevező például, hogy a paparazzók is elfogadhatónak tartják Zine javaslatát, amely az ilyen munkát engedélyhez kötné: a lesifotósok igazolvánnyal rendelkeznének, cserébe viszont pontosan meghatározott szabályok vonatkoznának rájuk.

"A paparazzói munkát engedélyhez kellene kötni" - nyilatkozta Arnold Cousart, a JFX Direct fotóügynöksége egyik alapítója. A fotós szerint ezzel ugyanis problémás esetben azonosítható lenne, ki rendelkezik engedéllyel és ki dolgozik törvényes keretek között. Cousart, aki egy paparazzó-fotózásra vonatkozó szabályokat tartalmazó útmutatót is kiadott volna, úgy véli, a jogszabályok elfogadása lehetetlen.

A lesifotósok arra panaszkodnak, hogy - többek között az internet elterjedése miatt - megváltoztak a közönség elvárásai és sokkal agresszívabban kell viselkedniük, hogy minél izgalmasabb és botrányosabb fotókat készítsenek. A lesifotósok régebben óriási teleobjektívval, messziről fotóztak, ma viszont már gyakran a sztároktól karnyújtásnyira a hírességek arcába tolják a fényképezőgépet. Aminek gyakran nincs jó vége: nemrég a LAX nevű szórakozóhelyen egy Britney Spearsre vadászó fotós sérült meg, a Matthew McConaughey után ólálkodó fotósokkal malibui szörfösök csaptak össze, a Jolie-Pitt házaspár franciaországi birtokán pedig már vér is folyt.

Matthew McConaughey-t a szörfösök védték meg

Cousart elmondta, ő szívesebben maradna továbbra is a messziről készített fotóknál, de az online videók már-már népszerűbbek a képeknél, azokhoz pedig közeli felvételek kellenek és az sem árt, ha a híresség egy-két keresetlen szóval illeti a kellemetlenkedő fotóst.

Zine, bár eltökélt a paparazzók ellen, azért nem a tiltaná be teljesen a lesifotózást: "Szabad dohányozni, de nem mindehol. Lehet 55 mérföld per órás sebességgel hajtani, de nem lakott területen belül. Én sem azt szeretném, ha tilos lenne a fotózás" - nyilatkozta az AP szerint.

Alternatív megoldás: Bugyi nélkül Britney Spears sem érdekes

William Bratton, Los Angeles rendőrfőnöke nincs elragadtatva a javaslattól és nem lát okot új szabályok bevezetésére, írja a CNN. "Mi ez a védelmi zóna, amely csak a sztárokat illeti meg? Zine-nak fogalma sincs róla, hogy miről beszél" - mondta Bratton, aki sajátos megoldási javaslattal állt elő. "Ha a hírességek normálisan viselkednének, a probléma kilencven százaléka megoldódna. Britney például mostanában ismét visel ruhát. A lesifotósok el is mentek Los Angeles-ből, mert az énekesnő így már nem is olyan érdekes, mint amikor még állandóan bugyi nélkül rohangált" - mondta a rendőrfőnök, aki kifejtette: annak is örül, hogy Lindsay Lohan New York-ban találta meg a boldogságát barátnője mellett, és hogy "hál' istennek Paris Hilton is eltűnt innen".

Nálunk nincsenek paparazzók

Szigeti Tamás képszerkesztő, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotószakosztályának vezetőségi tagja, kérdésünkre korábban azt mondta, szerinte hazánkban létezik egy ki nem mondott megállapodás, ami szerint "jóban kell lenni" a sztárokkal, ezért egyelőre még nem beszélhetünk a paparazzók jelenlétéről. "Aki egyszer betekintést engedett az intimszférájába, az véleményem szerint utána ne tiltakozzon, ha lefotózzák például balatoni vitorlázás közben" - mondta a Velvetnek Dr. Magyar György ügyvéd, aki szerint a magyar jogszabályok megfelelően rendezik a képmáshoz fűződő jogok kérdését, az általános személyiségi jogok körébe a képmáshoz (és a hangfelvételhez) való jog is beletartozik. A közszereplő esetén a tevékenységével összefüggésben nem kell beleegyezés a fotók közléséhez, a közszereplőknek az Alkotmánybíróság szerint is többet kell tűrniük. "Akinek a neve a politikai, gazdasági, kulturális életből felismerhetővé válik, annak a védelmi küszöbe alacsonyabban van" - mondta az ügyvéd. Hogy az egyes ember számára hol van a határ, azt a sértettnek kell meghatároznia, ha valaki nem akarja, hogy fotózzák, fel tud lépni jogi eszközökkel, "hogy mikor, az egyénfüggő". "A hatályos jogszabályok megfelelőek, az alkalmazásuk során kell a joggyakorlatot egységesen kialakítani, nem kell új jogszabályért kiáltani" - nyilatkozta Magyar György.