horoszkóp

Vágó jó celeb, Győzike meg a boldogsághormon-szintre hat

2008.02.26. 19:50
Gesztesi Károly szerint nincs értelme negatív celebekről beszélni, ha valaki szórakoztató, az emeli a közönség boldogsághormon-szintjét. A citromdíjas Győzikére tehát szükség van, és Kiszel Tündére is. Gesztesi a legfontosabb hírességek listáján a második helyen szerepel, az első helyezett Vágó István lett, akit arról kérdeztünk, neki ki a kedvence.

„Nem feltétlenül kell mindennap a bulvárlapban szerepelni egy embernek ahhoz, hogy szeressék, vagy fontosnak tartsák őt. Sőt, bizonyos esetekben visszatetszést kelt a túlzott szereplés”- mondta a Velvetnek Illés Csaba, a hot! magazin főszerkesztője a hot! Top 100 Sztár nevű kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján, ahol nagy megfejtésekre hiába vártunk.

Mi az, hogy fontos híresség?

A Ringier megbízásából a Research International Hoffman kutatócég felmérést készített arról, kiket tekinthetünk a legfontosabb magyar hírességeknek. Első hallásra különösnek tartottuk a kifejezést, hogy fontos híresség, mert ha a bulvárlapokban megjelenő médiaszereplőkre gondolunk, többségük nem véleményformáló ember, egy részük megnyilvánulásainak pedig értelme sincs.

Mint azonban kiderült, a hot! Magazin listáján nem az állandó bulvárszereplőket emelték ki, legfeljebb a 18. helyen található Németh Kristóf, vagy a 98. helyen álló Bódi Sylvi az, akinek az életének alakulását gyakran követhetjük a bulvársajtóban. Az esemény sajtótájékoztatóján megjelent Hajdú Péter pedig egyáltalán nem szerepel a fontos hírességek listáján.

Hajdú Péter és Havas Henrik nem szerepel

Kik a legfontosabbak?

Illés Csaba elmondta, a kutatás során rákérdeztek a Frizbi műsorvezetőjének a kedveltségére is, de csak a 130. hely környékén végzett, akár csak Schobert Norbert. A megkérdezettek szintén nem szavazták fel a listára Havas Henriket, és Árpa Attilát sem, akit a közvélemény kutatás terepmunkája idején még naponta láttak a nézők a Mokkában. Nem szerepel a reggeli műsorok haknihercege, Fekete Pákó, valamint a Zimány Linda és Debreczeni Zita körül szerveződő új, celebmodell-generáció sem.

A lista első helyezettje Vágó István végképp nem tekinthető gyakori bulvárszereplőnek, és mint elmondta, ezért is büszke arra, hogy az élen végzett. „Kétségtelen, hogy a rangsorban szereplők egy része a nagy nézettségű műsorok sztárjai. A nagy nézettségű műsor nem feltétlenül esik egybe azzal, amit a minőségi műsor kifejezés jelent. Az az ideális, ha ez a kettő találkozik”- mondta a Legyen Ön is milliomos műsorvezetője, bár ettől még messze vagyunk. Vágó Istvánt arról is kérdeztük, a megítélése szerint ki a legfontosabb magyar híresség, és ki a személyes kedvence, de jelezte, ezekre a kérdésre csak általánosságban szeretne válaszolni.

A jó oldalon állni kegyelmi állapot

Hírességek és citromdíjasok a felmérés szerint

A tíz legfontosabb híresség: Vágó István, Gesztesi Károly, Talmácsi Gábor, Gundel Takács Gábor, Bajor Imre, Liptai Claudia, Erős Antónia, Fábry Sándor, Zsédenyi Adrienn, Rékasi Károly

A tíz citromdíjas híresség: Kiszel Tünde, Fehér Anettka, Gáspár Győző, Molnár Anikó, Kelemen Anna, VV Ágica, VV Anett, VV Leo, Majoros Péter Majka, Gáspár Bea

„Azokat az embereket szeretem – ebbe a médiaszemélyiségek is beletartoznak - akik markáns álláspontot képviselnek. Jó, ha az illető provokálja az én világnézetemet, és az egyébként megállapodott hozzáállásomat. Ezen a listán vannak olyanok”- mondta nevek említése nélkül. Ami a hagyományosan markáns médiaszemélyeket illeti, Friderikusz Sándor például a 72. helyen szerepel, de a megnyilvánulásai alapján az utóbbi időben nem minden körben népszerű Fábry Sándor a 8. helyen végzett.

A lista második helyezettje Gesztesi Károly lett, aki a sajtótájékoztatón nem vett részt, de kérdéseinkkel megkerestük. „A jó oldalon állni mindenképpen jobb, mint a rossz oldalon, ez egy kegyelmi állapot. Mindamellett a munkámat vagy az életvitelemet nem befolyásolja az, hogy a magyar hírességek listáján milyen helyezést érek el”- mondta Gesztesi Károly, akit arról kérdeztünk, azon kívül, hogy a színészi tevékenységéről és könyveiről beszámol a sajtóban, milyen esetben érzi hasznosnak a médiaszereplését.

Személyes példák és citromdíjasok

„A saját példám alapján arról beszéltem, hogy nem szabad, hogy egy válásnak a levét a gyerek igya meg, és lehet normálisan felnevelni a gyereket úgy is, hogy a szülők külön élnek. Azután kaptam olyan visszajelzéseket érintettektől, amiből kiderült számomra, hogy ezzel másoknak is jó tanácsot adtam.”

Érdekesen alakult a citromdíjasok listája. A leginkább elutasított celebek top tízes listáját Kiszel Tünde vezeti, a harmadik helyen pedig - a Velvet celebrangsorában örök győztes - Gáspár Győző áll. Mint azt a közvéleménykutatást vezető Falus Tamás elmondta, az esetükben az volt a kérdés, kik azok az ismert személyek, akiket az emberek nem szeretnek látni, hallani. Ha Gáspárt a megkérdezettek nagy része nyíltan elutasítja, felvetődik a kérdés, miért lesz negyedik szériája a Győzike Show-nak. Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója szerint Gáspár Győző életét bemutató műsort a nézők továbbra is szeretnék látni.

Illik utálni Győzikét

„A kutatásoknak sajátossága, ha kérdezőbiztos előtt kell válaszolni, akkor olyanok derülnek ki, hogy az emberek a National Geographicot nézik, pornófilmeket pedig sosem. De a nézettségi adatok nem ezt igazolják. Egy felmérésben a megkérdezettek számára fontos, hogy sajátmagukról jó képet közvetítsenek. Manapság illik utálni Győzikét.”

Kolositól azt is kérdeztük, mit képvisel Gáspár Győző a magyar médiában. Azt már tudjuk, hogy a zenészeket nem képviseli, a magyar családapákat sem, a cigányságot szintén nem, erről csak a kezdetekben volt vele szemben egy halvány elvárás. „Győzike egy érdekes, extrovertált személyiség, kedves bolond, vígjátéki figura. Ezt képviseli.”

A programigazgatót arról kérdeztük végezetül, üzleti szempontból jövedelmezőbb-e negatív médiaszemélynek lenni. „Az a fontos, hogy az illető személyiség legyen. Váltson ki érzelmeket az emberekből, ez lehet pozitív, és lehet negatív is.”

Médiaszemélyek és boldogsághormonok

Mindegyik megkérdezettünk szerint szükség van negatív celebekre, hiszen „Jockey-t is egy világ szerette utálni”, és szerintük ha csak a pozitív személyekre és jelenségekre lennénk fogékonyak, akkor nem néznénk horrorfilmeket, nem érdeklődnénk a történelem iránt, és kizárnánk az életünkből az aktuálpolitikát. Gesztesi Károly szerint nincs igazán értelme annak a kategóriának, hogy negatív híresség.

„Azok a médiaszemélyek, akikről itt szó van, így vagy úgy, de nagyon sokakat szórakoztatnak. A szórakozás boldogsághormonokat szabadít fel. Boldogsághormonokra pedig nagy szükség van”- vezette le az összefüggést a színész, de hogy a saját hormonszintjére is jótékony hatással van-e a citromdíjasok szereplése, már nem tért ki.

hot! Top 100 sztár kutatás

A Forbes Celebrity 100 elnevezésű kiadvány ötlete nyomán a Top 100 Sztár című kiadvány egy ötszáz fős, véletlenszerű mintán alapuló közvéleménykutatás. A mintába 15-69 éves budapesti és vidéki válaszadók egyaránt bekerültek. A minta nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a lakosságot. A kutatás során 150 magyar híresség kedveltségére kérdeztek rá. A kérdések arra irányultak, a válaszadók szerint kik azok a celebek, akiknek a mondanivalójára odafigyelnek, kik azok, akikkel örömmel találkoznának, kik azok, akiket a barátjukká fogadnának, és kik azok, akiket nem ismernek, és akikről nem szeretnének hallani. Különös módon még a leginkább elutasított hírességekkel is szívesen találkoznának a válaszadók.