horoszkóp

Amy Winehouse-nak agyára ment a drog

nsz
2008.09.03. 10:30
A botrányos életviteléről elhíresült sztárról azt állítják orvosai, hogy agykárosodást szenvedett a legutóbbi túladagolása során - írja a Daily Mail. A Rehab énekesnője akár bele is halhat a következő maratoni marihuana-partiba, vagy az általa oly változatosan fogyasztott szerek túlzott fogyasztásába. Wino állítólag már az Ördögűző főszereplőjéhez hasonlóan rángatózik és skizofrén tüneteket produkál. A Velvet által megkérdezett pszichológus szerint ez sajna simán lehet igaz.

Amy Winehouse-t ismételten óvatosságra intik orvosai: az elmúlt 12 hónap alatt kétszer volt túladagolása, szerintük a harmadik már végzetes lehet. Ami viszont új, hogy túladagolásai akár tartós agykárosodást is okozhattak az énekesnőnek: doktorai úgy vélik, skizofrén tüneteket produkál.

A hírnév átka

A botrányhősnő droghasználatának elsődleges oka, hogy nem igazán élvezi a hírességek világát. Menedzsere, Raye Cosbert szerint Wino olyan típusú sztár, aki jól érzi magát a hétköznapi emberek között, nem zárkózik el. Csupán nem tudta kezelni a hírnevet, ez pedig kábítószer-függőséghez vezetett.

Nézze meg képeinket!

A fotósokat szívesen ütlegelő Winehouse évek óta drogfogyasztó, de igazán az elmúlt 1 év alatt mutatkozott meg ennek a hatása, ugyanis számtalanszor szállították kórházba. Az eseteket különböző indokokkal igyekeztek palástolni, a tavaly augusztusi túladagolás beismerése helyett például kimerültségre hivatkozva vitték kórházba az énekesnőt. A Daily Mail szerint azonban az említett alkalommal a kokain, heroin, ecstasy, ketamin és metamfetamin használatát vitte túlzásba a Rehab énekesnője.

A feszültségét levezető hihetetlen agressziója Winehouse a drogoktól borzasztóan is néz ki - az arcán sebeket okozó ótvar állítólag szintén a drogok miatt legyengült immunrendszerének köszönhető -, legutóbb pedig már párizsi koncertjét sem volt képes megtartani, bár annak valódi oka még nem derült ki, egyelőre betegségre hivatkoznak. Mindenesetre Winehouse nagyon kínos helyzetbe került, ugyanis beperelték a koncert elmaradásáért.

Sikertelen próbálkozások

Az énekesnő többször próbálkozott már elvonóval, több-kevesebb sikerrel. Utoljára augusztus végén jelentkezett be a Focus 12 klinikára rehabilitációra, ami egyébként 24 kilométerre van attól a börtöntől, ahol férje, Blake Fiedler-Civil tölti börtönbüntetését. Talán Winehouse végre megfogadta orvosai és barátai tanácsát, akik szerint kezelésre szorul, ugyanis ez év júliusában görcsös rohamok miatt került kórházba.

54 éves édesapja, Mitch Winehouse mindent lehetséges követ megmozgat, hogy megóvja lányát a pletykáktól és elrejtse a valódi indokokat, de az eredmények szerint nem járt sikerrel. A Daily Mail információi szerint ugyanis a Grammy-díjas énekesnő most 36 órán keresztül folyamatosan szívta a marihuánát, ennek lett következménye a túladagolás.

Apja júliusban váltig azt állította, hogy lánya le akar szokni, és csak az elvonás fájdalmai miatt tett kárt magában többször is, a rohamot pedig a függőségére szedett gyógyszerek összekeverése okozta. Winehouse egyik közeli ismerőse szerint azonban az apa nem mondott igazat. "Mitch mindent megtesz azért, hogy megvédje al lányát - de az ő "magyarázata" Amy júliusi kórházba szállítására egyszerűen nem igaz" - véli a forrás.

Az énekesnő ismerőse szerint Winehouse most rángógörcsöt kapott a 36 órás füvezés után, és úgy gondolja, hogy ehhez a reakcióhoz óriási mennyiséget kellett elfogyasztania. "Neki évekig tartó pszichiátriai kezelésre van szüksége és gyógyszerekre, ha még van egyáltalán reménye a gyógyulásra" - nyilatkozta a The Sun-nak. A botrányhősnőt óvatosságra intik orvosai, szerintük ugyanis a túlzott marihuána-fogyasztás miatt agykárosodást szenvedett.

A szakértő szerint

Megkérdeztük Demetrovics Zsolt pszichológust, milyen esélyei vannak a skizofrénia kialakulásának a droghasználóknál.

"Az valóban igaz, hogy a drogok okozhatnak az agyban tartós elváltozást és ez visszafordíthatatlan is lehet. Aki erre ráadásul érzékeny, az sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, megváltozhatnak dolgok az agyműködésében" - mondta Demetrovics Zsolt.

Az intenzív droghasználat esetén skizofrénia jellegű tünetek is megjelenhetnek, "de ezek általában nem a semmiből alakulnak ki. Jellemzőbb, hogy valaki már bír ilyen hajlammal és minél többféle szert használ, annál nagyobb az esély ennek megjelenésére" - nyilatkozta a szakértő. Ahogyan azt Winehouse-ról tudható, nem veti meg az újdonságokat: a ketamintól a metamfetaminig mindent kipróbál, amihez csak hozzájut.

Kattintson!

A róla készült képek magukért beszélnek. Testi leromlása azonban csak egy következmény a sok közül: egészségén kívül a pályája, sőt az élete is rámehet a droghasználatra, ha nem kap segítséget. A gyógyszeres kezelésnél azonban fennáll a veszélye, hogy éppen a segítséget nyújtó szerek okoznak újabb függőséget.

Ha azonban nem kap segítséget, akkor az orvosai szerint elképzelhető, hogy egy következő túladagolást már nem élne túl."Az, hogy a következő túladagolásba belehalhat, így nem igaz. Ehhez olyan dózisú szert kell fogyasztania, ez pedig egyénfüggő" - nyilatkozta a pszichológus.

A drogfogyasztás következményei ugyanis nem jósolhatóak meg általánosan, egyénenként más-más tünetek jelentkezhetnek. "Van olyan, hogy valaki egy marihuánás cigaretta elszívása után már extrém reakciókat ad és elindul nála egy komolyabb pszichés probléma, míg olyan is előfordul, hogy valaki 10 évig rendszeres fogyasztó és nála nem okoz ilyen tüneteket" - mondta el dr. Demetrovics.

Drogok és hatások

Kannabisz-származékok: a kenderből (Cannabis Sativa) előállított készítmények, a marihuána és a hasis, melyek hatóanyaga a THC.

Hatásaik:
Testi: szájszárazság, fokozott étvágy.
Lelki: eufória, relaxáltság, aluszékonyság, időészlelési zavarok. Az ingerek fokozottabbnak tűnnek, a problémamegoldó képesség csökken. Felléphet indokolatlan nevetgélés, akut szorongás, pánikreakció, és előfordulhatnak paranoid gondolatok.

Hallucinogének: olyan szintetikus drogok, mint az LSD, szerves oldószerek és bizonyos gombák (hatóanyag:pszilocibin) és kaktuszok (hatóanyag:meszkalin).

Hatásuk:
Testi: pupillatágulat, vérnyomásemelkedés, gyors szívverés, kézremegés.
Lelki: kellemes közérzet és ellazultság (ha minden jól megy), megváltozik az észlelés (az idő, a környezet, a látvány, a hangok), egységérzés alakul ki (a világgal, a természettel), elvesznek az énhatárok. A szerek megszabadítanak az unalomtól, az ürességtől, az értelemnélküliségtől. Felléphet hosszan tartó szorongás, pánik, előfordulhatnak paranoid tünetek. Túladagolás esetén jelentkezhetnek szorongásos rohamok, pánikreakciók, fokozott szívműködés. Kialakulhat az elmebetegséghez hasonló kép is

Stimulánsok: A kokain és változatai, az amfetamin-származékok (speed, metamfetamin, ecstasy).

Hatásuk:
Testi: fokozott mozgáskésztetés, pupillatágulat, pulzus és vérnyomás fokozódása, étvágytalanság, fokozott szomjúság.
Lelki: fokozott lelki aktivitás és gondolkodás, erő, energikusság, kontroll érzete, nő az önérvényesítés vágya és az önértékelés, felgyorsul a kommunikáció, könnyebbé válik a kapcsolatteremtés. Túladagolás esetén furcsa és paranoid gondolatok, szorongás, agresszivitás, fokozódó légzés és szívverés, magas vérnyomás és testhőmérséklet jelentkezhet. Kialakulhat szívritmuszavar, szívinfarktus, agyi keringési zavar.

Forrás: Demetrovics Zsolt (szerk.) (2007). Az addiktológia alapjai I. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó.