Háttérben mosolyogni, partikon türelmesen várni, óvodákat látogatni, vagy éppen szakmai programokon helytállni - a protokoll szerint ezt mind tudnia kell egy politikusfeleségnek. Carla Bruninak mindez talán menne, de Hugo Chavez valószínűleg csak baltával faraghatna first ladyt a hisztis Naomi Campbellből. Görög Ilona protokollszakértő elmondja, mire kell készüljenek a hisztis dívák, ha politikussal kezdenek.

Carla Bruni exmodell erősen esélyes a francia first lady szerepére, mióta Nicolas Sarkozy bejelentette, komolyak a szándékai olasz származású barátnőjével. De akár még a hisztijeiről és agresszív kirohanásairól hírhedt szupermodellnek, Naomi Campbellnek is lehet esélye visszafogott, kiskosztümös politikusfeleséggé válni: legalábbis a dél-amerikai lapok találgatása szerint ő és Venezuela 53 éves, jelenleg szingli elnöke, Hugo Chavez igazán összemelegedett, amikor Cambell a GQ magazin számára faggatta az elnököt. Hogy ehhez mit és hogyan kellene tennie? A protokollszakértő megmondja.

Mosoly a háttérben, semmi nyafogás

"Egy politikusnak illik egy házastársat produkálnia, de legalábbis egy élettársat mindenképpen, persze nem túl gyakran váltogatva. A protokoll külön foglalkozik a feleségekkel, nagykövetfeleségekkel. Egy fogadáson például, ha házaspár érkezik, a fogadó félnek is illik házastárs mellett megjelennie, vagy egy élettársat leakasztania" - mondta a Velvet kérdésére Görög Ibolya protokollszakértő.

Nézzen primadonnából lett first ladyket!

A politikushoz hasonlóan a feleség élete is a nyilvánosság előtt zajlik, tehát ugyanolyan hitelesnek és feddhetetlennek kell lennie, mint férjének. A feleség megjelenésével általában a politikus PR-munkatársa foglalkozik, de a szakértő szerint a protokoll előírásaival a feleségnek nagyon is tisztában kell lennie. Például a politikusfeleségeknek a színházi díszelőadáson vagy a fogadáson is figyelnie kell: a díszelőadás előtt, amikor bemutatják a díszvendégeket, a politikus áll elől, a felesége a háta mögött, és csak akkor ülhet előre, ha már meghajoltak. De egy fogadásról, partiról is csak akkor távozhat a páros, ha a férj így dönt. "A feleség nem panaszkodhat, hogy 'apukám, menjünk már haza, mert fáj a lábam', és azt is meg kell értenie, hogy nem állhat az első sorban" - mondta Görög Ibolya.

Buksi fejek, szakmai programok

"Létezik az élettársi viszony a diplomáciában, de nem szabad szenzációt csinálni belőle" - kommentálta a Carla Bruni és Nicolas Sarkozy viharos szerelmi ügyét Görög Ibolya. Az illusztris páros a szakértő szerint saját magának köszönheti például a hivatalos indiai út körül kialakult találgatásokat is, hiszen ha nem csapnak ekkora felhajtást a kapcsolatuk körül, Bruni biztosan Indiába is az elnökkel tarthatott volna. A prűd indiaiak viszont érthetően nem örültek volna a férfimagazinban pózoló leendő first ladynek, véli a szakértő. Carla Bruni persze tagadta, hogy azért hagyta ki az indiai utat, mert még nem házasodtak össze, ezért őt kizárták volna a hivatalos programokból. Az énekesnő-exmodell magyarázata szerint hamarosan megjelenő új lemezére kíván koncentrálni.

A külföldi diplomáciai útra a feleségnek csak akkor illik elmennie, ha a meghívás neki is szól. Ilyenkor a diplomatafeleségek általában külön programokon vesznek részt. "A feleség általában buksi fejeket simogat, óvodákat látogat, a szakmai programokon nem vesz részt, kivéve, ha saját maga is rendelkezik szakpolitikusi háttérrel, mint például Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Ilyen esetben a diplomáciai utakon szakmai programokat is szerveznek a nejek részére" - mondta Görög Ibolya.

Diszkréten kezelik

A magyar közvéleményt valószínűleg felbolydítaná, ha egy politikus feleségéről Bruniéhoz hasonlóan merész vagy kompromittáló képek jelennének meg. A nyolcvanas években volt azért már ehhez hasonló történet nálunk is. A protokollszakértő szerint enyhe felzúdulás követte Sáfár Anikó színésznő és Berecz János, az MSZMP Központi Bizottság titkárának házasságát, hiszen a színésznő az 1976-os Magánbűnök, közerkölcsök című Jancsó Miklós-filmben hiányos öltözetben szerepelt. Egy különbséggel: akkor még nem volt bulvársajtó - emlékeztetett Görög Ibolya. Az persze létezik, hogy egy politikus egy fotómodellel köti össze az életét, aztán később diszkréten kezeli a feleség egykori hivatását. "A legegyszerűbb módja, hogy elkerüljék a bulvársajtó piszkálódásait, ha saját maguk beszélnek a kapcsolatukról és ezzel elejét veszik a szárnyra kapó pletykáknak" - mondta Görög Ibolya.

Klikk!

Magyar mezőny

Tóbiás József, az MSZP egykori pártigazgatója és Rába Tímea egykori modell pontosan a Görög Ibolya által említett módszerrel kezeli a nyilvánosságot: az 1991-ben egzotikus szépség-különdíjat nyert Rába és a pártigazgató magánéletének majdnem minden mozzanata ismert. Két évvel ezelőtt másodjára is kimondták a boldogító igent: ceremóniából igazi médiaesemény kerekedett, ahol politikusok és celebek, többek között Kovács László és Bálint Antónia együtt ünnepelték a Tóbiás-házaspárt. A bulvársajtó második közös gyermekük születéséről is gondosan tudósított.

Celeb és politikus egymásra találásának különleges válfaját képviseli Torgyán József és Cseh Mária frigye: az egykori pécsi operettprimadonna 1959-ben ment hozzá Torgyán Józsefhez. 1990-ben aztán felhagyott az énekléssel és belépett a Független Kisgazdapártba, majd megszervezte Független Női Szövetséget és 1994-ben a parlamentbe is bejutott.

Happy Birthday, Mr. President

A leghíresebb celeb-politikus-románc Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg házassága mellett talán Marilyn Monroe és a Kennedy-fivérek nevéhez fűződik. A színésznő állítólag nemcsak John F. Kennedy elnökkel folytatott viszonyt, hanem öccsével, Robert Kennedyvel is. John F. Kennedy mellett hiába állt minden firts ladyk példaképe, Jacqueline Kennedy, az elnök nem tudott ellenállni Monroe-nak.

Jeanne Carmen, aki önmagát Monroe egyik legjobb barátnőjének vallja, elmondta, Monroe mindkét politikus iránt gyengéd érzelmeket táplált, de szerinte igazán csak a fiatalabbik testvért, Robert Kennedyt szerette. Az elnökben pedig a hatalom vonzotta nagyon: "first lady szeretett volna lenni" -mondta az állítólagos barátnő. Az elnök születésnapján 1962-ben prezentált legendás születésnapi köszöntés mindenesetre gyengéd érzelmekről tanúskodik. Monroe halálának körülményei a mai napig kérdésesek, de egyes vélemények szerint összefüggésben lehet a Kennedy-fiúkkal folytatott viszonyával. Egy 1986-ban készült BBC-dokumentumfilm szerint például a CIA ölte meg, mert nem tudta csendben elfogadni a Kennedy-románc végét. Egy halála után megjelent könyv szintén a Kennedy fivérek és a CIA felelőségét taglalta.

Arnold Schwarzenegger pályaképe is kitűnő példa a celebritás-lét és a politika összefonódására: a bodybuilderből lett filmszínész topcelebként nősült be a Kennedy-famíliába, 2003 óta pedig Kalifornia állam republikánus kormányzójaként tevékenykedik. De úgy tűnik, a politikai pályáról is van visszaút, a Terminátor legalábbis elképzelhetőnek tartja.