Elsőrendű vádlottként jelent meg a bíróságon Svecz Szabina, a Vertical Invest szövetkezet egykori elnöke, a Miss Hungary 2002 verseny második helyezettje, aki sírva tagadta meg a vallomást az 1500 károsultat felvonultató ügyben.

Elsőrendű vádlottként jelent meg a budapesti II-III. kerületi bíróságon a Vertical Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezet egykori vezetője, a Miss Hungary 2002. évi második helyezettje, Svecz Szabina. A HVG információi szerint az 1.500 tagot soraiban tudó Vertical Invest 2003-ban hozzávetőleg 1,5 milliárd forintnyi betétet gyűjtött be tagjaitól, akik az akkori banki kamatnál nagyobb, mintegy 23-24 százalékos hozam reményében fektették be tőkéjüket, ám nagyobb részük nem kapta vissza a pénzét.

A vád szerint a huszonkilenc esztendős szépség volt az elnöke a szövetkezetnek, a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint a harmadrendű vádlott, Klivinyi Zoltán kínálta fel neki a Vertical vezetői posztját, havi 300 ezer forintért. Svecz korábbi vallomása szerint a cég napi munkájában nem vett részt, ügyfelekkel nem tárgyalt, pénzt nem kezelt.

Svecz Szabina

A másodrendű vádlott, a szövetkezet egykori gazdasági vezetője sem a nyomozás során, sem a szerdai tárgyaláson nem tett vallomást; a harmadrendű Klivinyi sem kívánt vallomást tenni a bíróság előtt. Klivinyit a nyomozás megindulása után, 2003 őszén nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el és hozták haza Ausztriából. Klivinyi volt az, aki 2003-ban újraindította az Esti Hírlapot, néhány hónapon át irányította is azt; valamint érdekeltségi körébe tartozott a Penthouse magazin is, melynek szépségversenyén érte el a második helyet az elsőrendű vádlott Svecz Szabina.

A rendőrség kezdeményezte a Vertical ingóságainak és ingatlanvagyonának zár alá vételét, ez azonban kevés a betétesek igényeinek kielégítéséhez. Az ügyészség szerint a vádlottak a különböző vagyon elleni bűncselekményekkel összességében több száz milliós kárt okoztak, mely mindmáig nem térült meg. A büntetőper kilenc vádlottja közül az első-, másod- és harmadrendűt hallagatták meg a szerdai, első tárgyaláson. A vádlottak tagadták bűnösségüket, de vallomást nem tettek.

A Blikk információi szerint Svecz Szabina többször is sírva fakadt, a vallomástétel lehetőségével azonban nem élt: "Sajnálom, nem akarok vallomást tenni!" - mondta. A lap információi szerint ma már jóval szerényebb körülmények között él, mint szövetkezeti vezető korában, vidéken költözött és a marketingszakmában dolgozik. Svecz barátnője, a 31 esztendős Sz. Krisztina, a Penthouse egykori címlaplánya szintén a vádlottak között van; ő most is fotómodellként és hastáncosnőként keresi a kenyerét.

Nem Svecz Szabina az egyetlen szépségversenyző, aki kétes üzelmekbe keveredett. Nagy Éva, egykori playmate idén szabadult négy éves börtönbüntetése után, ezekben a hónapokban próbál ismét beilleszkedni a civil életbe.