A család kérésére kapcsolták le szerda éjjel a Natasha Richardsont életben tartó gépeket, miután a hétfőn síbalesetet szenvedett színésznőnél kedden beállt az agyhalál. Liam Neeson és a rokonok összegyűltek a kórházban, hogy búcsút vegyenek Richardsontól, akinek egyes szakértői vélemények szerint a fejsérüléses betegeknél ritkán jelentkező „talk and die” szindróma okozhatta a halálát.

Hajnali fél kettőkor lekapcsolták az agyhalott Natasha Richardsont életben tartó gépeket orvosai a New York-i Lenox Hill kórházban. Liam Neeson felesége hétfőn szenvedett síbalesetet Kanadában, és bár először sértetlennek tűnt, később rosszul lett, kómába esett, és már nem tért magához. Egy nappal később orvosai agyhalottnak nyilvánították, a család pedig, miután elbúcsúzott tőle, úgy döntött, leállítják az életfunkciókat fenntartó gépeket – írja a Daily Mail. Liam Neeson neje mindössze 45 éves volt, 14 éve éltek boldog házasságban, melyből egy 12 és egy 13 éves fiuk született.

"Liam Neesont, fiait, és az egész családot sokkolta és összetörte szeretett Natashájuk tragikus halála. Őszintén hálásak a feléjük irányuló támogatásért, imákért és szeretetért, és kérik, legyenek tapintattal irántuk ezekben a nehéz időkben” – áll a család sajtósának tegnap éjjel kibocsátott hivatalos közleményében.

Richardsont egy kanadai kórházból a New York-i Lenox Hill Kórházba szállították, hogy a család elbúcsúzhasson tőle. A kórházban megjelent édesanyja, Vanessa Redgrave, férje, Liam Neeson, és a gyerekeik, Michael és Daniel, akik még a Kanadában viselt ruháikban voltak, átöltözni sem volt idejük azóta.

Az ismerősök, barátok a blogjaikban mondtak búcsút Natasha Richardsonnak. Martha Stewart és Demi Moore a Twitteren köszöntek el a színésznőtől. Lindsay Lohan, aki 1998-ban együtt játszott Richardsonnal, közleményben búcsúzott.

Natasha Richardson a hétfői balesete után a beszámolók szerint nevetgélt, nem nézett ki úgy, mintha komoly baja lenne, sőt még egy papírt is aláírt, hogy nincs szüksége orvosi segítségre. Az arca bal felére esett. Egy órával a baleset után szédülésre, hányingerre kezdett panaszkodni, ahogy vérrög kezdett kialakulni a koponyájában. Aztán elvesztette az eszméletét, kórházba szállították, ahol nagyon gyorsan leromlott az állapota.

Az orvosok szerint a fejsérüléseknél sosem szabad ellenkezni az orvosi vizsgálat ellen, mert az úgynevezett arany órában – a baleset utáni első órában – néhány gyors beavatkozással meg lehet menteni a sebesültet egy későbbi vérrög vagy valamilyen veszélyes szövődmény kialakulásától.

A tragikus baleset után megint felmerült, hogy Kanadában kötelezővé tegyék-e a bukósisak viselést síeléskor. Azt mondják, a sisak megvédhet az ütéstől, de egy átlagos sisak nagyjából 20 km/h-ig nyújt védelmet, és akkor is jellemzően a kisebb sebek, horzsolások ellen, míg egy síelő sebessége könnyen elérheti a 40-60 km/h-t. Az orvosi vizsgálat kihagyását viszont mindenképp aggályosnak tartják, de felhívják arra a figyelmet, hogy Richardson halálát a fejsérüléseknél néha kialakuló jellemző tünetegyüttes, az úgynevezett „talk and die” (beszél és meghal) szindróma okozhatta, amit nehéz kimutatni.

A talk and die szindróma okozhatta a színésznő halálát

Ilyenkor a betegeken egyáltalán nem látszik, hogy bármi bajuk lenne, de később hirtelen leromlik az állapotuk, és gyorsan válságos lesz. „Csak találgathatok, de olyan, mint amit „talk and die” szindrómának nevezünk. Ez azt jelenti, hogy valaki beüti a fejét, és kezdetben úgy néz ki, hogy jól van. Aztán hirtelen vér gyűlik össze – ez az epidurális hematoma –, mert a koponya és az agyhártya közötti artériák vérezni kezdenek” – idézik mindenfelé Dr. Steven Flanagan, a New York-i Egyetem orvosának nyilatkozatát.

A The Journal of Clinical Neuroscience-ben még 2005-ben közölték egy kutatás eredményét, ami a „talk and die” szindrómával foglalkozott. A kutatók tíz éven keresztül gyűjtötték az adatokat, és arra jutottak, hogy a fejsérülések 2,6 %-ában fordul elő (15 az 569 vizsgált esetből) a „talk and die”. Arra viszont semmilyen elméletet nem tudtak felállítani, hogy miként lehetne kiküszöbölni, vagy pontosan milyen jellegű fejsérülésekre jellemző.

Natasha Richardson

Az angol származású Natasha Richardson – a többszörös Oscar-díjas rendező, Tony Richardson és Vanessa Redgrave lánya, valamint a színészlegenda Sir Michael Redgrave unokája – több mint 30 filmben szerepelt, szakmai körökben azonban leginkább színpadi alakításai miatt értékelik. 1998-ban Tony-díjat is kapott a Kabaré Sam Mendes-rendezte színházi főszerepéért, és „az egyik legnagyobb névnek” tartják a Broadwayen – mondta el a Daily Mailnek jelmeztervezője, William Yvey Long. „Generációjának egyik legnagyobb színésze” – erősítette meg Todd Haines, a Roundabout Színház igazgatója.

Richardson és Neeson szintén a színpadon ismerkedtek meg, amikor 1984-ben együtt szerepeltek az Anna Christie című darabban (más források ugyanakkor az Ellis Island című tévésorozatot nevezik meg első közös szereplésükként). A színésznő tíz évvel később Neesonért elhagyta férjét, Richard Fox producert, akivel a válás után is közeli barátságban maradtak – és többször dolgoztak is együtt -, annyira, hogy a család őt is értesítette a balesetről, Fox pedig szintén New Yorkba repült.

Richardson jelenleg is egy színházi előadásra készült: anyjával, Vanessa Redgrave-vel együtt játszott volna Stephen Sondheim Egy kis éji zene című darabjában.