Ma már folkot játszik a legnagyobb magyar punkzenész

2008.07.06. 10:08
Tommy Ramone, a Ramones magyar származású dobosa punk helyett inkább bluegrasst játszik. Persze a legendás zenekar egyetlen élő tagjaként fontosnak tartja, hogy minél többet megismerjék a bandát, többek közt ezért is utazott Budapestre. Szerinte a zenészeknek nem tesz jót, ha le lehet tölteni az albumaikat, és azt is megtudtuk, hogy Johnny Rottent egy zseniális, ám egy kicsit idegesítő fazonnak tartja.

Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás az egykori legendásan rövid koncertekhez hasonlóan mindössze 10 perces interjúnkban sem cifrázta túl mondandóját. A Ramones punk rock zenekar egyetlen élő eredeti tagja a héten érkezett Budapestre, és yeah, sure, nagyon örül annak, hogy 50 év után végre szülővárosában is népszerűsítheti egykori zenekarát, ami - ha csak a Zöld Pardonban az egy négyzetméterre jutó Ramones-pólós rajongók számát nézzük - még minidig ugyanolyan menő.

"Nagyon szerettem volna látni Budapestet, hazajönni végre. Nagyon büszke vagyok a Ramonesra, és szeretném, ha minél többen megismernék" - feleli kérdésünkre a megőszült rocker, aki csak akkor veszi le Ray Ban-napszemüvegét, ha fotósunk éppen pihenteti kameráját. Na de mi másért is jöhetne haza több mint ötven év után a Rock Halhatatlanjainak egyetlen magyar tagja, aki a vad punk rocker korszak után hatvan felé közelítve inkább folkos-indie-s bluegrasst játszik.

Szerinte az egyik spanyol ruhamárkánál kapható zenekaros pólók is csak erre jók. És persze pénzt is hoznak, még akkor is, ha esetleg a vásárlóknak gőze sincs arról, mi is az a Ramones: "Vegyék csak! Persze ehhez kellett a zenekar engedélye, és hát ez is csak egy hirdetés. Ha olyanok is megveszik a pólót, akik nem hallottak még rólunk, talán felfedezik maguknak a bandát, és megveszik a lemezeinket is".

Katt Tommy Ramone-ért!
Katt Tommy Ramone-ért!

"Természetesen a korai rock and rollon kívül nagyon sok popzene is befolyásolt minket. A korai rock közül hatással volt ránk Elvis Presley, Little Richie, Chuck Berry zenéje, és a Beatles is. De utána a pop is. A többiekről nem tudok, de engem például a képregények is inspiráltak, sokat olvastam fiatal koromban" - mondja Tommy Ramone, miután azt kérdezzük tőle, talán a zenéjük popos hatásai miatt lehet-e az, hogy némelyekre (például kolléganőnkre) a Ramones hallgatása határozott kedélyjavító hatással van.

Tommy Ramone punkként 1974-ben

Ugyanaz, kicsit másképp

Az egykori dobos és producer mostanában az Uncle Monk nevű bluegrass formációban zenél, de azt vallja, tulajdonképpen ugyanazt csinálja, mint régen, csak a stílus változott. "Az Uncle Monk annak a folytatása, amit mindig is csináltam, csak akusztikus hangszerekkel. Vannak népi hangszerek, felhasználom a bluegrass, az indie-zene elemeit is és egy rám jellemző eleggyé kombinálom őket. De e mögött az alapok, a keretek ugyanazok maradtak".

Tommy Ramone most

Tommy Ramone eredetileg a csapat menedzsere volt, akkor lett dobos, amikor Joey Ramone-ról eldöntötték, ő az ideális frontember és a dobok mögül hiányzott egy ember. De mint megtudtuk, Erdélyi Tamás már gyerekkorában is a dobokhoz vonzódott: "Nekem már itt, Budapesten a dobok tetszettek meg, pedig még nagyon fiatal voltam, körülbelül öt éves. Aztán gitáros lettem. A Ramones-ban pedig azért lettem én a dobos, mert tudták, hogy dobolok és amikor nem volt dobosunk, csak felküldtek a színpadra. Aztán ott ragadtam".

Nem voltak már tinédzserek

Tommy Ramone-t arról is megkérdeztük, szerinte mi a különbség a hetvenes-nyolcvanas évek zenei világa és napjaink zeneipara között. A zenész pedig elmondta, tulajdonképpen semmi, de igazán arra sem akart válaszolni, kiben lát olyan újító lehetőséget, mint annak idején, a punkot létrehozó Ramones volt. "Ma is nagyon sok tehetséges zenekar van. Azok, akik megújíthatják a zenét, talán úgy, ahogy mi tettük, folyamatosan jelen vannak, sohasem tudhatod, hogy végül kiből lesz az a zenekar, akinek hatása lesz a zenére. Az a zenei színtér, ahol a Ramones feltűnt, egy bohém, intellektuális közeg volt, nem voltunk már tinédzserek, huszonévesek voltunk."

A Ramones rengeteg rockcsapat munkásságát meghatározta, a Sex Pistolstól kezdve a kilencvenes évek elején feltűnő The-zenekarokig. A mostani utódokról eltérő a véleménye: "Nagyon sok ilyen zenekar van, vannak közöttük jók is, rosszak is, van, ami kifejezetten gyenge zene. Én mostanában bluegrasst, jazzt hallgatok. A legjobban Ricky Skaggs bluegrass-zenészt szeretem".

The Ramones - amíg a szem ellát
The Ramones - amíg a szem ellát

"A zenészeknek ki kell találni, hogyan keressenek pénzt A zenének nem az tesz jót, hogy le lehet tölteni az albumokat, ami jót tesz a zenének, az maga az internet, mert több emberhez el tudnak jutni a zenekarok. De szükség van a zenekiadókra, hogy promótáljak, felépítsék a zenekarokat. Ehhez pénz kell, nekik pedig van. A Myspace és társai is jók, de a zenészeknek is meg kell élni valamiből. Érdekes, hogy mi sül majd ki ebből az egészből, valakinek meg kellene oldania ezt a problémát" - elmélkedik Ramone, amikor a zeneletöltésekről kérdezzük.

Johnny Rotten zseniális, de elviselhetetlen

Tommy Ramone Sex Pistols-os kollégájával, Johnny Rottennel ellentétben nem érzi úgy, hogy a bulvármédián keresztül kellene üzengetnie Amy Winehouse-nak vagy beszólnia a Coldplaynek, esetleg Stingnek: "Johnny egy nagyon tehetséges előadó, akinek van egy idegesítő személyisége. Ahhoz én már öreg vagyok, hogy én is üzengessek. Amikor fiatal voltam, megtettem, ma már nem" - mondta Ramone, aki a zenéléshez azért még mindig elég fiatal.