Számos érdekességről tudni, amelyeket a történelemkönyvek nem említenek.

Az ókori Egyiptom hosszú évszázadokon át a legfejlettebb civilizáció volt a Földön. Sok napjainkban használt vívmány alapjait ők fedezték fel. 

Smink

Noha manapság sokan megrökönyödnek, ha egy férfin sminket látnak, nem volt ez mindig így. Az ókori Egyiptomban a férfiakra is kifejezetten jellemző volt, többek között a nap ellen védték így a bőrüket. Ezen felül a smink gyógyító erejében is hittek, egyik fő összetevőjeként a bíbortetűből kivont kárminsavat használták. 

Rovarfóbia

Nemcsak a mindenki által jól ismert szkarabeusz bogár volt fellelhető az ókori Egyiptomban, hanem a mai ismert, temérdek bosszúságot okozó rovarok, a szúnyogok és legyek is. A fáraók kiváltságos helyzetükből adódóan nem mindennapi módon igyekeztek megszabadulni tőlük: szolgákat használtak csaliként, hogy elűzzék a legyeket. II. Pepi király például mézzel kente be alattvalóit, hogy rájuk ragadjanak az ízeltlábúak. 

Imidzs

Az ősi Egyiptomból származó freskókon, falfestményeken ereje teljében lévő, erős, fitt fáraókat láthatunk, ám a tudósok kutatásai alapján a valóság egészen más volt: miután megröntgenezték a múmiákat, rájöttek, hogy a fáraók nagy része erősen túlsúlyos volt, sőt a családon belüli vérfertőző kapcsolatok komoly betegségeket, elváltozásokat okoztak az uralkodócsaládok sarjainak. 

Bíráskodás

Az egyiptomiak nem hittek az ártatlanság vélelmében, ha valamilyen bűncselekményről és annak feltételezett elkövetőjéről vagy elkövetőiről volt szó. Egészen addig bűnös volt valaki, amíg nem bizonyították annak ártatlanságát. A türelem sem volt erényük: ügyvédekre nem volt szükség, a megvádolt személyeket és a tanúkat megkínozták, hogy minél előbb fény derüljön az igazságra. 

(femcafe.hu)

(Borítókép: A gízai piramisok. Fotó: Kitti Boonnitrod/Getty)