A Trónok harca: Sárkányok háza című sorozatban bepillantást nyerhettünk a vérfertőzéses családi kapcsolatokba, de a való életből is találhatunk példákat.

A Targaryen-család teljesen természetesnek vette és aktívan gyakorolta a családon belüli házasságot a George R.R. Martin által kreált szériában. A nemrég debütált előzménysorozatban az uralkodócsalád néhány évét követhetjük nyomon, ahol testvérek, unokatestvérek, illetve nagybácsik és unokahúgok házassága is terítékre kerül. A vérfertőző kapcsolatok a valóságban sem voltak ritkák a történelem során.

Már az ókori egyiptomi királyi családok körében is elterjedt volt.

noizz.hu beszámolója szerint az uralkodó család egyedülálló státusszal rendelkezett, isteni hatalommal bíróként ismerték el tagjait, ezért a nőknek tilos volt férjhez menniük akárkihez. Az ókori egyiptomiak ráadásul meglehetősen idegengyűlölők voltak, így külföldi méltóságokhoz sem adták a női családtagokat.

a Legegyszerűbb az volt, ha családon belül házasodtak. 

R.R. Martin a Targaryenek „belterjességét" azzal is magyarázta, hogy az uralkodói családok esetében a rokonokkal való házasságkötés a vérvonal megerősítésére is szolgált. Mivel a sorozatban isteni származásúnak tekintik magukat, ezért meglátásuk szerint a hétköznapi emberek fölött állnak, akikkel nem akarják gyengíteni a tiszta valyriai vérvonalat. Ugyanakkor a sok családi kapcsolat következtében minden egyes utód egyre több betegséggel jön világra. A Trónok harcában inkább egy-egy uralkodó mentális állapotán tetten érhető a vérfertőzői származás.

A való életben a belterjesség következményei Tutanhamon fáraó egészségi állapotát szemügyre véve jól megismerhetők. Az ifjú uralkodót Ehnaton, vagyis IV. Amenhotep fáraó nemzette egyik lánytestvérének. A sok-sok éves vérfertőzés megkeserítette a mindössze 19 éves korában elhunyt fáraó életét. Múmiájában kimutatták a csontszöveteket romboló Köhler-betegséget, a maláriát, de farkastorokban, valamint Oligodactyliában is szenvedett: a jobb lábán a normálisnál kevesebb lábujjal rendelkezett, a bal pedig, akárcsak nagyapjának, dongaláb volt. Ezért, és a fájdalmas, csontelhalással járó Köhler-betegség miatt csak botok segítségével volt képes járni.

Tutanhamon immunrendszere a számtalan betegség miatt rohamosan gyengült az évek során. A kutatók meggyőződése szerint egy esés következtében bekövetkező lábtörés maláriafertőzéssel párosulva végzetesnek bizonyult a számára: szervezetének védekezőképessége összeomlott. A Wikipédián fellelhető információk szerint a vérfertőzés napjainkban is legális néhány államban: Franciaországban, Portugáliában, Hollandiában, Lettországban, Spanyolországban és Szlovéniában, illetve Argentínában, Brazíliában és Japánban. 

Ezen országok egy részében a testvérek közötti házasság tilos, annak ellenére, hogy a vérfertőzés önmagában nem büntetendő. 

(Borítókép: Rhaenyra Targaryen hercegnő és Daemon Targaryen herceg. Fotó: HBO via Bestimage/Northfoto)