Speak klipje adta meg a végső lökést "Szalai Párduc János menedzserének", aki épp filmet szeretne készíteni Párduc könyvéből. Párduc verekedősember, de szíve nagy, gondolatai mélyek, szándéka világjobbító, meg sztár is akar lenni. Dezső András, a könyv írója a klipet látva úgy érezte: a film főszerepével eddig tulajdonképp csak Speakre várt.

Speaknek kétségkívül van jövője hazai celebritások közt: nem sokkal a klipjét elemző cikkünk után már filmfőszerep-ajánlattal keresték meg. Az ajánlattevő Dezső András, aki Szalai János, alias Párduc kalandjait írta meg A Párduc bosszúja című "verekedősregényében", és aki a könyvből már régóta szeretett volna filmet is készíteni, csakhogy nem találta a megfelelő főszereplőt. "Nem akartam ismert színészt, meg olyan amatőrt sem, aki majd eljátssza nekem, hogy keménykedik" - indokolta a nehézségeket Dezső, akitől azt is megtudjuk, már más is szemet vetett a nyersanyagra. A Magyar Televízió ugyanis a 2003-2004-es szilveszteri műsorába lenyúlt pár jelenetet a könyvből, ahol profi színészekkel játszatta el, és ez Dezső szerint ez olyan iszonyúan pocsék volt, hogy "csak a jószándékomon múlt, hogy Párduc dühében egy köríves rúgással nem rendezte át a köztévé műsorstruktúráját".

A főszereplő hiányában megfenekleni látszó projekt most azonban egy szempillantás alatt új értelmet nyert, amikor Dezső a Velveten meglátta a kopasz gyógymasszőr klipjét: "Azonnal tudtam, hogy pontosan ő az a figura, akit elképzeltem, ráadásul eredeti és hiteles, úgyhogy mindenképp meg akarjuk nyerni" - mondta el, amikor a cikk megjelenése után felhívott bennünket, hogy hozzuk össze Speakkel.

De miért Ciki?

Speak, azaz Deák Tamás először kicsit szemrehányó a telefonban, amiért a Ciki rovatban írtunk róla, de végül belátja, hogy a Szex vagy az Onleány rovatba valóban nem illett volna. Nemsokára azonban jó eséllyel pályázhat a Celeb rovatba, biztatom, hisz a klipben nyújtott teljesítménye alapján máris filmszerepet kínáltak neki. "Nemár, ez komoly?" - nevet, de tetszik neki az ötlet, és benne van egy találkozóban. Az események azonban merőben új és izgalmas fordulatot vesznek, amikor elárulja: "Nem teljesen ismeretlen ám nekem ez a terep. Lehet, hogy kopasz paraszt külsővel rendelkezem, de játszom például színházban is. Most épp az RS9-ben adjuk elő a Portugált, az enyém az egyik fontos szerep, gyertek el!"

A meglepetés ereje

Csütörtök este a tehát Dezső András és a Velvet újságírója halálos izgalomban tolong az RS9 Stúdiószínpad előtt, majd megnyugszik: a Deák Tamással megerősített Bubik István Színkörtől Bendzsák István rendezésében ugyanis egy teljesen korrekt Portugált látunk. A karakterekhez ugyan kicsit fiatal a többnyire húszas éveik elején járó társulat, emiatt kicsit lötyög rajtuk néha a középkorú alkoholisták szerepe, és az eredetileg tragikomédiának íródott darabból is inkább a vígjátéki oldal dominál, de összességében jók az alakítások, akik meg mégsem, azokról most nem beszélünk. Deák talán a legidősebb a társulat tagjai közül: Lajos bá, a kocsmáros szerepében jól hozza a gondterhelt pillantást, ami például kifejezetten jó kiindulási alap lehet majd Párduc híres igazságosztós tekintetéhez.

A béemvétől Csehovig

Az előadás után a színház kávézójában Deák még Lajosbácsi-jelmezben, kedélyesen mosolyogva és bólogatva hallgatja Dezsőt, aki a filmtervet vázolja neki. Egyelőre eldönthetetlen, hogy valóban lelkesedésből veti-e közbe a megjegyzéseket: "Óriási!", "Nagyon jó!", "Mekkora!", vagy eljön majd a pont, amikor hirtelen megunja a játékot, előrántja a mackónadrágból a Berettát, és előrehajolva, halkan megkérdezi: "András, elmondanád még egyszer, miért is gondoltad, hogy a könyvedben leírt kopasz izomagy ábrázolására pont én vagyok a leghitelesebb személy?". Ez a pont azonban nem jön el, Deáknak a jelek szerint van humora, és képes három évvel ezelőtti önmagára is bizonyos távolságtartással nézni.

"Én mindig is ezt szerettem volna csinálni, a színészetet" - mondja el később. "Voltam én is béemvés kopasz, én is a Dokkba, Bedbe jártam, sok pénzem volt, szórtam: kurváztam, drogoztam, ami kell. De már akkor is úgy éreztem, hogy igazából ez nem én vagyok, nem elégít ki. Amikor aztán bukóba kerültem - az utolsó hárommillióból csináltam meg a klipet -, és lecsövesedtem, akkor jöttem rá, hogy ha egyszer mindig is a színészet vonzott, akkor miért nem azt csinálom?".

Deák tehát jelenleg gyógymasszőrként dolgozik - "Persze megvoltak az ismeretségeim, de nem akartam bűnöző lenni"- érzékelteti jellemtisztaságát -, emellett pedig egy éve játszik a Bubik István Színkör külsőseként. A Portugált megelőzően Csehov Sirályában is szerepelt velük, de az kevésbé állt közel hozzá: "Az egy száraz, unalmas darab" - rendezi le gyorsan, mielőtt Dezsővel rátérnének a filmre.

"Szomorúan megyek, ennyi"

Izgalmas pillanat, amikor Dezső rákérdez, mennyire volt szerep, és mennyire ő maga az a figura, amit a klipben hoz: "Szerep? Úgy érted, hogy instruáltak volna, hogy mit csináljak? Hát annyi volt a koncepció, hogy van a dalnak ez az üzenete a békéről, meg a szép dallam, és kitaláltuk hozzá ezt a katonai temetőt, meg hogy szomorúan megyek, ennyi". A témát nem feszegetjük tovább, Dezső inkább a filmtervet osztja meg vele. Deák lelkesen veszi a "béemvés kopaszokat" osztó fricskákat, az pedig külön tetszik neki, hogy Dezső szerint "nemcsak a fuxos csávóknak, de a sznob értelmiségnek is szeretnénk tükröt állítani, ugyanis ez a két közeg egy bizonyos ponton igenis összeér".

"Ahogy a regény is egyfajta antiirodalom volt, úgy ez is egy antifilm lenne" - hangsúlyozza a könyv írója. A film sztorija azonban nem merül ki a könyv megfilmesítésében: "Párduc akkor önéletrajzi könyvet írt, most önéletrajzi verekedősfilmet csinál, amiben már az is benne van, amik azóta történtek vele". Szalay Párduc János világa őszinte és kőkemény: "Ő azt vallja, hogy az élet az nem olyan, mint ahogy a filmekben van. Nem akar megjátszott jeleneteket, a maga valójában akar bemutatkozni, ezért dokumentumfilmet készíttet az életéről. Amolyan igazságosztós, tanító jellegű gondolatokkal" - mutatja be Dezső a karaktert, Deák pedig úgy tűnik, veszi az adást.

Már most hiteles

Speak

Végül abban maradnak, hogy Deák jövő héten megkapja a könyvet és a film szinopszisát, és ha tényleg komoly a szándék, bármikor kész rendelkezésre állni. Dezső nagyon elégedett a találkozóval: "Amikor a klipet láttam, azonnal éreztem: ez a figura annyira hiteles, hogy ezt a dobást semmiképp sem hagyhatjuk ki. A stáb, rendező, producer, támogatók már eddig is megvoltak, a klip óta úgy gondoltuk, ha Speak beleegyezik, bámikor belevághatunk a forgatásba, és a 2006-os filmszemlére kijövünk a filmmel. De most, hogy személyesen is találkoztam vele, lett egy csomó új ötletünk - köztük olyan is, amit a cikk ihletett -, úgyhogy inkább arra gondoltunk: baromság lenne elkapkodni, főleg most, ha ilyen jó szereplőnk van, aki esetleg újabb ötleteket rakhat még be a forgatókönyvbe".

A dolog sikere Deákon sem múlik: "Ha egyik nap szóltok, hogy másnap délután hatkor itt és itt forgatunk, ott leszek. Színész vagyok, ez erről szól." A mozira tehát még várni kell, de Deákot addig is láthatják az érdeklődők a Bubik István Színkör előadásain, a tévénézők pedig akár már a közeljövőben is találkozhatnak vele az egyik kereskedelmi csatorna tévésorozatának epizódszereplőjeként: "Persze itt is valami kopasz rosszfiút alakítok" - árulja el, és ezzel már tényleg indokolttá vált, hogy ezentúl a Velvet Celeb rovatában emlékezzünk meg róla. Búcsúzás előtt még azt is megígéri, hogy ha csak a pénzen múlik, akár szponzorokat is tud szerezni a filmhez: "Figyelj, ezzel nem lehet gond. Bármikor szólok pár autókereskedő haveromnak."