Talán túléli a hasnyálmirigyrákot Patrick Swayze

2008.03.06. 13:02
A tegnapi hírek szerint a színész betegsége olyan előrehaladott, hogy mindössze öt hete lehet hátra. Orvosának mai közleménye szerint a helyzet nem ennyire rossz. A ráknak mindenesetre ez a legagresszívabb és leggyorsabban terjedő fajtája.

A tegnap elterjedt hírek szerint a színésznél hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, ami nem reagál a kezelésre, ezért Swayze-nek alig öt hete lehet hátra. A színész haldoklásáról szóló hírt a National Enquirer és a New York Post hozta le szerdán este, de a színész sajtósának is újdonság volt. A BANG Showbiz érdeklődésére reagálva csak annyit mondott: „Semmit se tudok ilyesmiről, utána kell néznem a részleteknek”. Pár órával később a színész orvosa és sajtósa hivatalos közleményben jelentették be, hogy a hír csak részben igaz.

Reagál a kezelésekre

„Patrick betegsége egyelőre nem kifejlett, és úgy tűnik, jól reagál az eddigi kezelésekre” – nyilatkozta kezelőorvosa, Dr. George Fischer. „Minden olyan hír, ami a túlélési időkorlátra és a jelenlegi fizikai állapotára vonatkozik, téves. Ennél jóval optimistábbak vagyunk”. Sajtósa ezt annyival egészítette ki: „Patrick ugyanúgy dolgozik tovább a jelenlegi feladatain és jövőbeli projektjei előkészítésén. Az a túláradó aggodalmat és támogatást azonban, amit a közvélemény részéről tapasztalt, mind ő, mind a családja nagyrabecsüli”.

Patrick Swayze ezer arca

Ettől még nem biztos a túlélés

A hasnyálmirigyrák alattomos és gyors lefolyású betegség, egyéves túlélési esélye 5 százalék. Ennek oka, hogy korai stádiumában nehezen diagnosztizálható, viszont gyorsan terjed és képez áttéteket a közeli szervekben. Tünetei a gyors fogyás, étvágytalanság, hasmenés, ezek azonban már csak előrehaladott állapotában jelentkeznek. A The Sun által idézett egyik forrás szerint Swayze az elmúlt hetekben közel 10 kilót fogyott, a Palo Alto-i klinikára járó színész egy szemtanú szerint „árnyéka önmagának”. Persze mindez lehet a kezelés hatása is: bár orvosainak hivatalos közleménye nem tér ki erre, Swayze állítólag kemoterápiás kezelést kap, ami szintén nagyon megterhelő a szervezet számára, és lehet a gyors fogyás oka.

A Daily Mail értesülése szerint Swayze karácsonykor lett először rosszul a The Beast című tévésorozat pilot epizódjának forgatásán, amitől a filmszakmába való nagy visszatérést remélte. Januárban diagnosztizálták a betegséget, amikor kórházba került, mert vért hányt. Orvosai először gyomorfekélyre gyanakodtak, a vizsgálatok során azonban bebizonyosodott, hogy nem erről van szó. A színész még januárban átesett egy "komoly beavatkozáson", amit sajtósa is megerősített, azzal a kitétellel, hogy Swayze "otthon lábadozik és jól van".

Táncos, színész, szexszimbólum

Az 55 éves Swayze táncosként kezdte karrierjét, mielőtt a színjátszással próbálkozott volna. Első nagy sikereit Jennifer Grey szexi tánctanáraként aratta az 1987-es Dirty Dancing című táncfilmben, majd az 1990-es Ghostban, Demi Moore oldalán. A 70-es években a Broadway-en is játszotta Danny Zucko szerepét a Grease-ben, majd 2003-ban a Chicago musicalváltozatában is szerepet kapott. Említésre méltó szerepei közt van még a 2001-es Donnie Darko, valamint az 1995-ös Wong Foo, kösz mindenért, Julie Newmar című Priscilla-feldolgozás, melyben transzvesztita előadóművészt játszott.

Bár filmsikerei óta szexszimbólumnak is számít, 1975 óta él boldog házasságban Lisa Niemi nevű – szintén táncos – feleségével. Scarlett Johansson is szívesen bevállalná: amikor a Harvard viccdíjának, a Hasty Pudding Awards átadásán rákérdeztek, ki volna az a férfi, akivel legszívesebben bepróbálkozna, habozás nélkül jelentette ki: „Talán Patrick Swayze. Egy álmom válna valóra vele”.

A hasnyálmirigyrák

A halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák Magyarországon az 5. helyen áll, és az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.
A hasnyálmirigyrák alattomos, a korai időszakban alig, vagy csak rendkívül nehezen felismerhető megbetegedés, tüneteket ugyanis többnyire csak akkor okoz, amikor már meglehetősen előrehaladott stádiumba jutott a daganat. A leggyakrabban mutatkozó tünetek: nagyfokú étvágyvesztés, lesoványodás, leromlás, hányinger és hasmenés.
Jellemző rá a gyors terjedésre való hajlam. A nyirokereken keresztül igen korán beterjed a környéki (regionális) nyirokcsomókba, de a szomszédos szervek közvetlen rákos beszűrése is gyakori jelenség. Korán bekövetkezik a ráksejtek vérerekbe való betörése és a vérpályákon át a szervezet távoli szerveibe történő eljutása is. A vérpályákon át történő terjedés révén áttétek (metasztázisok) alakulhatnak ki, elsősorban a májban, tüdőkben, csontokban, de más szervekben is.<>br A hasnyálmirigyrák gyógyítására csak akkor van esély, ha az a legkorábbi stádiumában - még mielőtt terjedése megkezdődött volna - felderítésre kerül. Az esetek többségében (mintegy 80%-ában) azonban a hasnyálmirigyrák olyankor kerül felderítésre, amikor már a gyógyulás reményével kecsegtető műtét nem végezhető. Viszonylag hosszabb túlélés elérésére az egyetlen lehetőség a hasnyálmirigy rákosan beszűrt részének sebészi eltávolítása.
Forrás: daganatok.hu