Elkelt a puncikból kirakott Paris Hilton

2008.10.07. 21:23
Damien Hirst botrányművész vásárolta meg azt a kollázst, amelyen pornómagazinokból kivágott testrészek rajzolják ki a szőke Hilton-lány portréját. Jonathan Yeo angol festő Hugh Hefnert és George Busht is megörökítette már pornókollázs formájában. Amíg csak festett, valahogy nem kapott ekkora nyilvánosságot.
Jonathan Yeo művével

Pornómagazinokból kivagdosott testrészekből állítja össze képeit az angol festőművész, Jonathan Yeo, akinek képeiből most tartottak kétnapos aukciót Londonban. A Paris 2008 című művet - ami Paris Hilton hotel-örökösnő genitáliákból összeállított mellképe - Damien Hirst, az extravagáns alkotásairól és botrányairól ismert képzőművész vásárolta meg - írja a Sun. Azt sajna nem tudni, hogy a gyémántokkal kivert koponya alkotója mennyit fizetett a puncikból kirakott Hiltonért, pedig a PopCrunch blog szerint Yeo az aukció előtt megígérte: az összeget az utolsó fillérig felajánlja az örökösnőnek. Merthogy szegény állítólag a mai napig nem kapott semmit az expasija, Rick Solomon által a neten árult házipornója jutalékaiból.

Faszfej politikusok

Yeo – aki egyébként a volt brit konzervatív miniszter, Tim Yeo fia – 2004 óta alkot ezzel a sajátos kollázstechnikával, és hamar rájött, hogy még jobban harap a műértő közönség, ha ismeretlen modellek helyett közismert figurákat választ művészete tárgyául.

Saját terjesztésű sztorija szerint akkor kapta az ihletet a pornókollázs-irányvonalhoz, amikor 2004-ben a Fehér Ház egy George W. Bush-portrét rendelt tőle, majd végül meggondolták magukat. A művész ekkor a saját szórakoztatására - meg nyilván némi bosszúvágytól vezéreltetve - döntött úgy, hogy sajátos felfogásban készíti el a mégse kért portrét. A végeredmény nagy sajtóvisszhangot kapott, valószínűleg sokan véltek felfedezni benne politikai üzenetet.

A sikerre való tekintettel Yeo levonta a következtetést, és a celebportrék mellett hagyományos témájú képeihez is elkezdte használni a pornókollázs-technikát. Képein a nemiszervek nem mindig teljes egészében beazonosíthatóak, de nem töri össze magát, hogy mindent felismerhetetlenné tegyen: a Playboy-alapító Hugh Hefner nyakán például kivehető egy punci, Bush homlokainak ráncait se hájhurkákból rakta ki, Hilton napszemüveget tartó hüvelykujja egy ágaskodó farok, tenyerébe pedig csikló nőtt.

Klikk!

A Yeo weboldalán bemutatott alkotásokból egyébként látható, hogy hagyományos technikával is dolgozik még, tavaly például hivatalos felkérésre megfestette Tony Blair volt angol miniszterelnök portréját. Ezt, vagy a Rupert Murdoch médiamilliárdosról, esetleg a Fülöp edinburgh-i hercegről készült fotorealisztikus hatású olaj-vászon képeit elnézve elmondható, nem teljesen kamu a srác: menne neki a dolog pornókollázs nélkül is.