Több hollywoodi híresség pózolt meztelenül Timothy White fotósnak, aki új könyvével a pin-up lányok és az őket megörökítő művészek előtt rója le tiszteletét. A 62 éves Susan Sarandont például csak egy tollboa fedi, Gina Gershont egyetlen pár harisnya és harisnyakötő öltözteti, Cindy Crawford viszont sajna inkább csúnya nőimitátornak tűnik, mint a Vogue-ban vetkőző dögös negyvenesnek. A fotók körül természetesen egy kisebb botrány is keveredett, ugyanis a hírességeken látható ékszereket egy olyan üzletember biztosította, aki kétes ügyletei miatt szerepel az Oxfam képzeletbeli feketelistáján. Ez azért kínos, mert a könyv eladásából származó bevétel ezt a segélyszervezetet illeti meg.

Timothy White fotós legújabb, Hollywood Pinups című könyvének kedvéért számtalan hollywoodi hírességet vett rá, hogy alig takarva álljanak modellt neki. A második világháborús amerikai repülőgépeken és a katonák szállásainak falán domborító, többnyire alulöltözött hölgyek bőrébe bújt többek között Susan Sarandon, Teri Hatcher, Kate Hudson, Felicity Huffman, Salma Hayek, Denise Richards, Mary-Kate és Ashley Olsen, valamint a nemrég a Vogue-nak is vetkőző Cindy Crawford. "Nem akartam olyan nőkkel dolgozni, akik 15 évesnek néznek ki. Olyan modelleket akartam, akiknek nagyon különböző az alakjuk. Ez volt az egyetlen kikötésem" - nyilatkozta White, aki a fotók alapján valóban profi munkát végzett. Cindy Crawford viszont valamiért nem lehet a szíve csücske: belőle valamiért nagyon rosszul sikerült nőimitátort csinált. A negyvenes évek pin-up lányaira hajazó stílusban pózoló sztárok természetesen ezúttal is a jó cél érdekében vetkőztek, ugyanis az eladásból befolyt összeg az Oxfam segélyszervezetet illeti meg.

Dögös, ám kényelmetlen pózok

A 62 éves Sarandon már 20 éve dolgozik együtt Timothy White-tal, és rögtön lecsapott a lehetőségre, hogy igazi pin-up lányként pózolhat - írja a DailyMail. "Timothy számtalan alkalommal lefotózott már, de ilyen jellegű kép még soha nem készült rólam. Milyen csodás élmény, hogy belecsöppenhettem a pin-up lányok fantáziavilágába!" - nyilatkozta a színésznő, aki megosztotta azt is, hogy ilyen dögösnek lenni korántsem egyszerű feladat. "Nagyon sok mindenre kellett figyelni egy időben. Emlékszem, hogy megpróbáltam a mellemet fedő boát a helyén tartani, közben fáztam, ahogy ott hevertem a padlón, a lábamat pedig nekitámasztottam valaminek, de ebben nem vagyok biztos. Ahogy kicsit meghajlítottam a hátam, máris meg kellett igazítani a hajamat és a boát körülötte. Minden azon múlik, hogy hogyan tartod a kezed, és hogy kinyújtod-e a nyakad. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a legkényelmetlenebb pózok néznek ki a legjobban" - idézte fel a fotózást a Thelma és Louise sztárja.

Salma Hayek is erős és szexi

Botrányos gyémántok

A könyvben szereplő hírességek közül többen is Christian Louboutin híres piros talpú cipőit viselik, aki legelőször a nyolcvanas években, egy toborzóirodában látott pin-up lányokat, és azóta nem sikerült őket kivernie a fejéből - írja a TimesOnline. Az ékszerek többségét viszont egy Lev Leviev nevű izreali milliárdos biztosította, és ebből kisebb botrány is kavarodott. Az Oxfam ugyanis januárban feljelentette a férfit kétes ügyletei miatt, a könyv bevétele viszont épp az Oxfam támogatását hivatott szolgálni.

A kínos helyzet oldására a Tea Leonit, Kate Walsh-t, Felicity Huffmant, Mary-Kate Olsent és Melissa George-ot képviselő PR-cég azt kérte, hogy ügyfeleik nevét ne említsék egy lapon Levievvel, Kristin Davis ennél tovább ment, és eltávolítatta a fotóját a férfi honlapjáról. Egy New York-i jogvédőszervezet, Adalah-NY pedif arra kérte a többi hírességet - például Susan Sarandont, aki a bevezetőt írta a könyvhöz, Vanessa Williamst, Kate Hudsont és Molly Simst- hogy szintén fejezzék ki nemtetszésüket - olvasható az Ecorazzi oldalán.

Okos és szexi pin-up lányok

A pin-up lányokat részben egy perui származású művésznek, Alberto Vargasnak köszönhetjük, aki az Esquire magazin számára készített csábítóan pózoló, félmeztelen hölgyeket ábrázoló képeket a negyvenes években. Susan Sarandon szerint a második világháború alatt dolgozó művészek arra ösztönözték a nőket, hogy felismerjék nemcsak érzékiek, hanem erősek is, így a fotók nem annyira az alázatosságról és szexualitásról szóltak, mint inkább a tudatosan vonzó és intelligens nő képét sugározták.

Ezt a nézetet osztja Timothy White, aki szerint a leghíresebb és legjobb pin-up művészek, például Alberto Vargas és George Petty nem tárgyként kezelték a hölgyeket. "Modelljeik erős nők voltak, akik szexisnek és magabiztosnak látszottak" - nyilatkozta White, aki azt is elmondta, hogy a pin-up lányok iránt érzett rajongása soha nem hagyott alább. "Számomra ezek a lányok többek egy szép képnél, valójában az erős nők megtestesítői" - tette hozzá.