horoszkóp

Milliókba kerülhet a sztárbloggernek Britney puncija

2006.12.21. 14:46
Honnan tudtunk volna Britney Spears villantós magánszámairól, ha nincsenek a jó kis pletykablogok? És hol láttuk volna a róla készült fotókat, ha nincs Perez Hilton? A sztárpletyka-bloggernek a világ hálája mellett egy 7,6 millió dolláros pert eredményezett mindez.

Paris Hilton lett az első a Google News 2006-os keresési listáján: a szőke örökösnő az a celeb, aki csinálhat bármit, az hír lesz. Olyannyira, hogy 2006-ban még Orlando Bloom, a "csőd", és a Katrina hurrikán kifejezések sem tudtak izgalmasabbak lenni nála, Irak pedig be se fért az első 10-be.

Ebből is látszik, hogy nem véletlenül alapoznak iparágakat a celebritásokról szóló hírekre és pletykákra. Az iparág legérdekesebb szegmense pedig nem az, ahol a gondosan kimunkált, a sajtósok és a média együttműködésével bedobott hivatalos megnyilvánulások kapnak teret, hanem azok, amiket a hírek főszereplői inkább eltitkolni szeretnének. Ha már kijózanodtak.

A PerezHilton.com nevű pletykablog az egyik legnagyobb és leggyorsabb a kis mocskos történetek közzétételében, és a híreiben szereplők soha nem örülnek ennek. A nevét Paris Hiltonéból ferdítő blogger - akit egyébként Mario Lavandierának hívnak - tisztában is van ezzel, nem véletlenül becézi pletykasite-ját Hollywood leggyűlöltebbjének. A gyilkos indulatok oka, hogy Hilton nem csak piszkos bennfentes pletykákkal szolgál olvasóinak, hanem az ezeket alátámasztó zaftos paparazzifotókkal is - és úgy tűnik, ezzel most végre kellő támadási felületet nyújtott haragosainak.

A blogger ugyanis nagyvonalúan kezelte a képek jogait: bármilyen, a weben megjelent fotót felhasznált, többek közt az X17.com nevű Los Angeles-i fotóügynökség 51 képét. Az X17 paparazzifotósokkal dolgoztat, akiknek külön fizet a képekért, így nem szerzett nekik kellő örömet, hogy forog a nevük, amikor Hilton felhasználta a drága anyagaikat, például a Britney Spears pucér alfeléről készült lesifotókat. Hétfőn ezért szerzői jogok megsértése címén 7,6 millió dollárra beperelték Lavandierát.

"Több bloggerrel is vannak összetűzéseink ilyen ügyben, de ő a legnagyobb, a legarrogánsabb és a legpofátlanabb. Lopja a képeinket, és napról napra egyre többel tartozik nekünk" - indokolta a szigort az AP hírügynökségnek az X17 képviselője, Brandy Navarre. Szerinte eleinte próbáltak együttműködni Lavendierával: a fotókért cserébe a saját publikus weboldalukra mutató linket kértek, a blogger azonban egy interjúban tagadta ezt.

A blogger ügyvédje, Bryan Freedman azzal védekezik, hogy ügyfele a képeket többnyire megvágta, átalakította, sokszor vicces szövegbuborékokat helyezett el rajtuk, amikben különféle idétlen kommentárokat adott a szereplők szájába, ezáltal saját tartalmat hozott létre belőlük. Az X17.com ügyvédje, John Tehranian viszont úgy látja, hogy Hilton egyszerűen szabadon garázdálkodik a fotóügynökség és a nekik dolgozó paparazzók munkájával.

A TMZ.com-nak nyilatkozva a blogger kijelentette: annak idején szórakozásból, saját kedvére indította az oldalt, soha nem anyagi megfontolások vezérelték, és ez most is így van.

Hiltonnal nem csak az X17-nek van baja: a példán felbuzdulva hét másik fotóügynökség is összefogott és közös levélben követelte a bloggertől, hogy ne használja a fotóikat. Perrel azonban egyelőre nem fenyegetőztek.